Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τούρκος κροίσος θέλει να αγοράσει ελληνικά νησιάΟ πρόεδρος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας δήλωσε ότι είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις

Από Το Βήμα

Του Στάθη Ευσταθιάδη

Ο κ. Φικρέτ Ινάν, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες κατασκευών, της FIYAPI A.S., δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει – και είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις – τρεις τουλάχιστον ελληνικές νησίδες, τις οποίες πουλά η Ελλάδα. Συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τις νησίδες Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Καρδιώτισσα, Ναυσικά και Βουβαλώ, η έκταση των οποίων είναι από 10.000 τ.μ. έως 2 εκατ. τ.μ. Κατά τις εκτιμήσεις του, το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ 3 εκατ. και 20 εκατ. ευρώ. Δήλωσε επίσης ότι έχει ήδη εξασφαλίσει κεφαλαίο 20 εκατ. ευρώ και έχει την πρόθεση να επενδύσει περί τα 80 εκατ. ευρώ.


Ο κ. Ινάν δεν αποκλείει να υπάρξουν «κάποιες αντιδράσεις στην Ελλάδα», όπως έγινε πέρυσι με άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Δήλωσε όμως πως τον «διαβεβαιώνουν ότι είναι αδύνατον να αντιδράσουν αρνητικά οι ελληνικές αρχές» στην πρόταση του.


«Κυκλοφορούν φήμες ότι αυτά τα νησιά δεν θα πουληθούν ποτέ σε Τούρκους, αλλά δεν έχουμε καμία επίσημη ένδειξη περί τούτου» δήλωσε ο κ. Ινάν στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Και πρόσθεσε: «Το γραφείο που μεσολαβεί μάς λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ίσως, βέβαια, την τελευταία στιγμή παρεμβληθούν κάποια εμπόδια, οπότε θα δημιουργήσω μια εταιρεία στην Ελλάδα να αγοράσει αυτά τα νησιά», γιατί, όπως τόνισε, «είναι αποφασισμένος να τα αποκτήσει».

Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας δήλωσε επίσης ότι «αν, Θεός βοηθός, κάνω αυτή τη δουλειά, θα δημιουργηθεί αμέσως μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είμαστε σε θέση να δεχόμαστε πελάτες και στα τουρκικά και στα ελληνικά νησιά. Σκέπτομαι επίσης να βάλω μια γραμμή φεριμπόουτ να εξυπηρετεί αυτά τα νησιά».

Ο επίδοξος αγοραστής δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια αλυσίδα ξενοδοχείων στα ελληνικά νησιά που θέλει να αγοράσει και να την προσθέσει σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που χτίζει σε τουρκική νησίδα 400.000 τ.μ. στα ανοικτά της Σμύρνης, την οποία αγόρασε το 2010 αντί 35 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Ινάν δήλωσε επίσης ότι, αν και άλλοι Τούρκοι επιχειρηματίες ακολουθήσουν τη στρατηγική του και αγοράσουν καμιά πενηνταριά νησίδες του Αιγαίου, η Τουρκία «θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρώπη». Εγώ, πρόσθεσε, «ανοίγω την πόρτα. Θα είναι σπουδαίο να κάνουν ανάλογες επενδύσεις και άλλοι Τούρκοι επιχειρηματίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου