Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Τεχνική» στάση πληρωμών συζητούν στις ΗΠΑ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του James Mackintosh

Το να λες ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν άμεσα με χρεοστάσιο ακούγεται τρελό. Μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να δανείζεται τόσο φθηνά, που εκδίδει χρεόγραφα στο νόμισμά της και αποδεικνύει πως μπορεί να τυπώνει όσο χρήμα θέλει δεν θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών.

Κι όμως, το τελευταίο 15νθήμερο οι traders έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αμερική μπορεί να παραβιάσει την ίδια της τη συνταγματική ρήτρα πως το αμερικανικό χρέος «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί». Σύμφωνα με τη Markit, το κόστος των ετήσιων credit default swaps των ΗΠΑ, που εξασφαλίζουν έναντι κινδύνου χρεοστασίου, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε έξι συνεδριάσεις.


Με βάση αυτόν τον δείκτη – που σίγουρα δεν είναι τέλειος – υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ, παρά η Ινδονησία ή η Σλοβενία, τους ερχόμενους 12 μήνες.

Η δυσλειτουργική πολιτική της Αμερικής αρχίζει να επηρεάζει τις αγορές. Την ευθύνη φέρουν οι βουλευτές του Κογκρέσου, οι οποίοι ισχυρίζονται (όπως ο πρόεδρος της Βουλής, κ. John Boehner) ότι θα έκανε λιγότερη ζημιά πιθανή στάση πληρωμών παρά η αύξηση του ορίου του χρέους χωρίς την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Οι traders πίστευαν ότι ήταν θέμα πολιτικών ελιγμών, μέχρι που ο κ. Boehner υποστήριξε δημόσια τον κ. Stanley Druckenmiller, διακεκριμένο διαχειριστή hedge fund, ο οποίος δήλωσε στη Wall Street Journal ότι θα άξιζαν λίγες ημέρες στάσης πληρωμών για να πιέσουν τον Λευκό Οίκο να δεχτεί τις περικοπές του ελλείμματος.

Ο κίνδυνος είναι ότι ένα τεχνικό χρεοστάσιο δεν θα καταφέρει να πείσει τους δημοκρατικούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ρεπουμπλικανοί θα δεχτούν αυξήσεις φόρων, που επίσης είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Αντί να αποδειχτεί πολιτική μανούβρα, μια στάση πληρωμών θα μπορούσε να τραβήξει σε μάκρος – και να καταλήξει σε ολική καταστροφή.

Αν ένα τεχνικό χρεοστάσιο οδηγούσε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης – όπως θα έπρεπε – θα ήταν καταστροφή, υποχρεώνοντας τους επενδυτές που κινούνται με βάση τους κανόνες να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα treasuries και να στείλουν τα yields στα ύψη.

Για την ώρα οι ανησυχίες για στάση πληρωμών δείχνουν να περιορίζονται στις αγορές CDS. Όσο περισσότεροι οι Αμερικανοί βουλευτές προσπαθούν να αξιοποιήσουν πολιτικά το χρεοστάσιο, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να μεταδοθούν οι φόβοι στην ευρύτερη αγορά ομολόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου