Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Economist: Ευρώ και Σένγκεν κινδυνεύουν στην Ελλάδα


Από το Euro2day

«Οι δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί, το ευρώ και η Συνθήκη Σένγκεν, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα» αναφέρει άρθρο του περιοδικού The Economist όπου γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην ελληνική κρίση χρέους όσο κυρίως στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Στο άρθρο περιλαμβάνονται αναφορές από τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών «που είναι τόσο άθλιες ώστε να συνιστούν παραβίαση της απαγόρευσης βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

«Για την ταπείνωση αυτή ευθύνεται η ίδια η Ελλάδα» αναφέρει το περιοδικό συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «οι έλεγχοι στα σύνορα είναι χαλαροί και το σύστημα εξέτασης αιτήσεων ασύλου είναι αργό και αμφισβητήσιμο» επισημαίνοντας ότι «το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα είναι ελάχιστο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Το άρθρο αναφέρει ότι από τα σύνορα του Έβρου πέρυσι πέρασαν 47.000 άνθρωποι χωρίς έγγραφα, οι οποίοι δηλώνουν ότι προέρχονται από περιοχές όπως η Σομαλία και η Παλαιστίνη, γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν εκεί

Ο Economist υποστηρίζει πως για να αντιμετωπιστεί η διπλή τραγωδία στην Ελλάδα (ευρώ και μεταναστευτικό) «χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη», η οποία όμως «έχει εξαφανιστεί, αφενός από τη διαλυμένη δημοσιονομική εικόνα αφετέρου από τους διαλυμένους ελέγχους στα σύνορα».

Όπως και με την κρίση χρέους, συνεχίζει ο Economist, οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μετανάστευση χρειάζονται βοήθεια από την Ε.Ε., με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται συντονισμός των εθνικών πολιτικών ασύλου, ενώ έχει νόημα το μοίρασμα της ευθύνης επανεγκατάστασης των προσφύγων.

«Ο χώρες του Νότου θέλουν να μπορούν σε καιρούς κρίσεων να σταματά η επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου. Οι χώρες του Βορρά φοβούνται ότι έτσι οι χώρες του Νότου ουσιαστικά θα εξάγουν το πρόβλημά τους. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας επώδυνος συμβιβασμός: Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβληθεί το Δουβλίνο ΙΙ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί και προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν σε αντάλλαγμα για ελέγχους στα σύνορα» καταλήγει το άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου