Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ξανά στο τραπέζι... οι τράπεζες



Από την FmVoice

Φτου και πάλι απ' την αρχή! Οι Ευρωπαίοι δύο χρόνια συζητούν για τα ευρωομόλογα και οι τραπεζίτες για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών. Eurobank και Alpha ξανακάθισαν στο τραπέζι, αλλά οι αποτιμήσεις παραμένουν απαγορευτικές.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην πραγματοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί η περίπου μηδενική αποτίμηση των τραπεζών στο ταμπλό (όλες μαζί κυμαίνονται στα 8 δισ.). Γι' αυτό οι τραπεζίτες, νόμος της αγοράς, δεν θέλουν τώρα, με αυτές τις αποτιμήσεις, να κάνουν σχετικά deals. Δεν τους συμφέρει να πουλήσουν.


Αφήστε που σκέφτονται ότι, αν κλείσουν μια ανάλογη συμφωνία, θα έλθει καμιά Moody's να τους κάψει το deal χαρακτηρίζοντάς το «συγχώνευση προβλημάτων» ή «πώληση ανάγκης» κ.ά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της fmvoice.gr, οι ηγεσίες των Eurobank και Alpha για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες επανήλθαν σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη συγχώνευσή τους. Άγνωστο πού θα οδηγηθούν αυτή τη φορά οι συνομιλίες.

Οι τραπεζίτες (γενικότερα) δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Και έχουν δίκιο σ' αυτό. Εν τούτοις η κρίση της χώρας – που κι αυτοί δημιούργησαν – βαθαίνει. Ο φαύλος κύκλος στον οποίο μας έριξαν τα Μνημόνια αυξάνει τις επισφάλειες, ροκανίζει τα κέρδη, διώχνει τις καταθέσεις, αποτρέπει τους ξένους επενδυτές, καθηλώνει τις τράπεζες στα δεσμά των «τοξικών» δημόσιων ομολόγων κ.ά.

Άρα κάτι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι και ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχό τους. Διαφορετικά ή τους παίρνουν τις τράπεζες οι τροϊκανοί με το περίφημο Ταμείο για τις τράπεζες και την «κάβα» των 10 δισ. ευρώ ή οδηγούμαστε στην εθνικοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου