Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι σύμβουλοι του Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική



Άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του αναλαμβάνουν «ειδικές αποστολές»

Από την Καθημερινή, 22.8.2010

Της Δώρας Αντωνίου

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στην Πάρο, δέχθηκε έναν επισκέπτη. Ο Άλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του από παλιά, από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, έφθασε στο κυκλαδονήσι και συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου. 

Την επομένη, με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωνε την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ανέμενε τόσο σύντομα ανταπόδοση της επίσκεψης Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ από τον κ. Νετανιάχου.


Η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην προετοιμασία της επίσκεψης Νετανιάχου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες τα του ΥΠΕΞ. Με πολύ πιο διακριτικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, ο Άλεξ Ρόντος έχει επανεμφανιστεί δίπλα στον κ. Παπανδρέου από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μετά και, όπως φαίνεται, καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή του στις δραστηριότητες του ΥΠΕΞ.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρουσία του στο υπουργείο την περίοδο 1999 - 2004, εύκολα ερμηνεύεται η επιλογή να παραμείνει στην τωρινή συγκυρία «άνθρωπος της σκιάς». Τότε, συμμετείχε σε όλες τις υψηλόβαθμες συσκέψεις στο υπουργείο και είχε αφήσει εποχή η φράση «in english please», που εκστόμιζε στην αρχή κάθε σύσκεψης, καθώς τα ελληνικά του ήταν πολύ φτωχά.

Στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών δεν εμφανίζεται, ούτε διαθέτει γραφείο. Εκτιμάται ότι διαθέτει γραφείο σε κάποιο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας την παράδοση που είχε εγκαινιαστεί κατά την πρώτη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, όταν δεκάδες σύμβουλοί του στεγάζονταν σε ενοικιαζόμενα γραφεία σε διάφορα κτίρια επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Μπορεί ως φυσική παρουσία ο κ. Ρόντος να μην εμφανίζεται, ωστόσο πρέσβεις και διπλωμάτες βρίσκουν τα «ίχνη» του στον δρόμο τους. Έτσι, προ μηνών, οι πρέσβεις της χώρας μας στα δυτικά Βαλκάνια ενημερώθηκαν από συνάδελφους τους χωρών της Ε.Ε. για μια ελληνική πρωτοβουλία που προωθείτο μέσω του Άλεξ Ρόντου στην περιοχή. Τα «ίχνη» που αφήνει πίσω του ο κ. Ρόντος λέγεται ότι έχουν προκαλέσει την ενόχληση του κ. Δρούτσα, που βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις προ εκπλήξεων και εξελίξεων για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου μιλούν για εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και, φυσικά, λόγω της προηγούμενης ενεργού δράσης του στα Βαλκάνια, στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για δύο παράλληλες παρασκηνιακές διαδικασίες που εξελίσσονταν κάποια στιγμή, η μία με τον Άλεξ Ρόντος και η άλλη με την κ. Μαριλένα Κοππά, στην οποία επίσης ο πρωθυπουργός ανέθεσε «ειδικά καθήκοντα» και συγκεκριμένα μια άτυπη διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας.

Λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας έχει, αναμφίβολα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης. Από στελέχη του ΥΠΕΞ περιγράφεται ως ο άνθρωπος που «τα παρακολουθεί όλα και έχει παρεμβατικό ρόλο», καθώς τις απόψεις του και την κρίση του φαίνεται ότι εκτιμά σε μεγάλο βαθμό ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παμπούκης είναι επίσης ένας από τους ανθρώπους «ειδικών αποστολών». Αυτός ανέλαβε, την περίοδο λήψης κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα από την Ε.Ε., εν μέσω οικονομικής κρίσης, την προσέγγιση με το Παρίσι και την κυβέρνηση Σαρκοζί, ενώ χειρίζεται και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Και ο κ. Παμπούκης έχει εμπλακεί στην ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στη χώρα, λόγος για τον οποίο ταξίδεψε με την κ. Νόρα Κατσέλη στο Άμπου Ντάμπι.

Σε ειδικό ρόλο στο ΥΠΕΞ, με φυσική παρουσία όμως και γραφείο στο κτίριο, βρίσκεται και ο κ. Δημήτρης Δόλλης, που έχει χρισθεί πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Σε αυτόν ο κ. Παπανδρέου ανέθεσε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του δάσκαλου Θανάση Λερούνη, όταν ο τελευταίος αιχμαλωτίσθηκε από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Ο «άνθρωπος από την Αυστραλία», που χαίρει γενικότερης εκτίμησης στο ΥΠΕΞ, διαχειρίζεται θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν

1 σχόλιο:

  1. EYTHXOS POU KAI TA ELLHNIKA TOU TZEHMS BONT EINAI FTOXA ! DIOTI EAN DIABAZE TO KEIMENO SAS, THA TOU DHMIOURGOUTAN ... YPARXIAKO PROBLHMA ! "AYTOI EINAI 100 FORES KALYTERH MOU", THA MONOLOGOUSE ! "ALLA AYTON TON DROUTSA TON EXETAI GIA APOPROSANATOLISMO ;" THA ROTOUSE ! AYTOI OI KOUSTODIA KYBERNA/ORGONEI TO XORAFI/ELLADA TOUS !

    ΑπάντησηΔιαγραφή