Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κομμένος ο Παπαδήμος!


Η «λυκοπαγίδα» της «εθελοντικής» αναδιάρθρωσης...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας... είναι τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι, προειδοποιούσε ματαίως η στήλη. Οι «βάρβαροι» είναι πλέον εντός των πυλών! Από τις 6 Μαΐου του 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το διαβόητο Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη, η χώρα εισήλθε στη μετά Χρεοκοπία εποχή. Αλλά λίγοι πολίτες το αντιλήφθηκαν, καθώς η σπουδαιοφανής οικονομική - τεχνοκρατική σκέψη των οικονομολογούντων είχε παραλύσει κάθε σοβαρή πολιτική συζήτηση.


Ηθικωλογίας το ανάγνωσμα


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δράμα! Ο Ισίδωρος ήταν τελικά ο εκατομμυριούχος... βουλευτής που έψαχναν με αγωνία οι Σέρλοκ της πολιτικής και των ΜΜΕ τόσες μέρες. Μεγαλύτερη τιμωρία δεν θα μπορούσε να τύχει στους κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν ηθικωλογούντες της καθεστηκυίας πληροφόρησης από το να τρακάρουν πάνω στην οικογένεια Μητσοτάκη. Οποία απογοήτευσις για τους μονίμως φαρισαΐζοντες του δόγματος «πνεύμα και ηθική» α λα Τσιφόρο και Αυλωνίτη.

Στις 9 Μαρτίου ενεργοποιούνται τα CDS


Το χρονικό της προαναγγελθείσας χρεοκοπίας

Από τη SofokleousIn

Σε τροχιά ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου των ομολόγων (CDS) βρίσκεται πλέον η Ελλάδα καθώς όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή στο PSI+ δεν θα ξεπεράσει το 90% που θεωρείται το όριο για την επιτυχή ολοκλήρωση. Αρκεί όμως να ξεπεράσει το 66% για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). Ως αποτέλεσμα θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και η ISDA θα κληθεί να αποφασίσει για την ενεργοποίηση των CDS.


Έβλεπαν ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009!



«Τα Νέα», σε συνεργασία με το Wikileaks, αποκλειστικά για την Ελλάδα δημοσιεύουν τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί «σκιώδης CIA»

Ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας, Νατάσα Μπαστέα

Από Τα Νέα

Ερωτήματα εγείρει η «διαίσθηση» της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και σχεδόν μισό χρόνο πριν από τις διερευνητικές επαφές Παπανδρέου - Στρος Καν.

Από τον ερευνητικό συνεταιρισμό που διοργάνωσε το Wikileaks με τουλάχιστον 25 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως ανάμεσά τους και «Τα Νέα» αποκαλύπτεται ότι η Stratfor διαθέτει πληθώρα πληροφοριοδοτών σε νευραλγικές θέσεις στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες.


Η ελληνική τραγωδία


Από Το Ποντίκι 23.2.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Της Σοφίας Ν. Αντωνοπούλου, καθηγήτριας ΕΜΠ

Η Ελλάδα βιώνει σήμερα πρωτοφανείς συνθήκες, πρωτόγνωρες μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εθνι­κή της κυριαρχία έχει φαλκιδευτεί, καθώς βρίσκεται υπό την ασφυκτική επιτροπεία της τρόικας και καλείται να συναινέσει στις επιταγές της με το πι­στόλι στον κρόταφο.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα έχει και αυτό πλήρως φαλκιδευτεί, καθώς η χώρα κυβερ­νάται από δοτό πρωθυπουργό εκλε­κτό της τρόικας και μια συγκυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το εκλογικό σώμα. Αυτή η μη εκλεγμένη «πολιτική συμμαχία» δεσμεύει σήμερα τη χώρα με διεθνείς συμβάσεις που θα καθορίσουν την τύ­χη της για τις επόμενες 2 ή 3 γενιές.


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Λαός και έθνος, ως φαντάσματα



Από την Καθημερινή

Tου Nίκου Ξυδάκη

Το οδυνηρό συμβάν της χρεοκοπίας ξυπνά φαντάσματα· ενθυμήσεις καταχωνιασμένες, στερεότυπα κατοχικών γονιών και Mικρασιατών παππούδων, φθαρμένα διαβάσματα που δεν έβρισκαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα του προσφάτου παρελθόντος, πόνους εξορκισμένους και εξόριστους από την ευδαίμονα Ισχυρή Ελλάδα του ευρώ.

Ξύπνησαν και δύο φαντάσματα, που, ενώ στοίχειωσαν τη γένεση του κρατιδίου, ακόμη και πριν από τον Ξεσηκωμό, εντούτοις τα τελευταία χρόνια φύραναν, αποδομήθηκαν, μεταστοιχειώθηκαν: ο λαός και το έθνος.


«Κολλημένη» με λάθος στόχους η Ε.Ε.


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Jean Pisani - Ferry*

Τον προηγούμενο χρόνο, 13 χώρες της ευρωζώνης ξεπέρασαν τον στόχο του 3% που είχε τεθεί για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι τελευταίες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη οδεύει φέτος σε ήπια ύφεση. Κατά συνέπεια, εάν δεν επιβληθούν νέα μέτρα, τα περισσότερα από αυτά τα κράτη κινδυνεύουν να αποτύχουν εκ νέου στους στόχους των προϋπολογισμών.

Αυτό ισχύει κυρίως για την Ισπανία, της οποίας το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% (δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη), ενώ η χώρα υποτίθεται ότι πρέπει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τον επόμενο χρόνο. Πολλές ακόμη χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση.


Τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης μπλοκάρει η γερμανική δικαιοσύνη


Ακυρώνεται η Σύνοδος Κορυφής στις 2 Μαρτίου

Από Το Βήμα

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27, ματαιώθηκε, εξαιτίας της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όπως έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης ματαιώνεται», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος.


Χρεοκοπία σε έναν χρόνο το καλύτερο σενάριο


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Κανένας δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτήν τη συμφωνία, ούτε καν εκείνοι που τη διαπραγματεύτηκαν. Ο μηχανισμός αρχίζει να δουλεύει, αλλά η Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι πότε και πώς.

Ο Paul Krugman παρατήρησε στο blog του στους New York Times ότι η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώνει εσαεί το πρόβλημα του χρέους και σε χρεοκοπία η οποία δεν είναι εφικτή μέχρις ότου η χώρα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι του χρέους).


Δημοκρατία, υποβάθμιση και εκτροπή


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Όπως αναμενόταν» – όχι πάντως πριν από μερικούς μήνες... – η Ελλάδα κατετάγη χθες το βράδυ από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's σε κατηγορία SD (επιλεκτικής χρεοκοπίαςselective default) και τα ομόλογα του καταλόγου του PSI σε βαθμίδα D (default – χρεοκοπίας). Αιτία της προαναγγελθείσας υποβάθμισης αποτελεί η ενεργοποίηση των CAC (ρητρών συλλογικής ευθύνης) ώστε να εξαναγκαστούν σε συμμετοχή και οι «απρόθυμοι» κάτοχοι αυτών των ομολόγων.

Σωθήκαμε! Τα δύσκολα μόλις άρχισαν...


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Λύθηκαν λοιπόν τα προβλήματα. Πέρασε το PSI, έρχεται το δάνειο και κοντολογίς τη γλυτώσαμε. Αυτή τουλάχιστον τη διάσταση επιχειρούν να περάσουν κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο, λίγο μετά την... τεράστια επιτυχία του εγκλωβισμού των μικροεπενδυτών, κατόχων ελληνικών ομολόγων, τους οποίους έβαλαν στο κούρεμα, αφού τους παρομοίασαν με... τζογαδόρους.

Η άποψη λοιπόν που διακινούν από την πλατεία Συντάγματος, και με αρκετή επιτυχία, ομολογουμένως, λέει ότι αφού πέρασαν δάνειο και PSI, τα δύσκολα έχουν περάσει και άσχετα από το αν θα χρεωθούμε τεχνητά μια επιλεκτική χρεοκοπία, η χώρα μπαίνει στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκαμψης. Λογικό να το λέει αυτό μια κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι από το 2013 θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.


G-20: Η Ευρώπη να ενισχύσει το «τείχος προστασίας»


Στο επίκεντρο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Από Το Βήμα

Να ενισχύσουν το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση χρέους κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G-20), κατά τη σύνοδο τους στο Μεξικό, το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ.

Κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης υποσχέθηκαν την Κυριακή ότι θα προβούν στην επανεκτίμηση του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέσα στον Μάρτιο.


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΔΝΤ - Γερμανία μας στέλνουν εκτός ευρώ, αφού μας στύψουν



Από Το Ποντίκι 23.2.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Μια δυσνόητη συμφωνία, που είναι έτοιμη να τορπιλιστεί από το ΔΝΤ, σχηματίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Έχει τόσες παγίδες και προϋποθέσεις, ώστε, κρίνοντας από την εξωφρενική πορεία που έχει πάρει η ύφεση, μπορεί να ανατραπεί πλήρως μέχρι τον Ιούνιο.

Βέβαια η πρώτη κρίσιμη περίοδος είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όταν το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν θα συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στο νέο δάνειο που αναμένεται να λάβει η χώρα μας. Εάν κρίνουμε από τη στάση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Οι βλέψεις του Ταμείου κρύβονται πάντα πίσω από τη συνήθη δικαιολογία ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες - μέλη του δεν θέλουν να βοηθήσουν άλλο την Ελλάδα.

Ο «κουμουνιστικός κίνδυνος» της νέας, γερμανικής εποχής


Από Το Βήμα

Του Γιώργου Μαλούχου

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 η Ελλάδα βρισκόταν τυπικά, από το 1947-48 και, κυρίως, ουσιαστικά υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πραγματικότητα, όπως κι αν την κρίνει κανείς. Αλλά αυτή ήταν. Και, μεταξύ άλλων, σήμαινε ότι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, ήταν κανόνας για την ελληνική πολιτική ζωή.

Και ο ύπατος κανόνας σε εκείνα τα φοβερά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ένας και μόνον: η αποφυγή του κομουνιστικού κινδύνου. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το εάν με αυτή τη θέση ταυτιζόταν ή όχι η Ελλάδα και για τους δικούς της λόγους. Ταυτιζόταν δεν ταυτιζόταν, θα έπρεπε να υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις της αποφυγή του: αυτή ήταν η σιδηρά γραμμή της επικυριαρχίας. Και αυτή ήταν, ουσιαστικά, που οδήγησε εν τέλει στην 21η Απριλίου...


Κάποιες πολύ κακές ιδέες


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και γεννά ακόμη πιο κακές ιδέες. Ιδέες που αντί να βοηθήσουν την επίλυση του προβλήματος, γίνονται και οι ίδιες μέρος του. Ιδέες σαν αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω.

Ιδέα πρώτη: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να στείλει στην Ελλάδα 160 εθελοντές εφοριακούς προκειμένου να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Και κούρεμα και ξεβράκωμα



Από Το Ποντίκι 23.2.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Η (κυρίως πολιτική) απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της Δευτέρας την Τρίτη τα ξημερώματα είναι άγνωστο αν θα φτάσει έως το τέλος εφαρμοζόμενη, διότι οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι αρκετές. Θεωρητικά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε το «κούρεμα» των ομολόγων εις χείρας ιδιωτών ώστε αυτό να φτάσει το 2020, υποτίθεται, στο 120,5% του τότε ΑΕΠ. Το ύψος των απωλειών θα φτάσει σε σύνολο το 75% της πραγματικής αξίας των ομολόγων.

Στους ιθαγενείς είπαν ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους ξένους και ισχυρούς κατόχους ομολόγων. Αυτό που εννοούν να μην τους λένε είναι ότι το μεγαλύτερο κόστος θα υπάρξει στο... εσωτερικό. Ποιοι θα επωμιστούν το κόστος;


Όταν... μας επέβαλαν το βρετανικό δίκαιο


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω της διαδικασίας του PSI, ανέδειξε την κραυγαλέα αδυναμία της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Οι ξένες τράπεζες (δηλαδή οι ιδιώτες επενδυτές του PSI) που κατέχουν «κουρέψιμα» ελληνικά ομόλογα απαίτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε με υπερφίαλο ύφος πως διαπραγματεύεται σκληρά την υπαγωγή του χρέους μας στο ελληνικό δίκαιο.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν ήθελαν να χάσουν τίποτε με το εθελοντικό «κούρεμα» ούτε να ρισκάρουν οποιαδήποτε μέλλουσα αναδιάρθρωση σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας ή επιστροφής στη δραχμή όπως με επιμονή προβλέπει ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί. Οι δηλώσεις του στον Αλέξη Παπαχελά είναι χαρακτηριστικές.


Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Στον δικό τους κόσμο


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Εντοιχισμένοι σε θυλάκους με ψηλά τείχη, που πάνω τους θα ξεσπά η οργή των πληβείων. Έξω από αυτά τα τείχη, η κοινωνία θα είναι σαν να μην υπάρχει πια. Έτσι φαίνεται πως το έχουν πάρει πια απόφαση να ζουν στο εξής οι «φίλοι του λαού». Σε μια δική τους χώρα, ολότελα διαφορετική από εκείνη στην οποία θα ζει ο λαός, θα εφαρμόζουν στις πλάτες του όλα εκείνα τα μέτρα που θα προκαλούν περισσότερο το δημόσιο αίσθημα ενώ ταυτόχρονα θα προετοιμάζονται για το χειρότερο ενδεχόμενο.


Από το «Σχέδιο Ανάν» στο «Σχέδιο Μέρκελ»


Από Το Βήμα

Του Γιώργου Μαλούχου

Μια πολύ διδακτική εμπειρία, από την οποία, δυστυχώς, δεν μάθαμε το παραμικρό, υπενθυμίζει η είδηση ότι ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φέρεται να αναλαμβάνει διαμεσολαβητής του Οργανισμού για τη Συρία.

Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα χρόνια που πέρασαν από τότε που η διεθνής κοινότητα είχε πέσει πάνω στην Κύπρο και την Ελλάδα, επικουρούμενη και πάλι από τους ημεδαπούς «σοβαρούς» και «σώφρονες», για να επιβάλει την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Επειδή η μνήμη είναι επιλεκτικά ασθενής, ας θυμηθούμε τι συνέβη.


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανεργία 25%, χρέος 160% με 170% και διαρκής ύφεση


Προβλέψεις - σοκ από τη Citigroup

Από την Αυγή

Σοκ προκαλούν οι νέες εκτιμήσεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία, αφού ο διεθνής οίκος προειδοποιεί για τη σοβαρή συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος, από 4,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, ανεργία 25% και υψηλές πτήσεις για το χρέος, που μπορεί να φτάσει το 170% το 2020.

Οι μελανές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, που μπαίνει σε ένα σκοτεινό τούνελ υπανάπτυξης και κοινωνικής περιθωριοποίησης, αποτελεί ηχηρό κόλαφο για τη μνημονιακή κυβέρνηση, που εμφανίζει ως επιτυχία τη νέα υπερχρέωση της χώρας. Παράλληλα ανατρέπει και τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν, που εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει φέτος στο 4,4% από 2,8% που έλεγε πριν από λίγους μήνες.


Φόβοι για προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης


Κρυφές πολιτικές διεργασίες για στήριξη και αποφυγή του «παγόβουνου»

Από τη SofokleousIn

Σκληρό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Την κατάσταση περιπλέκει η εμπλοκή της Ρωσίας, η οποία έχει δανείσει ήδη στην Κύπρο 2 δισ. μέσω διακρατικού δανείου, βοηθώντας τη Μεγαλόνησο να αποφύγει προσφυγή στον μηχανισμό σταθερότητας.

Το ρώσικο δάνειο θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις, τα κριτήρια των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί. Ακόμα όμως και μετά τη χορήγηση του δανείου από τη Ρωσία μένει μια τρύπα 750 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού Δημοσίου.


Να τα μας...


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη)

Του Δημήτρη Μυ

Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλέσει η επανεμφάνιση και βαθμιαία κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Οι λόγοι είναι απλοί: Η Ελλάδα είναι «κάτω» από τους πιστωτές της. Επιχειρεί κολεγιές με τους Ισραηλινούς (εχθρούς σήμερα των Τούρκων). Και ο Σαμαράς (πιθανός επόμενος πρωθυπουργός) , πάει στην Κύπρο και μιλά για ΑΟΖ και συμμαχικούς άξονες...

Οπότε θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη η επανεμφάνιση των τουρκικών αμφισβητήσεων. Οι οποίες, μάλιστα διατυπώθηκαν γραπτώς πριν από δύο μέρες από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών.


Η τρόικα... επανιδρύει το ελληνικό κράτος


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Kerin Hope (Αθήνα)

Οι πιστώτριες χώρες της Ευρώπης απαιτούν 38 συγκεκριμένες αλλαγές στα ελληνικά προγράμματα δαπανών, φόρων και μισθών μέχρι το τέλος του μήνα κι έχουν απαριθμήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά μνημόνια συνόλου 90 σελίδων, είναι το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει τη στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.


Αγορά χρόνου, όχι λύσης


Από την Καθημερινή (το φωτογραφικό προέρχεται από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Το Ποντίκι 23.2.2012)

Του Σταύρου Λυγερού

Ο ελληνικός λαός έχει για τα καλά εισέλθει στον δρόμο που επέλεξαν γι’ αυτόν αφενός η τρόικα κι αφετέρου η άρχουσα τάξη. Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Εάν το νέο πρόγραμμα αποτύχει, η Ελλάδα θα καταστεί για δεκαετίες έρμαιο των δανειστών της. Μπορεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να μην το λέει, αλλά η χώρα έχει παραιτηθεί από την ασυλία που – σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – απολαμβάνει κάθε κυρίαρχο κράτος έναντι όσων κατέχουν ομόλογα. Με άλλα λόγια, το ελληνικό χρέος είναι πια καθ' ολοκληρίαν ουσιαστικά ενυπόθηκο.


Γερμανικό μπλόκο στον ESM


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Quentin Peel και Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Peter Spiegel (Βρυξέλλες)

Η γερμανική κυβέρνηση θα αντισταθεί ή θα καθυστερήσει την αύξηση του μεγέθους του οικονομικού «τείχους προστασίας» της ευρωζώνης κατά της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρεών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τους εταίρους της, το ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, επέμεινε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη αύξησης του μεγέθους του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων 500 δισ. ευρώ European Stability Mechanism. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει» είπε. «Αυτό σημαίνει: όχι, δεν είναι απαραίτητο».


Κατάργησαν τους μεσάζοντες στις πατάτες


Σε χρόνο ρεκόρ διατέθηκαν 24 τόνοι ελληνικής πατάτας με 25 λεπτά το κιλό

Από Το Βήμα

Με σκοπό να βοηθήσουν τόσο τους έλληνες παραγωγούς πατάτας να διαθέσουν το προϊόν τους, όσο και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές, μία ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη αποφάσισαν να... καταργήσουν τους μεσάζοντες μέσω του Διαδικτύου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας (www.otoposmou.gr) η ιδέα γεννήθηκε όταν είδαν στα δελτία ειδήσεων πριν λίγες ημέρες μία ανάλογη πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, όπου περισσότεροι από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μοιράστηκαν στους περαστικούς από παραγωγούς της Δράμας.


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Λίγη αναγνώριση για την Ελλάδα


Από την Deutsche Welle

Καταιγισμός δημοσιευμάτων και σήμερα για το εάν το νέο πακέτο στήριξης θα είναι αποτελεσματικό. Οι σχολιαστές του γερμανόφωνου Τύπου παραμένουν διχασμένοι

«Ανοικοδόμηση Νότος» επιγράφει το εκτενές σχόλιό της η εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα Die Zeit και στον υπότιτλο σημειώνει: «Τι θα λέγατε για μερικά λόγια αναγνώρισης για την Ελλάδα;». Το άρθρο ξεκινάει με την επισήμανση πως, αν ακούσει κανείς τις μέρες αυτές τους Γερμανούς πολιτικούς, έχει την εντύπωση πως τίποτα δεν έχει νόημα και πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση χωρίς ελπίδα. Τότε όμως προς τι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις και το νέο πρόγραμμα βοήθειας, διερωτάται η Zeit.


Απειλή για «πετρελαϊκό σοκ» στην ευρωζώνη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Javier Blas

Η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με ένα «πετρελαϊκό σοκ» ανάλογων διαστάσεων με εκείνο του 2008, όταν η τιμή του αργού ανήλθε σχεδόν στα 150 δολ. ανά βαρέλι.

Το κόστος του πετρελαίου Brent σε δολάρια παραμένει κάτω από το επίπεδο - ρεκόρ των 150 δολ. και κινείται κοντά στα υψηλά έξι μηνών, στα 120 δολ. ανά βαρέλι. Αν προστεθεί όμως στην εξίσωση η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (που κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 2008), το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές της ευρωζώνης να πληρώνουν σήμερα σχεδόν την ίδια τιμή με αυτήν του 2008.


Δραχμή μαζί με ευρώ στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί


Από το NewPost

Δραχμή παράλληλα με ευρώ στην Ελλάδα προτείνει ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μάριο Όχοφεν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου.

Η πρόταση προβλέπει την προσωρινή επαναφορά της δραχμής παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου οι Έλληνες να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», δηλαδή να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.


Στην Ελλάδα διακυβεύεται η τύχη των ευρωπαϊκών λαών


Από τη Liberation (via Αυγή)

Τη στιγμή που ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι άνεργος, 25.000 άστεγοι περιπλανώνται στους δρόμους της Αθήνας, το 30% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες οικογένειες υποχρεούνται να βάλουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα προκειμένου να μην πεθάνουν από την πείνα και το κρύο, νεόπτωχοι και πρόσφυγες δίνουν μάχες για τους σκουπιδοτενεκέδες στους δημόσιους χώρους, οι «σωτήρες» της Ελλάδας, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες «δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες», επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο βοήθειας που διπλασιάζει τη χορηγούμενη θανατηφόρα δόση.

Ένα σχέδιο που καταργεί το εργατικό Δίκαιο και καταδικάζει τους φτωχούς σε ακραία ένδεια, εξαφανίζοντας παράλληλα τις μεσαίες τάξεις.


Όλοι θα κερδίσουν από την ελληνική χρεοκοπία


Από τη Free Money (via SofokleousIn)

Η Ελλάδα μπαίνει σύντομα – και για λίγο – σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας μετά την ολοκλήρωση του PSI. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, στην οποία θα συμμετάσχει μεν η ΕΚΤ, αλλά θα μπουν και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα έχουν χειρότερη μοίρα από τις τράπεζες: δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Προς αυτό τελικά κρίθηκε αναγκαία η μείωση των συντάξεων, ώστε να διαχειριστούν εν τέλει τις ζημιές από την έκθεση στα ομόλογα. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι των περικοπών εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί).


Το σύνδρομο του λουστράκου


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Εγώ, ξέρετε, δεν έχω γεννηθεί ούτε υπουργός ούτε αντιπρόεδρος, αλλά έχω ξεκινήσει από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και ξέρω τι σημαίνει μεροδούλι - μεροφάι». Θα μπορούσε να είναι λαϊκός τραγουδιστής, από αυτούς που με την τσίμπλα στο μάτι ψαρεύουν την πελατεία τους στα πρωινάδικα. Ίσως ακόμη και πρωταγωνιστής σε μελό του πενήντα. Ο φτωχός πλην έντιμος λουστράκος. Όμως, όχι! Είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Ευρώπη υποφέρει χωρίς κανένα όφελος


Από τους New York Times (via Το Βήμα)

Του Πολ Κρούγκμαν

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε αυτό που υποπτεύονταν οι πάντες: οι οικονομίες τις οποίες επιβλέπει συρρικνώνονται, δεν αναπτύσσονται. Δεν πρόκειται ακόμη μια επίσημη ύφεση, αλλά το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα είναι η κάμψη.

Και αυτή η κάμψη πλήττει έθνη που δεν συνήλθαν ποτέ από την τελευταία ύφεση. Παρά τα προβλήματα των ΗΠΑ, το αμερικανικό ΑΕΠ ξεπέρασε τελικά τα προ της κρίσεως επίπεδα, κάτι που δεν συνέβη στην Ευρώπη. Και κάποια έθνη υποφέρουν τόσο όσο στη Μεγάλη Ύφεση: η Ελλάδα και η Ιρλανδία είχαν διψήφια μείωση στην παραγωγή, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία έφτασε στο 23%.

Ακόμη χειρότερα, οι ηγέτες της Ευρώπης συνεχίζουν να επιμένουν στο οικονομικό δόγμα που ευθύνεται για αυτή την καταστροφή.


Θα το θυμηθούμε;


Από Το Ποντίκι 23.2.2012

Το Σύνταγμα δεν το γράφει ο Θεός. Το γράφει ο συσχετισμός των οικονομικών - πολιτικών - κοινωνικών δυνάμεων που δρουν σε μια κοινωνία. Υπ’ αυτήν την έννοια τα όσα πρωτοφανή ακούμε περί της απαίτησης των Γερμανών (που είναι φίλοι μας) και των λοιπών τοκογλύφων «εταίρων» μας για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου οι πιστωτές να αποκτήσουν πλεονέκτημα προτίμησης έναντι του ελληνικού λαού, είναι τουλάχιστον αστεία.


JP Morgan: Μια τρύπα στο νερό το PSI


Από το Euro2day

Του Γιώργου Α. Σαββάκη

Αμφιβάλλουμε αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία στο χρέος της, σύμφωνα με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Σε κάποια χρονική στιγμή ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αποδεχθεί και αυτός «κούρεμα» στο χρέος του, πιστεύει η JP Morgan θέτοντας σε άμεση αμφισβήτηση τα οφέλη του PSI στο ελληνικό χρέος.

Εφόσον η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, πιστεύουμε ότι αυτό το «κούρεμα» του επίσημου τομέα θα συμβεί σίγουρα, αλλά αν φυσικά η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μπορεί να χρεοκοπήσει και να αθετήσει το χρέος της σε όλα τα επίπεδα: το υπόλοιπο του χρέους που βρίσκεται στη δευτερογενή αγορά, τα επίσημα δάνεια αλλά και τη βοήθεια από τα πακέτα.


Μας άφησαν ξεβράκωτους


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το σούπερ ντιλ: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα!


Από το Euro2day

Του Dr Money

Η χθεσινή μέρα ήταν λίγο χαοτική καθώς αρκετοί στην εσπερία ήθελαν μία άποψη για τη νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας και το PSI Plus και επομένως αρκεστήκαμε στην ενημέρωση από το euro2day.gr για τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι «θα συμπεριληφθούν στο κούρεμα και στη συνέχεια τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν για τις απώλειες». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από τα 11.000 πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα 9.500 έχουν τίτλους έως 100.000 ευρώ.


Τι θέλουν πραγματικά οι ηγέτες της «Συμμαχίας του ευρώ»;



Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Παράξενο πώς επιστρέφει κάθε τόσο η Ιστορία των ανθρώπων, τότε ακριβώς που όλοι τη νομίζουν ξεχασμένη. Τον διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους, όπως αυτός διασώθηκε στις μέρες μας από τον Θουκυδίδη, σκέφτηκε να στείλει στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ένας αναγνώστης με αφορμή όσα συμβαίνουν σήμερα στη «Συμμαχία του ευρώ»: τα πάθη της χώρας μας κάνουν τους φτωχότερους λαούς αυτής της συμμαχίας να νιώθουν φιλέλληνες και να βλέπουν τους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών της σαν μισέλληνες.


Reuters: Το απίθανο σχέδιο για την Ελλάδα



«Με τέτοιους μισθούς πώς περιμένουν ανάπτυξη;»

Από Το Βήμα

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράταση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος για να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της στην ευρωζώνη, εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η ανάλυση ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα είναι και επισήμως υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας» καθώς, όπως σημειώνεται, η συμφωνία επικυρώνει ότι «ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, (η Ελλάδα) δεν θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».


Spiegel: Οικονομολόγοι αμφισβητούν το νέο σύμφωνο διάσωσης


«Δεν είναι σαφές αν θα συμπράξουν όλοι οι πιστωτές στην απομείωση του χρέους»

Από Το Βήμα

Του Νίκου Χειλά

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Spiegel Online, oι οικονομολόγοι εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικοί ως προς το νέο σύμφωνο διάσωσης. «Το αν θα πάνε όλα καλά θα φανεί μόλις στις αρχές Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα υποβάλει στις τράπεζες και στα ταμεία την επίσημη προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων της έναντι νέων πολύ χαμηλότερων επιτοκίων» δήλωσε ο Ούβε Σάιχ, αναλυτής της τράπεζας LBBW. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη οριστικά ξεκαθαρίσει αν θα συμπράξουν όλες οι τράπεζες.


Παγκόσμιο σούργελο


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Στην Αθήνα οι συναποτελούντες τη συγκυβέρνηση υπό τον Παπαδήμο πανηγυρίζουν. Κανείς σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να συμμερίζεται τις θριαμβολογίες των μόνιμων καρναβαλιστών της πολιτικής μας ζωής. Ούτε θα ήταν δυνατόν μια συμφωνία χρεοκοπίας, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, να θεωρείται με κάποιον τρόπο «βιώσιμη». Με εξαίρεση αυτούς που την επέβαλαν...

Προσεχώς σε καθεστώς selective default


Θα «κουρευτούν» και ομόλογα αποταμιευτών, οι οποίοι θα αποζημιωθούν εν συνεχεία μέχρι 100.000 ευρώ

Από τη SofokleousIn

Σε κατάσταση «selective default» θα τεθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους και θα θέσουν τη χώρα σε καθεστώς προσωρινής ή επιλεκτικής χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση αγωνίζεται τώρα να ετοιμάσει τον μηχανισμό σταθεροποίησης και κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών για τις ημέρες που η χώρα θα βρεθεί τυπικά σε κατάσταση χρεοκοπίας, έτσι ώστε να μην ανακύψουν νέα προβλήματα.


Πορτογαλία: η επόμενη Ελλάδα;


Από την Deutsche Welle

Η Πορτογαλία πλησιάζει σε δεύτερο πακέτο διάσωσης και χαρακτηρίζεται «δεύτερη Ελλάδα» στον ευρωπαϊκό Τύπο. Με τον χαρακτηρισμό αυτόν διαφωνούν ωστόσο οι ίδιοι οι Πορτογάλοι. Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Πάουλο Ρανγκέλ λέει ότι δεν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις δύο χώρες.


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αντανακλούν αμηχανία και αντιθέσεις


Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που προσβάλλουν την Ελλάδα, που εγείρουν ζήτημα εκδίωξής της από την Ευρωζώνη και που θέτουν υπό αίρεση την εκταμίευση των ποσών της νέας δανειακής σύμβασης επανέφεραν με ένταση στο προσκήνιο το ερώτημα για τις πραγματικές προθέσεις του ευρωιερατείου.

Η θετική ψήφος της ελληνικής Βουλής την περασμένη Κυριακή μπορεί να προκάλεσε τον ακρωτηριασμό των δύο μεγάλων (για πόσο ακόμα;) κομμάτων, αλλά δεν θεωρήθηκε από τον Σόιμπλε επαρκής απόδειξη αφοσίωσης στο νέο Μνημόνιο!


H νεο-αποικιοκρατία


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Επειδή πολλά ακούσαμε χτες περί της μεγάλης μάχης για την ελληνική διάσωση και επειδή πολλά ακόμη θα δούμε το επόμενο διάστημα, καλό είναι εκτός από το μικρό καλάθι μας, να κρατήσουμε και την ψυχραιμία μας: Το φάρμακο που χορηγείται στην Ελλάδα, οδηγεί τη χώρα στον οικονομικό - πολιτικό θάνατο και την κοινωνία στην απόγνωση την οργή την εξέγερση...

Ο Paul Krugman, σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times με τίτλο «Πόνος χωρίς κέρδος», σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποψιάζονταν: ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώνονται. Δεν μιλάμε ακόμη για ύφεση επισήμως.


Ο ξένος Τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup


Από το Euro2day

Με μεγάλο σκεπτικισμό υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Όλα τα δημοσιεύματα, αν και υποδέχονται με ανακούφιση τη συμφωνία, αναφέρονται στις δυσοίωνες προβλέψεις της «απόρρητης» έκθεσης της βιωσιμότητας του χρέους που διέρρευσε στη δημοσιότητα. Επισημαίνουν τις δυσκολίες και τους αισιόδοξους στόχους του προγράμματος.

«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020». Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν τη νέα δανειακή σύμβαση το τελευταίο λεπτό πριν χρεοκοπήσει η χώρα».


Το κείμενο της απόφασης του Eurogroup


Από Το Βήμα

Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης του Eurogroup έχει ως εξής:

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη δέσμη πολιτικών που αποτελούν τη βάση για το δεύτερο πρόγραμμα», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.


Η απόρρητη έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους


Από τη Real

Η τρόικα ζητά μεγαλύτερο κούρεμα και πιστεύει ότι θα χρειαστούν στην πορεία επιπρόσθετα μέτρα στην έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα το Reuters. Η απόρρητη έκθεση των 9 σελίδων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που παρουσίασε ο Πολ Τόμσεν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 120% του ΑΕΠ έως το 2020.


Eurogroup: Όλοι οι όροι για το νέο πακέτο συμφωνίας και το PSI


Εγκρίθηκε το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων - Στο Σύνταγμα ο ειδικός λογαριασμός «το συντομότερο δυνατόν» - Θα ενισχυθεί η επιτήρηση - Αναλυτικά όλες οι συμβάσεις

Από Το Βήμα

Μετά από συνεδρίαση 14 ωρών το Eurogroup οδηγήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην έγκριση του πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) η οποία θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου εφ' όσον η Ελλάδα νομοθετήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευτεί.