Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Καταστροφική ανεργία στις ΗΠΑ και ευρωκρίση τρομάζουν τις αγορές


Από το XrimaNews

Ίσως το πιο τρομακτικό στοιχείο στην αμερικανική οικονομική ιστορία κυκλοφόρησε ευρέως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία την Παρασκευή, με τους επενδυτές να συνειδητοποιούν πως υπάρχει οπωσδήποτε κάτι που πηγαίνει πολύ άσχημα όσον αφορά την ανάρρωση της οικονομίας. Το νέο στοιχείο έχει να κάνει με τη μέση διάρκεια που ένας Αμερικανός παραμένει άνεργος αφού χάσει τη δουλειά του, η οποία αυξήθηκε στις 40 εβδομάδες, δηλαδή περίπου 10 μήνες.


Το διάστημα αυτό είναι θεαματικά υψηλό και αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί κατά την ύφεση των αρχών του '80 ήταν στις 21 εβδομάδες. Από τα τέλη της δεκαετίας του '40 και μέχρι τις αρχές του 2010 όλες οι μεγάλες κρίσεις προκάλεσαν αύξηση του μέσου διαστήματος παραμονής χωρίς εργασία, αλλά το ορόσημο των 20 εβδομάδων αποτέλεσε σταθμό και αντίσταση, η οποία, όποτε προσεγγιζόταν, οδηγούσε σε αποκλιμάκωση και μείωση της καταστροφικής αυτής ανοδικής τάσης.


Στην τρέχουσα κρίση, ωστόσο, το μέσο διάστημα έχει διπλασιαστεί και αυτό σημαίνει πως μία νέα στρατιά ανέργων αλλά και νεόπτωχων κυριεύει τις ΗΠΑ.

Στατιστικά η παραμονή χωρίς εργασία για περισσότερο από τρεις μήνες, δηλαδή περίπου 12 εβδομάδες, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες για ιδιωτική πτώχευση, ενώ κάποιος που παραμένει άνεργος για 6 μήνες είναι σχεδόν αδύνατον να εκπληρώσει βασικές οικονομικές του υποχρεώσεις κι έτσι η πτώχευση είναι σχεδόν δεδομένη. Το να μένει άνεργος, όμως, για 10 μήνες είναι καταστροφικό και πρωτοφανές στην αμερικανική οικονομική ιστορία.

Μπορεί οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά δυστυχώς η Ευρώπη φαίνεται να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη νομισματική της κρίση, καθώς η Γερμανία παραμένει σε ανοιχτό πόλεμο με τους δανειστές σε μία φάση που οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών και των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Τα επιτόκια των ομολόγων των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αυξήθηκαν εκ νέου την Παρασκευή, με τα CDS τους να καταγράφουν νέα ρεκόρ και με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η κρίση εντείνεται αντί να αποκλιμακωθεί, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες αναλύσεις δείχνουν πως δεν προβλέπεται ελληνική πτώχευση στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε πτώση της διεθνούς αγοράς μετοχών την Παρασκευή με το Χ.Α. να παραμένει απαξιωμένο και να κλείνει κοντά σε χαμηλά 15 ετών. Εμπορεύματα και ευρώ κινήθηκαν χαμηλότερα ενώ κεφάλαια στράφηκαν προς την ασφάλεια των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου