Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ο εφιάλτης του χρέους πλησιάζει Ιταλία και Βέλγιο


Από το XrimaNews (Part 1 και Part 2)

Η Ιταλία μπήκε επισήμως από τη Δευτέρα στο κλαμπ των χωρών που έχουν μολυνθεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και το ζητούμενο είναι πλέον πόσο μεγάλη και σημαντική θα είναι η μόλυνση.

Με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της να πλησιάζει το 5,00% έχοντας καταγράψει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες και με την S&P να υποβαθμίζει την προοπτική της χώρας, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη θα ήταν μία ιταλική κρίση χρέους.


Μία ματιά στο διάγραμμα της εικόνας δείχνει πως το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι «αστείο» μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ιταλικό και ότι, αν η Ιταλία βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της, τότε η ευρωπαϊκή κρίση θα λάβει τεράστιες διαστάσεις και θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης.


Η Fitch υποβαθμίζει το Βέλγιο

Η Δευτέρα φέρνει το ένα αρνητικό νέο μετά το άλλο και μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής προοπτικής της Ιταλίας ακολούθησε αντίστοιχη υποβάθμιση για το Βέλγιο από τη Fitch, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται και υποβάθμιση από την S&P.

Η ευρωπαϊκή κρίση κλιμακώνεται και την ώρα που η Ελλάδα παραδέχεται πως δεν έχει κεφάλαια για να βγάλει τη χρονιά, κάτι το οποίο είχε αποκρύψει η κυβέρνηση, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βλέπουν τα επιτόκιά τους να τις κλειδώνουν εκτός αγορών για πολλά χρόνια με νέα πακέτα διάσωσης να βρίσκονται στον δρόμο τους ενώ η Ιταλία και το Βέλγιο δέχονται το πρώτο κρύο ντους από τη μόλυνσή τους από τον ιό της κρίσης.

Παράλληλα, στην Ισπανία το πολιτικό θερμόμετρο ανάβει και, ενώ όλοι ελπίζουν πως η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει μία σημαντική κρίση χρέους, η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει με τα επιτόκιά της να αυξάνονται πλησιάζοντας επικίνδυνα στο 6,00%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου