Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Καμιά ανοχή, καμιά ανακωχή με τις ενέργειες αντικοινωνικής βίας


Το παρακάτω κείμενο υπογράφεται από άτομα και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και αφορά την επίθεση στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανύποπτων ανθρώπων:


Το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 12:00 το μεσημέρι, κάποιοι επιτέθηκαν στο Α.Τ. Εξαρχείων, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Λαϊκή Αγορά της Καλλιδρομίου, στην οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, πυρπόλησαν στη γωνία Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη μια μοτοσικλέτα ασφαλιτών που λίγο αργότερα εξερράγη. Αποτέλεσμα αυτής της «εμπνευσμένης» ενέργειας ήταν ο τραυματισμός τριών ανθρώπων που εκείνη την ώρα εργάζονταν ή ψώνιζαν στη λαϊκή αγορά, με τον έναν απ’ αυτούς να νοσηλεύεται στην εντατική.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πράξεις όσων, όπως και σε αυτή την περίπτωση, έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι βίας στην περιοχή των Εξαρχείων, βίας που χάνει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αντι-βίας και στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τη γενικευμένη κατάσταση φόβου και τρόμου που επικρατεί, και δεν μπορούν παρά να λειτουργούν παραλυτικά για τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις και κινήσεις αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση γενικευμένου κοινωνικού κανιβαλισμού που καλλιεργείται εν μέσω κρίσης ενισχύει πάνω από όλα το ίδιο το κράτος. Του δίνει τη δυνατότητα να περάσει τον οδοστρωτήρα των αντικοινωνικών μέτρων, εντείνοντας την κρατική καταστολή. Την ίδια στιγμή οι φασιστικές συμμορίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εξαπολύσουν, με την ανοχή του κράτους, τα δολοφονικά ρατσιστικά τους πογκρόμ με θύματα δεκάδες μετανάστες, αλλά και τις επιθέσεις τους σε κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις.

Αντί να οικοδομούμε μέρα με τη μέρα, μέσα από την κατάκτηση της εμπιστοσύνης, αντι-θεσμούς και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντίστασης, βυθιζόμαστε σε μια κατάσταση γενικευμένου πολέμου όλων εναντίον όλων που ευνοεί αποκλειστικά και μόνο τον συντηρητισμό και την εξουσία. Δίνει άλλοθι στην πολιτική ελίτ, η οποία έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας, να ξαναβρεί ερείσματα για την εκ νέου νομιμοποίησή της που θα της επιτρέψει να επιβάλει την κοινωνική πτώχευση.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι παρόμοιες πρακτικές και λογικές τις θεωρούμε εξουσιαστικές, μιλιταριστικές και εν τέλει ολοκληρωτικές.

Απέναντι στην κρατική καταστολή, τα ρατσιστικά πογκρόμ, το αντικοινωνικό έγκλημα και την τυφλή βία, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από τις αντιστάσεις και τους αγώνες μας, μια κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης.


Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Αθήνας)

Αυτόνομο Στέκι

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Πρωτοβουλία για την Αυτοοργάνωση στην Εκπαίδευση

Σκόρος

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ

Σύντροφοι - Συντρόφισσες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου