Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Άτυπος οικονομικός σύμβουλος του Παπανδρέου ο Κεμάλ Ντερβίς»


Σύμφωνα με την εφημερίδα γνωρίστηκαν το 2001, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών

Από Το Βήμα

Ως άτυπο σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζουν οι New York Times τον Τούρκο πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Κεμάλ Ντερβίς, υποψήφιο για επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντερβίς είναι στενός φίλος του κ. Γ. Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τον οποίο συμβουλεύει ανεπισήμως τα δύο τελευταία χρόνια» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία σε άρθρο της σκιαγραφεί την προσωπικότητα του κ. Ντερβίς, τις ικανότητές του, αλλά και τις ερωτικές περιπέτειες που είχε.


Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε «Το Βήμα», δεν επιβεβαίωσαν, ούτε όμως διέψευσαν το γεγονός ότι ο κ. Ντερβίς ήταν για δύο χρόνια άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Απλώς είπαν πως είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επικοινωνία με πολλές προσωπικότητες στον κόσμο: «Όλοι γνωρίζουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με προσωπικότητες, όπως οικονομολόγους, νομπελίστες κ.λπ. ο πρωθυπουργός, ορισμένες φορές και μεταμεσονύκτιες, επικοινωνίες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι ο κ. Ντερβίς, 62 ετών, διατηρεί συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, έχει προσκληθεί μάλιστα δύο φορές να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης και σε εκδηλώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στην Αθήνα, έτρωγε με φίλους και αμέσως μετά, όπως τους είπε, θα πήγαινε να συναντήσει τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τους New York Times, Παπανδρέου και Ντερβίς γνωρίστηκαν το 2001, όταν ο κ. Ντερβίς είχε την ευθύνη της τουρκικής οικονομίας και ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών. Από τότε αναπτύχθηκε μια στενή σχέση και είχαν συχνή ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα.

Ο κ. Ντερβίς, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ήταν μάλιστα παρών σε όλες τις ετήσιες συναντήσεις και εκδηλώσεις που οργάνωνε ο κ. Παπανδρέου στα ελληνικά νησιά. Είχαν επίσης κοινή παρουσία στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. Το περιβάλλον των δύο ανδρών, βεβαιώνει η εφημερίδα, αναφέρει ότι συνηθίζουν να επικοινωνούν τηλεφωνικά πολύ αργά τις νυκτερινές ώρες.

Μετά τις αποκαλύψεις για την ερωτική περιπέτεια του κ. Ντερβίς από τους New York Times, πολλοί εδώ στην Αθήνα εκφράζουν τις αμφιβολίες τους εάν θα προχωρήσει τελικά η υποψηφιότητα του κ. Ντερβίς στη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, ως αντικαταστάτη του παραιτηθέντος κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Ντερβίς είχε επεξεργαστεί, πάντως, ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μαζί με το ΔΝΤ ένα επιτυχές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που οδήγησε την τουρκική οικονομία στην ανάπτυξη. 

(Σημ. από Ανεμογκάστρι: Πάντως ο Ντερβίς, ύστερα από την αποκάλυψη των N.Y. Times για τις περιπετειούλες με υφισταμένη του, όταν εργαζόταν ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα, απέσυρε την υποψηφιότητά του διαψεύδοντας οποιοδήποτε ενδιαφέρον του για την ηγεσία του ΔΝΤ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου