Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

«Ανταρσία» στην Ε.Ε.: η Δανία σπάει τη συνθήκη Σένγκεν


Από τη SofokleousIn

Έντονες ανησυχίες προκαλεί στις Βρυξέλλες και στις κυβερνήσεις πολλών χωρών της Ε.Ε. η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της αμφισβητώντας εμπράκτως την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στη Δυτική Ευρώπη, που προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η Κοπεγχάγη διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να παραβιάσει τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά από πολλές πολλές εκφράζονται φόβοι ότι η κίνησή της θα βρει μιμητές υπό την πίεση εθνικιστικών κομμάτων.


Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που αναιρεί την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν στο «όνομα» της πάταξης της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Από το πρωί τελωνειακοί έχουν εγκατασταθεί στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία, στα λιμάνια και στη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας.


Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας επανέφερε τους τελωνειακούς ελέγχους υπό την πίεση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (DPP), από το οποίο εξαρτάται για να περνά νόμους στο Κοινοβούλιο.

Η Κοπεγχάγη δηλώνει ότι δεν θέλει να επαναφέρει τον έλεγχο διαβατηρίων, αλλά θα διενεργεί ενισχυμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της, προκειμένου «να καταπολεμήσει τη διασυνοριακή εγκληματικότητα».

Όμως στην έδρα της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η «καταπολέμηση της εγκληματικότητας» είναι μόνον το πρόσχημα και ότι στην ουσία παραβιάζεται η Συνθήκη Σένγκεν. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση της Δανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Η Δανία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, ως εκ τούτου της απαγορεύεται να αποκαταστήσει τα εσωτερικά σύνορα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια τάξη. Οι τελωνειακοί έλεγχοι επιτρέπονται, αλλά μέσα σε μια συνοριακή ζώνη 20 χιλιομέτρων και με τυχαίο τρόπο. Οι μόνιμοι έλεγχοι απαγορεύονται.

Οι Βρυξέλλες θέτουν τη Δανία υπό παρακολούθηση σχετικά με την επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις δανικές αρχές να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και θα επιδιώξει να βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας επί τόπου τους διενεργούμενους ελέγχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου