Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Λαγκάρντ: Καμία χώρα δεν είναι αλώβητη


Από τη Ναυτεμπορική

«Δυσοίωνες» χαρακτήρισε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν είναι αλώβητη. Υπό αυτές τις συνθήκες, όλες οι χώρες και οι περιοχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της οικονομίας, επισήμανε η κ. Λαγκάρντ. Την αρχή πρέπει να κάνουν τα κράτη της ευρωζώνης και να συνεχίσουν το έργο τους αποφασιστικά, δήλωσε χαρακτηριστικά.


Όπως είπε, «καμία οικονομία στον κόσμο – ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες – δεν θα μείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όπως βλέπουμε όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά κλιμακώνεται».

Η γ.γ. του ΔΝΤ υποστήριξε ακόμη ότι «δεν πρόκειται για μία κρίση που θα επιλυθεί από μία ομάδα χωρών, οι οποίες θα λάβουν δράση». «Η λύση θα δοθεί, ελπίζω, από όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως κατηγορίας, που θα λάβουν πράγματι δράση», πρόσθεσε.


Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τις αρχές Φεβρουαρίου

Εξάλλου, άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα συγκαλέσει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012. Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των αρχηγών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. δεν έχει αποφασιστεί, ωστόσο αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν την Τετάρτη την σύγκληση νέας συνόδου με αντικείμενο την ανάπτυξη, την στιγμή που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Νομίζω ότι σε περιόδους στασιμότητας, σε περιόδους οιονεί ύφεσης, είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουν τέτοια θέματα στην ατζέντα και να μην μιλάμε μόνο για δημοσιονομική Ένωση», δήλωσε ο Ρομπάι.

Νωρίτερα, διπλωμάτης της Ε.Ε. ανέφερε στο Reuters ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής στις 7 - 8 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλία και της Γερμανίας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα οριστικά, αλλά σκέφτονται να γίνει στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, και τα κράτη - μέλη δείχνουν να συμφωνούν» δήλωσε στο πρακτορείο ο διπλωμάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου