Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Χάος και σύγχυση στη συνάντηση του Παρισιού


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Gerrit Wiesmann, Patrick Jenkins και Megan Murphy

Οι Γερμανοί πολιτικοί ξεκίνησαν μία νέα προσπάθεια να πείσουν τους πιστωτές της Ελλάδας να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Πρόταση, όμως, που κατά τους ιδιώτες επενδυτές δεν θα κερδίσει έδαφος. Ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία ως προς το γαλλικό σχέδιο για σταδιακό rollover των ληξιπρόθεσμων ελληνικών τίτλων σε νέα 30ετή ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί και σχολίασε ότι «η ποσοτικοποίηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα... δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα».

Η πρωτοβουλία του κ. Σόιμπλε συνεχίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γκέοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι στηρίζει «άλλες εναλλακτικές όπως την ανταλλαγή ομολόγων». Η Γερμανία είχε και στο παρελθόν προτείνει να ασκηθούν πιέσεις στους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέους τίτλους 7ετούς διάρκειας.

Η γερμανική παρέμβαση διατυπώθηκε την ώρα που οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονταν στο Παρίσι για να εξετάσουν πιθανές προσαρμογές στην αρχική γαλλική πρόταση. Το γαλλικό σχέδιο αφορά στη σταδιακή μετακύλιση του 70% των τίτλων που έχουν οι ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το 2014, σε 30ετή ομόλογα. Η Ελλάδα θα πρέπει να επανατοποθετήσει, από αυτά τα ομόλογα, το 20% σε ευρωπαϊκούς τίτλους με αξιολόγηση τριπλού Α, ώστε να υπάρξει ένας μηχανισμός εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. Τα ομόλογα θα έχουν μέγιστο επιτόκιο 8%.

Στη συνάντηση της Τετάρτης συζητήθηκαν πιθανές μετατροπές σε αυτό το σχέδιο – όπως η διεύρυνση του στόχου για τη συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και η μείωση του κουπονιού, ίσως κάτω από το 6%. Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση αναφέρουν πως καταγράφηκε ελάχιστη πρόοδος. «Υπήρξε αρκετή σύγχυση, ήταν πολύ χαοτικό», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε: «Πολλοί άνθρωποι σπατάλησαν αρκετό χρόνο μόνο για να πουν τις απόψεις τους».

Ένας άλλος δηλώνει πως στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία αναφορά για την πρωτοβουλία των Γερμανών πολιτικών, την οποία απορρίπτει εξαρχής.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτήν την πρόταση να επανέρχεται δείχνει πόσο λίγο ο δημόσιος τομέας κατέχει τα τεχνικά θέματα που εμπλέκονται», αναφέρει τρίτη πηγή που μετείχε στη συνάντηση. «Ο ιδιωτικός κλάδος είναι πολύ πιο προηγμένος στην κατανόηση αυτών των θεμάτων», υποστηρίζει.

Οι τραπεζίτες που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Παρίσι δηλώνουν, ωστόσο, ότι, παρά την ελάχιστη πρόοδο, διαμορφώνεται μία κοινή θέση από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. «Η συζήτηση επικεντρώνεται σε τρεις επιλογές», δηλώνει ένας εξ αυτών.

● Η κεντρική ιδέα είναι η γαλλική πρόταση για rollover σε 30ετείς τίτλους.

● Αναφέρθηκε επίσης μία εναλλακτική πρόταση στο γαλλικό σχέδιο με 5ετή παράταση και κουπόνι στο 5,5%.

● Το Institute of International Finance, όμως, που προήδρευσε της συνάντησης, στηρίζει παράλληλα και μία τρίτη ιδέα: την ενθάρρυνση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Οι επαναγορές θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά υπάρχει επίσης μία προσπάθεια να συμμετέχουν κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. «Δεν είναι παράλογο» να περιμένει κανείς ότι μπορεί να προκύψουν 40 με 50 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Μία νέα συνάντηση των ιδιωτών επενδυτών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη Ρώμη, όπου όμως ο αριθμός των παρευρισκομένων θα είναι μικρότερος.

Οι προσδοκίες για ταχεία εξεύρεση ενός συνολικού σχεδίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών από τις τράπεζες θα πρέπει «να υποβαθμιστούν σημαντικά», αναφέρει ανώτατος τραπεζίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου