Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Άρδην»



Τεύχος 85 (Απρίλιος - Μάιος 2011)

● «Κρητική Ανεξαρτησία 2012: Θρυαλλίδα, προβοκάτσια ή φούσκα;»

● Β. Μαρκεζίνης: Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

● Δ. Κωνσταντακόπουλος: Το μνημόνιο πίσω απ’ το μνημόνιο

● Γ. Καραμπελιάς: Η γεωπολιτική διάσταση της κρίσης

● Μ. Πριναράκης: Τα ναρκωτικά του μνημονίου


Εδώ και πολλά χρόνια ακούγονται φωνές που επισημαίνουν ότι στην Κρήτη αναζωπυρώνεται και πάλι το παλιό, αλλά διαρκώς ανανεούμενο, σε κάθε στιγμή κρίσης, ζήτημα της «Ανεξαρτησίας» του νησιού. Σήμερα, σε συνθήκες καθολικής κρίσης του ελληνισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο, και σε μία εποχή που στο σύνολο της περιοχής ξαναχαράζεται ο χάρτης, από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το Ιράκ, τη Λιβύη και την Κύπρο, η ελληνική μεγαλόνησος, το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου, καθίσταται και πάλι αντικείμενο πολλαπλών βλέψεων.

Βλέψεων που δεν περιορίζονται πλέον μόνο στους Εγγλέζους, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Ισραηλινούς, που κατά καιρούς έχουν δοκιμάσει και συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτονομιστικές διαθέσεις και μηχανισμούς στο νησί, αλλά πλέον επεκτείνονται και προς την πλευρά της νεοθωμανικής Τουρκίας, που, με όπλο τους Τουρκοκρητικούς, επιχειρεί μια νέα επιστροφή στο νησί.

Κρίναμε σκόπιμο και αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε μια εκστρατεία πληροφόρησης για το ζήτημα, πριν εμφανιστούν πολλές και μεθοδευμένες κινήσεις το 2012 έτσι ώστε τουλάχιστον οι περισσότεροι Έλληνες και οι Κρήτες να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται και να τοποθετηθούν αναλόγως.

Στο αφιέρωμα του Άρδην, που προετοιμάστηκε από τον Μανόλη Εγγλέζο Δεληγιαννάκη, πρ. πρόεδρο της «Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών» και πρόεδρο του κρητικού σωματείου «Δροσουλίτες», και τον Γιώργο Καραμπελιά, παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος της έρευνάς μας, που επιμένει στην παρουσίαση του ζητήματος και στα σχετικά ιστορικά στοιχεία.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα των: Γιώργου Μοσκοβίτη, Ιωάννη Πολυράκη, Δημοσθένη Καραγιάννη, Σταύρου Φωτάκη, Πάρι Κελαϊδή, Στυλιανού Ψαρρού, Μανώλη Εγγλέζου Δεληγιαννάκη, Γιώργου Καραμπελιά. Επίσης περιλαμβάνονται αποσπάσματα κειμένων από τα «Απομνημονεύματα» του Καπετάν Μπαντουβά, ηγέτη της Κρητικής Αντίστασης, για τις ενέργειες των Εγγλέζων και του περιβόητου «φιλέλληνα» πράκτορα Κρις ή Μόντυ Γουντχάουζ για να επιτύχουν την αυτονομία της Κρήτης στη διάρκεια της Κατοχής.

Τέλος, το αφιέρωμα κλείνει με την παράθεση εκτενών αποσπασμάτων από μια δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Μοσκοβίτη με τους Γιάννη Τσουχλαράκη, λαογράφο, και Γιάννη Πατεράκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων. Στην εκπομπή παρεμβαίνουν ο πρόεδρος των Κρητών των ΗΠΑ Σταύρος Σημαντήρης, καθώς και ένας θιασώτης της ανεξαρτησίας.


***

Ακόμη το 85ο τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνει εκτεταμένη αναφορά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας του Μνημονίου, με κείμενα των Δ. Κωνσταντακόπουλου, Α. Ζούκα, Γ. Καραμπελιά και μια συνέντευξη του Μίνου Πριναράκη για την εξάπλωση της χρήσης νέων, συνθετικών ναρκωτικών στις ελληνικές πόλεις.

Οι Μ. Σταυρή, Μ. Μιχαηλίδης, Σ. Παύλου, Θ. Ζιάκας γράφουν και σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στην πολιτική και τον πολιτισμό, ενώ επίσης περιλαμβάνονται κείμενα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Λατινική Αμερική κ.α.

Τέλος, το τεύχος περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Β. Μαρκεζίνη «Η Ελλάδα των Κρίσεων» για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου