Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα κλισέ και η αλήθεια για τους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους


Από την Deutsche Welle (Μέρος Α και Μέρος Β)

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για τους Νοτιοευρωπαίους προκάλεσαν όχι μόνον τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί για λαϊκισμό, αλλά και τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων. Με τίτλο «Το κλίμα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ:«Είναι σωστό που δίνεται η ευρωβοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ΟΝΕ οικοδομήθηκε στην αρχή της σύγκλισης, δηλαδή στην υπόθεση ότι οι χώρες - μέλη θα εναρμονιστούν οικονομικά και κοινωνικά. Προφανώς δεν συνέβη αυτό και έτσι προκαλούνται τώρα εντάσεις στην ΟΝΕ.

Όμως το να υποχρεωθούν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες (της Ν. Ευρώπης) να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης και παροχής άδειας, όπως επιθυμεί η καγκελάριος, δεν εξυπηρετεί πολιτικά.

Ασφαλώς και μπορούν οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους Γερμανούς, εάν διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους σωστά, εάν η παραγωγικότητά τους είναι υψηλή και εάν η οικονομία τους αναπτύσσεται. Με απλά λόγια: από τις επιδόσεις του καθενός εξαρτώνται οι διακοπές.

Το να λέμε ότι οι άνθρωποι στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους δεν συνάδει με τις αρχές του κυβερνάν».


Όχι στην ευθυγράμμιση, ναι στην ανταγωνιστικότητα

Στο ίδιο πνεύμα και η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου σε σχόλιό της (Ντοροτέα Ζιμς) υπογραμμίζει:

«Όσο σωστό είναι οι υπερχρεωμένες χώρες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τόσο λανθασμένο είναι να τους υπαγορεύσουμε ενιαία "θεραπεία".

Την ευθύνη για τα εθνικά προγράμματα εξυγίανσης φέρουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις αυτών των χωρών.

Ενδέχεται η Ελλάδα να βρει άλλους δρόμους από μας για να μειώσει το κόστος των κοινωνικών παροχών. Η σύνταξη στα 67 συνιστά μόνον μια πιθανή ψηφίδα από τις πολλές. Στη Γερμανία η γήρανση του πληθυσμού βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. (...)

Η Ευρώπη πρέπει να προσέξει να μην δρομολογήσει ενιαίες λύσεις. Βέβαια η Γερμανία αρέσκεται αυτή τη στιγμή να πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Όμως ως εξαγωγική χώρα η Γερμανία που δημιουργεί μόνιμο πλεόνασμα, είναι η ίδια στο στόχαστρο. Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς για να προωθήσει την κατανάλωση, ακούγεται από τη Γαλλία. (...)

Μόνον μια Ευρώπη ανταγωνιστική και όχι ευθυγραμμισμένη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. (...) Οι Έλληνες πρέπει να βρουν το δικό τους δρόμο, αλλά και να επωμισθούν τις συνέπειες, εάν παραστρατήσουν.

Βραχυπρόθεσμα θα τους βοηθήσουμε, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει η ευθύνη στο δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο να παραμείνει στις χώρες - μέλη».


«Το παραμύθι των εργατικών Γερμανών» και οι αριθμοί

«Το παραμύθι των εργατικών Γερμανών», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger (του Στέφαν Ζάουερ), που ασκεί επίσης κριτική για τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ:

«Το ζήτημα είναι, εάν αυτά που ισχυρίζεται η κ. Μέρκελ ισχύουν. Ότι δηλαδή οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και έχουν πιο πολλές διακοπές από τους εργατικούς Γερμανούς. Μάλιστα (η καγκελάριος) δήλωσε ότι "κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί". Εάν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat και του ΟΑΣΕ διαπιστώνουμε ότι εκείνοι που έχουν πιο πολλές διακοπές δεν είναι οι εταίροι μας της Μεσογείου, αλλά οι Γερμανοί.

● Επίσης το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι στα 62,6 χρόνια, στη Γερμανία στα 61,7 και στην Ελλάδα στα 61,4, ελάχιστα παρακάτω από το γερμανικό όριο συνταξιοδότησης.

● Στη Γαλλία αντίθετα, η οποία έχει ακόμη όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια, οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 59,7 χρόνια. Τον στενό της εταίρο δεν τον ανέφερε όμως η κ. Μέρκελ (στις δηλώσεις της).

● Επίσης στη Γαλλία κατά μέσον όρο οι διακοπές αγγίζουν τις 37,5 ημέρες με κατοχυρωμένο κατώτατο όριο τις 30 ημέρες.

● Στη Γερμανία είναι κατοχυρωμένες 20 εργάσιμες ημέρες, στην πραγματικότητα όμως οι διακοπές αγγίζουν τις 29,1 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έξι εβδομάδες.

● Στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο το όριο των 25 ημερών μετά από τουλάχιστον 10ετή εργασία. (...)

Τι να εννοούσε άραγε η καγκελάριος με το "δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο";».

Τέλος να σημειώσουμε ότι με πανομοιότυπους τίτλους «Η Μέρκελ και το παραμύθι των τεμπέληδων Ελλήνων» ή «Οι Νοτιοευρωπαίοι πρέπει να εργάζονται πιο πολύ» οι εφημερίδες Die Zeit και Tagesspiegel αντιπαραθέτουν τα στατιστικά στοιχεία και ασκούν κριτική για τον τόνο που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Παραθέτουμε το καταληκτικό απόσπασμα της Die Zeit:

«Γιατί η καγκελάριος υποστήριξε το αντίθετο από αυτό που ισχύει;

Ενδέχεται να επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα στον γερμανικό λαό: "μεγαλύτερη βοήθεια στον (ευρωπαϊκό) Νότο δεν θα είναι δωρεάν". "Δεν πρέπει να αλλάξουμε εμείς, αλλά οι πολίτες των χωρών που έχουν τα προβλήματα. Όποιος έχει τα λεφτά καθορίζει και την πορεία".

Ασφαλώς είναι σωστά όλα αυτά, αλλά χωρίς το παραμύθι για τους τεμπέληδες Έλληνες και Πορτογάλους».


Κριτική στη Μέρκελ

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για τις δηλώσεις αμφισβήτησης τον εργασιακού ζήλου των Νοτιοευρωπαίων. Βρήκε όμως τη συμπαράσταση του Γάλλου υπουργού Λοράν Βοκιέ.

Μιλώντας ενώπιον κομματικού ακροατηρίου προχθές, στο Μέσεντε, η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι περίπου ανεπίτρεπτο σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Παρόμοια άποψη εξέφρασε αναφερόμενη και στις αργίες και τις άδειες προς τους εργαζόμενους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια χωρίς όρους στην Ελλάδα.


«Η κυρία Μέρκελ ποντάρει πάλι στον λαϊκισμό»

Είναι σαφές ότι η Άγκελα Μέρκελ ανεβάζει ξανά τους τόνους, προκαλώντας έτσι μια νέα δημόσια συζήτηση με αποδέκτη το «εσωτερικό ακροατήριο». Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε αυστηρά τις δηλώσεις της καγκελαρίου:

«Η κυρία Μέρκελ ποντάρει πάλι στο λαϊκισμό και στο θυμικό αντί στα ουσιαστικά επιχειρήματα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος δημιουργεί κλίμα εις βάρος του ελληνικού λαού. «Το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει το λαό της να εφαρμόσει δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης στο Spiegel-Online, τονίζοντας ότι δεν ευθύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.


«Συνιστούν πρόβλημα οι δηλώσεις της καγκελαρίου; Σίγουρα όχι»

Μεγάλο μέρος των σχολιαστών χαρακτηρίζει «βαριές» και «άδικες» τις επισημάνσεις της καγκελαρίου. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ δεν θεωρεί προσβλητική την τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ.

«Συνιστούν πρόβλημα οι δηλώσεις της καγκελαρίου; Σίγουρα όχι», είπε, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το καλό και της γερμανικής οικονομίας με δεδομένο ότι 70% των γερμανικών εξαγωγών έχουν ως αποδέκτη την ευρωζώνη».

«Εάν υπάρχει αναστάτωση στην ευρωζώνη, προκαλούνται προβλήματα και στη γερμανική οικονομία. Και για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι προβληματικές χώρες θα πρέπει να ανταποδώσουν. Θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία εφαρμόζει εδώ και 10 χρόνια μεγάλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα και σημειώνει πρόοδο. Θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και η Ελλάδα και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Είναι σαφές», τόνισε μιλώντας στο ZDF ο γάλλος υπουργός.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως σε αγοραίες εκφράσεις σε κομματικές εκδηλώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Τσεμ Όζντεμιρ.

«Η αυθαίρετη επιλογή εκ μέρους της μεμονωμένων σημείων ούτε βοηθά χώρες σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» επισήμανε ο πράσινος πολιτικός.

Αντίθετα, ο Λοράν Βοκιέ υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου, η οποία δέχεται επικρίσεις για τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του κοινού νομίσματος.


«Η Ευρώπη συνεχίζει να λειτουργεί»

«Χρειαζόμαστε κοινές επιτυχίες στο πεδίο της οικονομίας. Βλέπετε ότι και εμείς στη Γαλλία προωθήσαμε την αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Σας θυμίζω ότι κάθε φορά που η κ. Μέρκελ εκλήθη να λάβει αποφάσεις αυτές ήταν πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», παρατήρησε κ. Βοκιέ.

Ο Γάλλος υπουργός δεν ανησυχεί πάντως για την ευρωπαϊκή συνοχή εξαιτίας της κρίσης του ευρώ και του μεταναστευτικού. «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, είναι σαφές αυτό. Αλλά δεν είναι σωστό να τρομοκρατούμε τους εαυτούς μας. Όχι δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Η Ευρώπη συνεχίζει να λειτουργεί», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου