Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γιατί πετάει χειροβομβίδες ο κ. Γιούνκερ;


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Neil Hume, Alphaville

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσε άγριες αντιδράσεις χθες, με νέες... βουτιές για το ευρώ, πετώντας χειροβομβίδα στις αγορές. Είπε ότι «αν η πληρωμή της δόσης οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα τον Ιούνιο δεν είναι λειτουργικά εφικτή, το ΔΝΤ περιμένει από τους Ευρωπαίους να παρέμβουν».

Το ΔΝΤ θα μπορέσει να απελευθερώσει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εάν είναι σαφείς οι πηγές των χρηματοδοτικών αναγκών της τους επόμενους 12 μήνες. Οι οποίες δεν είναι.


Όπως γνωρίζουμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα στείλει νέα... επιταγή η Ε.Ε. Και αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: Τι ετοιμάζει ο κ. Γιούνκερ; Γιατί κάνει τέτοιου είδους σχόλια αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή; Γιατί κάνει λόγο για κίνδυνο χρεοστασίου εάν το ΔΝΤ αποστασιοποιηθεί και οι Ευρωπαίοι δεν καλύψουν την τρύπα;

Η απάντηση, λέει ο κ. David Mackie της JP Morgan, είναι ότι θέλει να επιτείνει τις πιέσεις στους πολιτικούς της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο κ. Γιούνκερ κάνει τα συγκεκριμένα σχόλια τη συγκεκριμένη στιγμή. Καταδεικνύοντας τη δυσκολία του να καλύψει η υπόλοιπη Ευρώπη την τρύπα που θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, αν σταθεί στην άκρη το ΔΝΤ, δείχνει να δίνει έμφαση στον κίνδυνο χρεοστασίου. Προφανώς οι ρυθμιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν εντυπωσιάζονται από την πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυβερνητικά σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Εναλλακτικά ο κ. Γιούνκερ ίσως προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια συμφωνία σύντομα σχετικά με τους όρους πρόσβασης της Ελλάδας στο EFSF τον επόμενο χρόνο. Οι ρυθμιστές είναι ευαίσθητοι στους κινδύνους reprofiling και πραγματικά τρέμουν τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών».

Ως εκ τούτου, ο κ. Mackie δεν πιστεύει ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες, λόγω κάποιας αδυναμίας διανομής κεφαλαίων υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Όπως λέει ο ίδιος, «ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι να συμφωνήσει το Eurogroup για τους όρους πρόσβασης της Ελλάδας στο EFSF».

Είναι ευκολότερο να το λες, παρά να το κάνεις, βέβαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου