Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τα μαθηματικά θα υπερισχύσουν του ευρώ


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

«Μερικοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και εγώ, κοιτάζοντας τα προβλήματα της Ευρώπης, νιώθουμε σαν να είναι μια ταινία που την έχουμε ξαναδεί, πριν από μια δεκαετία, σε μια άλλη ήπειρο, στην Αργεντινή» έγραφε ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Το αίσθημα αυτό μοιράζονται μαζί του και άλλοι οικονομολόγοι. Ένας από αυτούς, ο Έντουαρντ Χιου, μπαίνει στον κόπο να κάνει αυτό το δυσάρεστο ταξίδι στο παρελθόν (έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού που λένε πολλοί, πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως τραγωδία). Και σε αυτό το παρελθόν, γύρω στο 2001, είναι αναπόφευκτη η δυσάρεστη συνάντησή του με έναν άλλο οικονομολόγο, τον Ελληνοαμερικανό Τσαρλς Καλομοίρη.


Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, γράφει ο Εντουαρντ Χιου, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάλιο δημοσίευε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» ένα άρθρο στο οποίο διακήρυττε περήφανα πως όλα έβαιναν καλώς και πως οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα του γίνονταν ευμενώς αποδεκτές από όλους, με τη θλιβερή εξαίρεση «ενός μικρού αριθμού νευρωτικών Αμερικανών οικονομολόγων που επιμένουν ότι θα χρεοκοπήσουμε και ότι θα εγκαταλείψουμε τη σύνδεση του νομίσματός μας με το δολάριο». Αναφερόταν βέβαια στον Καλομοίρη.


Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα ερχόταν εκείνη η δραματική στιγμή που ο Αντόλφο Ροντρίγκες Σαά, ο άνθρωπος που διατέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής μόλις 8 ημέρες, έμπαινε στην Ιστορία προφέροντας μέσα στη Βουλή αυτή τη φράση που έμεινε αθάνατη: «Θα πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα». Πριν καλά καλά την αποσώσει, κατέρρεε η σύνδεση του αργεντινού νομίσματος με το δολάριο.

Ο οικονομολόγος Καλομοίρης βρίσκεται ξανά κοντά μας. Αυτή τη φορά για να ρίξει μια εξεταστική ματιά στις οικονομίες της Ευρώπης από όπου προέρχεται. Διαβλέπει μια μολυσματική εξάπλωση της κρίσης των περιφερειακών χωρών που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και το τέλος του ευρώ. Σε άρθρο του στο περιοδικό «Φόρεϊν Αφέαρς» γράφει:

«Η Ευρώπη ζει αρνούμενη την πραγματικότητα. Μολονότι η οικονομική κρίση ανέδειξε το προβληματικό μέλλον της ευρωζώνης, οι ηγέτες της αγωνίζονται να διατηρήσουν το status quo. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ τα προσεχή ένα - δύο χρόνια...

Η μοναδική διέξοδος για τις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί με αφόρητα χρέη είναι να χρεοκοπήσουν ως προς τα χρέη που αποτιμώνται σε ευρώ και να βγουν από την ευρωζώνη, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα επίμονα δημοσιονομικά τους ελλείμματα τυπώνοντας δικό τους νόμισμα.

Και μια υπόδειξη για τους ευρωπαίους πολιτικούς: Όταν τα μαθηματικά λένε κάτι και ο νόμος λέει κάτι άλλο, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο νόμος».

Προφήτης; Όχι. Και ας έχει τη φήμη της Κασσάνδρας. Μάλιστα ο Έντουαρντ Χιου δεν θεωρεί τον Καλομοίρη καν εμπνευσμένο οικονομολόγο στα μακροοικονομικά ζητήματα της πραγματικής οικονομίας. Όμως του αναγνωρίζει ένα εξαιρετικό χάρισμα: «Ξέρει άριστα τα μαθηματικά. Και όποτε ένα νομικό ζήτημα (όπως είναι το σχέδιο του ευρώ) βρέθηκε αντιμέτωπο με τα μαθηματικά, τα μαθηματικά βγήκαν πάντα κερδισμένα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου