Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η παραβολή του καλού κλέφτη


Από τον Θαλαμοφύλακα

Τι είπε ο Γ. Παπακωσταντίνου στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος διατύπωνε τις ενστάσεις του για το αυτόφωρο: «Αν κάποιος μπει στο κατάστημά σας, κλέψει και εκατό μέτρα παρακάτω συλληφθεί, θα είστε ευχαριστημένος να τιμωρηθεί με ένα απλό πρόστιμο; Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας υπό προϋποθέσεις και για όσους τελούν το αδίκημα της φοροδιαφυγής;».

Ο mr Νο 1 πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση ποινικοποίησης του συνόλου των φορολογουμένων, αλλά από την άλλη η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στη χώρα μας πρέπει να τελειώνει. Η επιτυχημένη χρήση της παραβολής από μέρους του mr No1 με δελεάζει να θέσω και εγώ ένα ερώτημα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραβολής:

«Αν ο συνεταίρος σας στο κατάστημα σας, τον οποίο έχετε επιλέξει να διαχειρίζεται τα οικονομικά σας (για μια ακόμη φορά) και ο οποίος σας διαβεβαίωσε ότι το ταμείο είναι γεμάτο πριν τον επιλέξετε, σας κλέψει και πάρει και το ταμείο και τα λεφτά και σας πει ότι έκανε λάθος και το ταμείο δεν είναι τελικά γεμάτο, και καλέσετε την αστυνομία και συλληφθεί, θα είστε ευχαριστημένος να τιμωρηθεί με απλή στέρηση της κομματικής του ταυτότητας; Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει στέρηση της ελευθερίας υπό προϋποθέσεις και για όσους τελούν το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση απάτης;».

Να προσθέσω επίσης ότι η αίσθηση ατιμωρησίας δεν υπάρχει μόνο μεταξύ πολιτών, αλλά και πολιτικών. Μόλις τον βρείτε έναν (1) απατεώνα πολιτικό και τον βάλετε στη φυλακή, σας υπόσχομαι προσωπικά ότι η αίσθηση ατιμωρησίας, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, θα τελειώσει.

Η στατιστική σε μια κοινωνία «μαζί τα φάγαμε» δεν επιτρέπει να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας απατεώνας μεταξύ των συναδέλφων σας. Είμαι αισιόδοξος ότι, αν ψάξετε, θα βρείτε κάποιον...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου