Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Αθήνα δεν θα βρει αγοραστές


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα. Η Αθήνα έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις προθέσεις της να αντλήσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 με αποκρατικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό.


Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όμως, το σχέδιο αυτό συνορεύει με το ανέφικτο. Καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τους κρατικούς τίτλους της χώρας (η απόδοση του διετούς ομολόγου ανέρχεται στο 24,5%), δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς γιατί να αποκτήσουν ξαφνικά θετική διάθεση για άλλες τοποθετήσεις στη χώρα.

Βεβαίως οι τιμές των μετοχών των ήδη εισηγμένων κρατικών εταιριών, όπως ο ΟΤΕ και το Τ.Τ., ενισχύθηκαν την Τρίτη – 6% και 8,5% αντιστοίχως. Πρόκειται, όμως, για μικρές επιχειρήσεις.

Το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που διατίθεται προς πώληση αξίζει μόλις 528 εκατ. ευρώ και η Deutsche Telekom ήδη κατέχει το 30%, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους ανταγωνιστές.

Ακόμη και εάν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές, η Αθήνα δεν θα αντλήσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ δεν ξεγελάει κανέναν.

Το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή τη χρεοκοπία. Οι επενδυτές φαίνεται πως αποδέχονται ως αναπόφευκτο ένα σημαντικό haircut: η Capital Economics εκτιμά ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 60% για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Δύο σημεία παραμένουν μετέωρα: πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και πώς. Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, και η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ για να τα καταφέρει μέχρι το 2013.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου