Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αλλάζει τις ισορροπίες στο ΔΝΤ η πτώση του Στρος Καν


Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς φέρεται ως επικρατέστερος διάδοχος

Από Το Βήμα

Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Η Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί ο μεγάλος χαμένος του «Ντομινίκ - γκέιτ». Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχουν τελικά οι κατηγορίες εναντίον του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος - Καν, η επιρροή της «γηραιάς ηπείρου» στο Ταμείο αλλά και το μέλλον των πακέτων διάσωσης των κρατών - μελών της ευρωζώνης ενδέχεται να επανεξεταστούν.

Ήδη διπλωματικές πηγές τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι «η άτυπη συμφωνία Αμερικανών και Ευρωπαίων μετά το Μπρέτον Γουντς βαίνει προς το τέλος της». Σύμφωνα με αυτή, οι Ευρωπαίοι είχαν την ηγεσία του ΔΝΤ και οι Αμερικανοί εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Ωστόσο, όπως έγραψαν και οι Financial Times, οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη (η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία) θεωρούν πως το σκάνδαλο Στρος - Καν αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για να αλλάξουν οι μεταπολεμικοί συσχετισμοί. Άλλωστε οι αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι, σε σχέση με αυτά του παρελθόντος, υπερβολικά γενναιόδωρα.


Όπως σημειώνει και ο διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών Ζαν Πιζανί - Φερύ, «οι πιθανότητες λένε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ δεν θα είναι Ευρωπαίος και θα θελήσει να μεταβάλει τις προτεραιότητες του Ταμείου σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης». Κατά τον κ. Πιζανί - Φερύ, «ο Στρος - Καν ήταν ο πιο αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επικεφαλής του ΔΝΤ», υποστηρίζοντας ακόμη και την έκδοση ευρωομολόγων.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα όμως από τις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες κάνουν ολοένα πιο αισθητή την παρουσία τους στο πλαίσιο του G20, έχουν ξεκινήσει. Και μιλούν για αλλαγή του status quo.

«Έχει φθάσει η ώρα να προχωρήσουμε σε πολιτική αλλαγή και να εγκαταλείψουμε παρωχημένες πρακτικές. Οι επικεφαλής των θεσμών του Μπρέτον Γουντς θα πρέπει να επιλέγονται βάσει μίας ανοιχτής διαδικασίας που θα βασίζεται στα προσόντα τους και όχι στην εθνικότητά τους» ήταν η «βόμβα» που έριξε μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγα.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται πολύ δυνατά τις τελευταίες ώρες το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, ως πιθανού διαδόχου του Στρος - Καν μετά τον Αύγουστο, όταν ο προσωρινός αντικαταστάτης του Γάλλου, ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, θα εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής.

Ο Ντερβίς θεωρείται ο «πατέρας» του τουρκικού οικονομικού θαύματος, καθώς ήταν αυτός που ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδου της Τουρκίας από τη βαθιά κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2000.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου