Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Κλείδωσε την πόρτα για την Πορτογαλία και... πέταξε το κλειδί


Από το XrimaNews

Η νέα εξαιρετικά μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody’s οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα εκτός αγορών για τα επόμενα χρόνια καθώς τα ομόλογα της κυριολεκτικά ξεπουλιούνται σε μία πτώση που την Τετάρτη ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με τα επιτόκια των διετών ομολόγων να αυξάνονται κατά 29% σε ημερήσια βάση, κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στην περίπτωση της Ελλάδας.


Οι πιθανότητες, πλέον, η χώρα να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την Τρόικα αυξάνονται κατακόρυφα και αυτό συνεπάγεται συμμετοχή και των δανειστών στο κόστος της «διάσωσης» της, στα πλαίσια του ελληνικού προτύπου, κάτι το οποίο και μεταφέρεται στις τιμές των ομολόγων και των επιτοκίων της Πορτογαλίας αποτυπώνοντας το νέο χρηματοπιστωτικό status quo στην Ευρώπη.


● Θύμα της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης γίνεται πια και η Ιταλία, με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της να περνά πάνω από το 5,1% και να σπρώχνει τη χώρα όλο και πιο κοντά σε κατάσταση συναγερμού.

● Στο μεσοδιάστημα τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας έχουν απογειωθεί σε επίπεδα που κάνουν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης σχεδόν βέβαιο και την Τετάρτη κατέγραψαν ημερήσια άνοδο μεγαλύτερη του 7%.

● Παράλληλα η Ισπανία συνεχίζει να βλέπει τα επιτόκια των 10ετων της ομολόγων πάνω από το 5,6% και απέχει μία ανάσα από νέο ευρωπαϊκό ιστορικό ρεκόρ.

Το σκηνικό της ευρωπαϊκής κρίσης επηρεάζει εκ νέου την Ελλάδα της οποίας τα ομολόγα δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις την Τετάρτη με τις αγορές να δίνουν πιθανότητα πτώχευσης πάνω από 80%.

Την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ, αντί να ηρεμήσει τις αγορές εξηγώντας πως η πέμπτη δόση της Ελλάδα είναι, επιτέλους, δεδομένη, έδωσε νέα ημερομηνία για την οριστική απόφαση της εκταμίευσής της την Παρασκευή σε μία κίνηση που επιβεβαιώνει την πλήρη αδυναμία των αξιωματούχων της Τρόικας να λειτουργήσουν συναινετικά, έστω και την ύστατη στιγμή.

Η Ευρώπη διχάζεται και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ευρώ κατέγραψε σημαντική πτώση ενώ οι αγορές κινήθηκαν αδύναμα ενώ όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως η ευρωπαϊκή κρίση εντείνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου