Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Το «κρυφό» χρέος της Ισπανίας


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Victor Mallet

Η ταχεία αύξηση του «κρυφού» δημόσιου χρέους της Ισπανίας πιθανότατα θα αποκαλυφθεί μετά τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της Κυριακής, καταστρέφοντας την αξιοπιστία της χώρας στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με μία έκθεση.

«Είναι εμφανές ότι σε ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις, αν όχι σε όλες, τα επίσημα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει έρευνα της Freemarket Corporate Intelligence, της συμβουλευτικής εταιρείας του κ. Lorenzo Bernaldo de Quiros, οικονομολόγου και γνωστού επικριτή του συστήματος διακυβέρνησης της Ισπανίας.


«Φαίνεται πως είναι επίσης εμφανές ότι οι νέες τοπικές κυβερνήσεις, στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του κόμματος που βρίσκεται στην ηγεσία, δεν θα θελήσουν να κληρονομήσουν το χρέος χωρίς να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση» σημειώνει η έκθεση, η οποία απηχεί και τις πρόσφατες καταγγελίες για δημοσιονομική κακοδιαχείριση, που διατυπώθηκαν εναντίον της νυν κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Τα τελευταία στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της χώρας, τα οποία υπολογίστηκαν βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν πως το δημόσιο χρέος στο σύνολο των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας έχει διπλασιαστεί από το 2008 και υπερβαίνει τα 115 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος της δημοτικής αυτοδιοίκησης και των επαρχιών έχει αυξηθεί στα 35 δισ. ευρώ. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 488 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της Freemarket, όμως, επισημαίνει πως παράλληλα και οι δημόσιες επιχειρήσεις που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλο δανειακό βάρος και τα χρέη πολλών εξ αυτών δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό υπολογισμό. «Πράγματι, υπάρχουν περίπου 5.200 τοπικές και περιφερειακές μονάδες, των οποίων τα χρέη δεν συνυπολογίζονται στα επίσημα στοιχεία και αντιστοιχούν σε 26,4 δισ. δολ. περίπου», αναφέρει.

Μία προσφιλής μέθοδος απόκρυψης του κρατικού χρέους, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης της τελευταίας τριετίας, ήταν να αφήνονται απλήρωτοι οι λογαριασμοί. Οι φαρμακευτικές εταιρίες και άλλοι προμηθευτές ξενοδοχείων, για τους οποίους υπεύθυνες είναι οι τοπικές κυβερνήσεις, έχουν επί παραδείγματι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4,2 δισ. ευρώ, δηλώνει ο κ. Bernaldo de Quiros.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το premium κινδύνου για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως υπολογίζεται από το spread του επιτοκίου με την απόδοση των γερμανικών bunds, είναι διπλάσιο απ' ό,τι ισχύει για το ισπανικό δημόσιο, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την ικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να πληρώσει και κατά συνέπεια διστάζουν να αναχρηματοδοτήσουν για τους επόμενους μήνες.

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν την ηγεσία σε εθνικό επίπεδο, αναμένεται να αποδυναμωθούν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως θα χάσουν τον έλεγχο στην κοινότητα της Καστίλλης Λα Μάντσα αλλά και στη Σεβίλλη, όπου πιστεύεται ότι θα επικρατήσει η δεξιά παράταξη του Λαϊκού Κόμματος. Οι Καταλανοί εθνικιστές, παράλληλα, αναμένεται να επικρατήσουν έναντι των σοσιαλιστών στη Βαρκελώνη.

Οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων αποδέχονται ότι η Ισπανία έχει καταγράψει καλύτερη πορεία όσον αφορά τον έλεγχο του δημόσιου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και των ελλειμμάτων της απ' ό,τι άλλα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Τους τελευταίους μήνες, όμως, εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των ελλειμμάτων σε κοινότητες όπως η Καταλωνία.

Ο κ. Madhur Jha, οικονομικός αναλυτής της HSBC, αναφέρει σε έκθεσή του για την Ισπανία, η οποία κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, πως πιθανές αποκαλύψεις για ελλείμματα μεγαλύτερα των αναμενόμενων θα είναι πολύ ανησυχητικές. «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρή νευρικότητα ως προς το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας της Ισπανίας» αναφέρει η έκθεση της HSBC.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου