Κυριακή 15 Μαΐου 2011

«Αυτά δεν τα κάναμε ούτε στην Ανατολική Γερμανία...»


Από Τα Νέα

Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

«Έχω κακά μαντάτα για σας. Εξαρτάστε από την υποστήριξή μας» είπε στην καγκελάριο Μέρκελ ο Πράσινος Γιούργκεν Τριτίν αρχίζοντας την ομιλία του στη γερμανική Βουλή την Πέμπτη για το πακέτο βοήθειας στην Πορτογαλία. Για τη Μέρκελ είναι σενάριο τρόμου η ιδέα ότι θα χρειαστεί να καταφύγει στα δεκανίκια της αντιπολίτευσης για να περάσει το φθινόπωρο στην Μπούντεσταγκ τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης - ESM.

Η γκρίνια για όσα συμφώνησε η Μέρκελ στο Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου δεν είναι καινούργια, αλλά φώναζαν οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως ο Βαυαρός Πέτερ Γκαουβάιλερ του Χριστιανοκοινωνικού CSU.

Τώρα η δυσφορία στους βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης διογκώνεται. Στα δισεκατομμύρια του ESM προστίθενται άλλα 78 δισ. για το πακέτο βοήθειας στην Πορτογαλία, ενώ η κρίση της Ελλάδας οξύνεται και μπαίνει ξανά στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων:

● «Αντίσταση στη γραμμή της Μέρκελ για την Ελλάδα», ήταν πρωτοσέλιδος τίτλος της έγκυρης «Süddeutsche Zeitung» την Πέμπτη μετά τη γενική απεργία στην Ελλάδα. Καταμετρούσε 14 βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων και άλλους 5 Χριστιανοδημοκράτες που δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τα σχέδια της Μέρκελ.

● «Για την Αθήνα και για τον μηχανισμό υπάρχουν λεφτά, αλλά όχι για τους δικούς μας πολίτες», είναι το επιχείρημά τους.

Η πλειοψηφία της Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ είναι 20 έδρες. Οι παγγερμανικές εκλογές του 2013 δεν είναι πλέον τόσο μακριά και ο κίνδυνος ενός προεκλογικού αγώνα στον αστερισμό του ευρωσκεπτικισμού είναι υπαρκτός.

Οι ειδήσεις από την Ελλάδα δυσκολεύουν τους Γερμανούς βουλευτές που πρέπει να υποστηρίξουν στους ψηφοφόρους τους την απόφαση για νέο πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι τους διαβάζουν σχεδόν καθημερινά στις εφημερίδες – όχι τη λαϊκή Bild, αλλά π.χ. στην οικονομική «Χάντελσμπλατ» – ρεπορτάζ για την «ντόλτσε βίτα» των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και για μισθούς 72.000 ευρώ σε νυχτοφύλακες στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την ίδια ώρα στην τηλεόραση βλέπουν εικόνες από ακόμη μία απεργία στην Ελλάδα και τον ανταποκριτή του κρατικού καναλιού ARD να σχολιάζει ότι έχασε τον λογαριασμό, πόσες γενικές απεργίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα. H Bild μετράει το κόστος των κινητοποιήσεων μέσα σε έναν χρόνο και το ανεβάζει στα 11 δισ. ευρώ.

Για τον Γερμανό η «γενική απεργία» είναι το έσχατο μέσο και συνώνυμο της γενικής παράλυσης. Οι εικόνες που βλέπει στην τηλεόραση το επιβεβαιώνουν. Αρχικά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, στο τέλος οι συμπλοκές με την Αστυνομία, το χάος της βίας στο Κέντρο της Αθήνας.

Οι εικόνες είναι πάλι καταλυτικές για όσους Γερμανούς σκέφτονται να περάσουν τις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Όπως και πέρυσι τον Μάιο με τους τρεις νεκρούς στην Αθήνα, επειδή ήταν στον χώρο εργασίας εν ώρα γενικής απεργίας.


Μονομέρεια

Μέσα στο κλίμα αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζήτηση περί ευθύνης της Γερμανίας για τη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης, τα πλεονεκτήματα που διασφάλισε με την εξαγωγική πολιτική και τη συμπίεση των μισθών την προηγούμενη δεκαετία. Ο υπεύθυνος αναζητείται στην Αθήνα.

Ο Μάρτιν Κλ., 50χρονος δημοσιογράφος στο δημόσιο ραδιόφωνο WDR, ασχολείται με θέματα ενσωμάτωσης των ξένων στη Γερμανία, αλλά είναι καλά ενημερωμένος για τα θέματα της επικαιρότητας. Ο Μάρτιν είναι ακλόνητα πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα μπήκε με πλαστά στοιχεία στο ευρώ» και θα πρέπει να το εγκαταλείψει.

«Το ευρώ θα ενταφιαστεί στην Ελλάδα;» ήταν το θέμα στο προχθεσινό τοκ σόου της Μάιμπριτ Ίλνερ στο ZDF. Ο χριστιανοδημοκράτης υφ. Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ προειδοποιούσε για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει για την ευρωζώνη και την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή. Μόνον ένας από τους συνομιλητές συμμεριζόταν την άποψή του, οι άλλοι τέσσερις υποστήριζαν την έξοδο ή την προδιέγραφαν.


Περί σοσιαλισμού

Ο Χανς Σ., 75χρονος συνταξιούχος πολεοδόμος, είναι βέρος Ανατολικοβερολινέζος. Δεν χάνει ευκαιρία να γκρινιάξει για τη σύνταξή του, παίρνει λιγότερα από τους δυτικογερμανούς συνταξιούχους. Πετάει συχνά μπηχτές για τον καταναλωτισμό, τον ρόλο του χρήματος, την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος. Έχει πάντα ένα παράδειγμα έτοιμο από τον άλλοτε υπαρκτό σοσιαλισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μπορεί να μην υπήρχαν τα μαγαζιά στο Χάκεσε Μαρκτ που σφύζουν σήμερα από τουρίστες, όπως το «Barist» όπου πίνει τώρα το κρασί του. Αλλά «ο κόσμος είχε τα βασικά» είναι το επιχείρημά του. Η κουβέντα δεν αργεί να γυρίσει στην Ελλάδα. Και όταν ακούει ότι το συνδικάτο των εργαζομένων στη ΔΕΗ πήρε 30 εκατ. ευρώ από την εργοδοσία, στο πρόσωπό του γεμίζει απορία: «Μα πώς; Αυτά δεν γίνονταν ούτε στην DDR!», λέει.

Προσπαθώ να του εξηγήσω επικαλούμενος το επιχείρημα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι το συνδικάτο είναι ανεξάρτητο, απόδειξη ότι συχνά κάνει απεργίες. Αλλά ο Χανς συνεχίζει να απορεί. Στην DDR δεν ήξερε από απεργίες. Πού να καταλάβει τώρα την ελληνική ιδιορρυθμία του σοσιαλισμού...


Μέρκελ - Στρος Καν

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου