Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τρομακτική η απόκλιση καταθέσεων στην ευρωζώνη


Από το XrimaNews

Το παραπάνω γράφημα μας δείχνει τι έχει συμβεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία από το 2001 μέχρι και σήμερα στις καταθέσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Από το 2001, που και η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με το κοινό νόμισμα, οι καταθέσεις και στις τρεις χώρες είχαν ανοδική τάση.

Από το τέλος του 2009 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα έχει εκροές καταθέσεων που ξεπερνούν τα 63 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ίδια εικόνα παρατηρούμε να συμβαίνει και στην γειτονική Ιταλία, αλλά σε μικρότερο βαθμό.


Αντίθετα, τα τελευταία δύο χρόνια, η Γερμανία δεν έχει καταλάβει τίποτα από την λέξη «κρίση» που επικρατεί στα γειτονικά της κράτη και μέλη της Ε.Ε. και βλέπει τις καταθέσεις της να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι εμπνευστές του οράματος της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματος βλέπουν πως σε μια περίοδο κρίσης τα πιο αδύναμα μελή αυτής της ένωσης έχουν τεράστια προβλήματα (βλέπε Ελλάδα, Ιταλία) και ο ηγέτης της Ευρώπης (βλέπε Γερμανία) συνεχίζει να σημειώνει κέρδη, να έχουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχει χαμηλή ανεργία, να βλέπει τις καταθέσεις της και τις εισροές κεφαλαίων να έρχονται από όλα τα κράτη της Ευρώπης προς αυτήν με αμείωτους ρυθμούς.

Με αυτόν όμως τον τρόπο δεν μπορεί να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή σύγκλιση, αλλά η απόκλιση μεταξύ των μελών της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου