Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πακέτο «στήριξης» 110 δισ., με κόστος κρίσης 200 δισ. – μέχρι στιγμής


Από το XrimaNews

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2009 ο νεοεκλεγμένος, τότε, πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε με μάλλον άκομψο και δραματικό τρόπο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ ότι η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που δήλωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή και πως κινδύνευε με αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της.

Η άμεση συνέπεια του σοκ που προκάλεσαν αυτές οι ανακοινώσεις ήταν η χώρα να δεχτεί μία σφοδρή χρηματιστηριακή και χρηματοπιστωτική επίθεση από διεθνείς κερδοσκόπους, αλλά και να βιώσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων διεθνών επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα.


Ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσε από τις 2.900 στις 1.240 μονάδες (Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2011) και τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν από το 4,5% στο 17% το αντίστοιχο διάστημα, με την αξία τους στη δευτερογενή αγορά να μειώνεται σχεδόν κατά 50%.

Οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαιτίας αυτής της πτώσης ανέρχονται στα 67 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ταμείων που κατέχουν κρατικά ομόλογα ανέρχονται στα 35 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό κόστος της κρίσης στα 100 δισ. ευρώ.

Προσθέτοντας σε αυτά τα 11 δισ. περίπου που κόστισε η μείωση του ΑΕΠ το 2010 και τα 3 δισ. ευρώ που έχει κοστίσει μέχρι τον Μάιο στο 2011, το συνολικό κόστος της κρίσης ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 116 δισ. ευρώ.

Αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος από τις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες προκαλούν μείωση των εσόδων του κράτους και αύξηση των δαπανών του σε επιδόματα ανεργίας, χωρίς τον συνυπολογισμό των κεφαλαίων που «έφυγαν» από τον τραπεζικό τομέα της χώρας και μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδας, από τη φυγή ή τη μη έλευση επενδυτικών κεφαλαίων, τους τόκους από τα δάνεια του πακέτου στήριξης, την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα μέχρι τη στιγμή της υπογραφής του Μνημονίου κ.λπ.

Αν συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω, το κόστος της κρίσης ξεπερνά ήδη τα 160 δισ. ευρώ. Αν σκεφτούμε πως το Μνημόνιο Νο 1 «εξασφάλισε» στη χώρα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της για τρία χρόνια, με την πρόβλεψη πως θα αντλούσε από τις αγορές 64 δισ. ευρώ επιπλέον σε αυτό το διάστημα, το συνολικό ύψος των δανειακών αναγκών της χώρας μεταξύ 2010 και 2014 ήταν 174 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν από τον Ιούνιο του 2011 η κρίση έχει κοστίσει, ήδη, περίπου αυτό το ποσό. Αν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, πως η κυβέρνηση έχει «δεσμεύσει» με νόμο 50 δισ. ευρώ δημόσιας περιουσίας προς ανταλλαγή της με χρέος που κατέχουν οι δανειστές της χώρας, μέσω του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων», τότε το ύψος του κόστους της κρίσης αυξάνεται εγγυημένα στα 212 δισ. ευρώ, ενώ, αφαιρώντας το κέρδος από τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ στο 2010, δηλαδή περίπου κατά 12 δισ. ευρώ, το κόστος διαμορφώνεται στα 200 δισ. ευρώ. Και αυτό το κόστος ίσως να είναι μόνο η αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου