Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Νέα «ελληνικά» stress tests στις ευρωτράπεζες


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Alex Barker και Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Hugh Carnegy (Παρίσι)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την ανώτατη τραπεζική αρχή να εξετάσει την ισχύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με βάση το σενάριο μεγάλου «κουρέματος» στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας.

Η κίνηση, η οποία αντιστοιχεί σε ευθεία αποδοχή ότι τα δύο προηγούμενα τραπεζικά stress tests της European Banking Authority δεν ήταν αρκετά σκληρά, πραγματοποιείται μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel ότι είναι έτοιμη για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας της αν κριθεί απαραίτητο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θέλει να συζητήσει για μια κοινή προσπάθεια πανευρωπαϊκής τραπεζικής στήριξης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σε δύο εβδομάδες.


«Πιεζόμαστε από τον χρόνο και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση», δήλωσε η κ. Merkel κατόπιν συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη διαδικασία, έχει ζητηθεί από την ΕΒΑ να καταλήξει σε ανάλυση κατά χώρα για το πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες στην περίπτωση απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κίνηση δεν είναι ένδειξη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για ελληνικό χρεοστάσιο. Αντίθετα, δηλώνουν ότι είναι ένα προληπτικό μέτρο, που έχει στόχο την ενημέρωση των ταχύτατα εξελισσόμενων συνομιλιών για την πανευρωπαϊκή τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση.

Το ΔΝΤ επίσης έδωσε τις... ευχές του για ταχεία επανακεφαλαιοποίηση και ο κ. Antonio Borges, επικεφαλής Ευρώπης του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης έχει κάνει τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό, γεγονός που προκαλεί με τη σειρά του οικονομική επιβράδυνση.

Ο κ. Borges έκανε την εκτίμηση ότι το κόστος μιας πανευρωπαϊκής κεφαλαιακής αποκατάστασης θα κινηθεί στα 100 - 200 δισ. ευρώ και προέτρεψε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν.

Η κύρια ένσταση δείχνει να προέρχεται από τη Γαλλία. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Παρισιού να διασώσει την Dexia, η γαλλική κυβέρνηση έδειξε πως δεν νιώθει άνετα με την επιτάχυνση των συζητήσεων για επανακεφαλαιοποίηση, επιμένοντας ότι οι τράπεζές της δεν χρειάζονται βοήθεια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Jörg Asmussen έδειξε ότι το Βερολίνο θέλει να στηρίξει τις γερμανικές τράπεζες ταχύτερα. Δήλωσε στους «Financial Times» ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επανενεργοποιήσει το ταμείο τραπεζικών διασώσεων που έληξε πέρυσι.

Το Παρίσι αντιστέκεται σε μια ταχεία επανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια. Φέρεται να προτιμάει να διενεργηθούν πανευρωπαϊκές ενέσεις κεφαλαίων από το ταμείο διασώσεων των 440 δισ. ευρώ. Όμως, το European Financial Stability Facility θα αποκτήσει τέτοια αρμοδιότητα ύστερα από αρκετές εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση.

Μια κρατική επανακεφαλαιοποίηση θα απειλήσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της γαλλικής οικονομίας, καθώς θα υπονομεύσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και τη δυνατότητα υποστήριξης των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Βρετανός υπουργός George Osborne έχει επί μακρόν δηλώσει ότι οι βρετανικές τράπεζες έχουν αρκετά καλύτερη κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με αυτές της ευρωζώνης. Ωστόσο, σε πολλούς κυβερνητικούς κύκλους του Λονδίνου εκτιμάται ότι, αν η ελληνική κρίση οδηγήσει σε διάσπαση του ευρώ και σε μεγάλη αναταραχή στις αγορές ομολόγων, θα χρειαστούν σίγουρα νέες επανακεφαλαιοποιήσεις του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου