Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Η Δημοκρατία είναι πρόβλημα όταν βρίσκεσαι σε οικονομική ύφεση»


Από το XrimaNews

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Investment έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την οικονομία και τη δημοκρατία, καθώς υποστηρίζει πως η απουσία της δεύτερης από την Κίνα είναι αυτή που της δίνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να διαφωνήσει με την κυβέρνηση.


Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Richard Koo υποστήριξε πως η Κίνα θα λάβει πολύ επιθετικά δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της αγοράς κατοικίας προκειμένου να αποφύγει το σπάσιμο της φούσκας. Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί σε μία άλλη χώρα καθώς θα υπήρχε τεράστιος αντίλογος από την αντιπολίτευση. Στη δημοκρατία, είπε ο Richard Koo, δεν μπορείς να προχωρήσεις για μεγάλο διάστημα σε επιθετική δημοσιονομική πολιτική, καθώς, αν μία πολιτική παράταξη την υποστηρίζει, τότε η άλλη θα είναι εναντίον της.

«Η Κίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα», όπως το έθεσε, οπότε, όταν χρειάζεται περισσότερες δημόσιες δαπάνες, θα προχωρήσει σε περισσότερες δημόσιες δαπάνες χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν.

Ερμηνεύοντας τα λόγια του διαφορετικά, η λιγότερη ελευθερία του λαού συνεπάγεται περισσότερη ελευθερία για την κυβέρνηση, η οποία, απλά, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί βέβαια να μη βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπη με ένα άλλο «πρόβλημα», παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζουν πολλές αραβικές χώρες τους τελευταίους μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου