Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Στο μάτι της Τουρκίας Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Βυθισμένοι στο οικονομικό - πολιτικό χάος που συγκλονίζει τη χώρα, μας διαφεύγουν οι τροχιοδεικτικές βολές που συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκτοξεύονται από την Άγκυρα, η οποία διακηρύττει ότι αμφισβητεί την κυριαρχία ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών. Οι τροχιοδεικτικές αυτές βολές αξιολογούνται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για τρεις λόγους:

1. Επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που υποθάλπει την εθνικιστική πλειοδοσία.

2. Επειδή οι απόψεις περί «γκρίζων ζωνών» στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων (και αλλού) είναι επίσημη τουρκική θέση.

3. Επειδή είναι εμφανέστατη η αδυναμία του ελληνικού κράτους.


Το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι επαναφέρουν στο προσκήνιο μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση). Για την ακρίβεια τα μέλη του εν λόγω κόμματος δημιούργησαν το ζήτημα καθώς την περασμένη Τετάρτη (18.5) οργάνωσαν επίσκεψη, με δημοσιογραφική κάλυψη, στα δύο νησιά.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, είχε υποστηρίξει πως τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».

Έλληνες διπλωμάτες υπενθυμίζουν ότι την άποψη πως τα δύο ελληνικά νησιά βρίσκονται – όπως και τα Ίμια – σε γκρίζα ζώνη δεν την ασπάζονται μόνο περιθωριακές εθνικιστικές δυνάμεις της Τουρκίας. Την ίδια ακριβώς θέση είχε διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου σε συνομιλία του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα το 2009, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Τα Νέα.

Οι τουρκικές εφημερίδες, πρέπει να σημειώσουμε, ότι είχαν εκτενείς αναφορές στην προσπάθεια μελών του Δημοκρατικού Κόμματος – μεταξύ των οποίων ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ – να επισκεφθούν με μικρό σκάφος αναψυχής τα ελληνικά νησιά.

Ο εν λόγω υποψήφιος, μάλιστα, δήλωσε στη Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων» και υποστήριξε πως «οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν στα μέλη του DP να προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι».

Συμπέρασμα: Στην Τουρκία το ζήτημα των αμφισβητήσεων της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους συντηρείται συστηματικά. Στην Αθήνα παρακολουθούμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας ξεχνώντας ότι η καταστροφή μπορεί να έχει πολλές απρόβλεπτες και τραγικές διαστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου