Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Είναι συνταγματική η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα;


Από την Deutsche Welle

Κάτω από έντονο μιντιακό ενδιαφέρον και με τη φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άρχισε στις 9 το πρωί (ώρα Γερμανίας) η εκδίκαση μιας υπόθεσης που, ανεξαρτήτως έκβασης, θα γράψει ιστορία στα ευρωπαϊκά νομικά και πολιτικά χρονικά. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης καλείται να εξετάσει κατά πόσο συνταγματική και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης. Έχουν προσφύγει ένας βουλευτής της CSU και ομάδα συνταγματολόγων και οικονομολόγων καθηγητών.

«Να διασώσουμε την Ευρώπη»

Λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι ενάγοντες με δηλώσεις στον Τύπο επανέλαβαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη βοήθεια ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο εκ των εναγόντων καθηγητής οικονομικών Γιοάχιμ Σταρμπάτι τόνισε ότι με την προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θέλει να «διασώσει την Ευρώπη», γιατί φοβάται, όπως είπε, «πορεία προς μια καταχρεωμένη χώρα».

Παρά τη ρήτρα no bail out, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε μια χώρα της Ένωσης να πληρώσει χρέη άλλης, διαμορφώνεται μια άλλη πραγματικότητα στην Ε.Ε., που μετατρέπεται από κοινότητα σταθερότητας σε κοινότητα μεταφοράς κεφαλαίων.

Από τον πλευρά του ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και επίσης εκ των εναγόντων, δήλωσε ότι, σε περίπτωση θετικής έκβασης της αγωγής, θα διορθωθούν καταστροφικές εξελίξεις. «Μια κήρυξη χρεοκοπίας είναι προτιμότερη από μια διαρκή κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται άμεσα μια τομή». Ο Γκαουβάιλερ αιτιολόγησε τη θέση τους με το επιχείρημα ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προασπίζει την αγοραστική δύναμη και να προασπίζει τους πολίτες από πληθωριστικές τάσεις.


«Εφαρμόστηκαν σωστά το Σύνταγμα και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες»

Αντίθετα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης: «Είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το σωστό και το απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόστηκαν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν βλέπω παραβίαση του γερμανικού συντάγματος» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Υπέρ της χορήγησης γερμανικής βοήθειας στην Ελλάδα τάχθηκε και η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο, μία εκ των πέντε σοφών στο γερμανικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

«Η οικονομική στήριξη αδύναμων κρατών είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς. Ο μηχανισμός στήριξης είναι σωστός και σημαντικός για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της ζώνης του ευρώ. Θεωρώ αντιπαραγωγικό, όταν θα πρέπει να καλείται το κοινοβουλίου κάθε τόσο να εγκρίνει τη χορήγηση δόσεων, όταν αυτή αποφασίζεται στα πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Η ρήτρα no bail out στο άρθρο 125 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, που απαγορεύει σε ένα κράτος μέλος να αναλαμβάνει χρέη ενός άλλου κράτους μέλους, δεν έχει παραβιαστεί, όταν αυτό γίνεται πρόσκαιρα και όχι σε διαρκή βάση. Ο χαρακτήρας του πρόσκαιρου έχει την έννοια ότι βοηθάμε μια χώρα να ξεπεράσει το πρόβλημά της σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

DPA / Reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου