Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Οι συζητήσεις Εθνικής και Alpha και η... τρόικα


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Το κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, σχολιάζουν αξιωματούχοι της τρόικας με αφορμή την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο βγήκε προς τα έξω αυτή η πρόταση και θυμίζουν την παρόμοια ενέργεια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «ακόμα περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης για την πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ. και της ΑΤΕ».

Οι χειρισμοί, θεωρούν, δίνουν εικόνα προς τις αγορές αλλά και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής πολιτική πλεύση και όλα λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης».

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον παρακολουθούν με ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικοινωνιακή δυστοκία στην οποία έχει περιπέσει η κυβέρνηση το τελευταίο δεκαήμερο.

Μέσα σε αυτήν τη δυστοκία εμπίπτει και η δημοσιοποίηση της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας πριν οριστικοποιηθούν σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες ήταν αγκάθια στην τελική συμφωνία των δύο τραπεζών. Ωστόσο, θεωρείται ότι «οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι επιβεβλημένες και θα έρθουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

«Εδώ και μήνες υπάρχουν ζυμώσεις από πολλές πλευρές στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς τους επόμενους 8 μήνες, όταν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης της πλεονάζουσας ρευστότητας και θα καταστήσει τις δημοπρασίες πιο ακριβές, τα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες θα γίνουν περισσότερο εμφανή», αναφέρει αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πιέσεις για συμμαχίες, συγχωνεύσεις αλλά και για πώληση των περιουσιακών στοιχείων τραπεζών έχουν ξεκινήσει από την πλευρά της τρόικας εδώ και καιρό. Μάλιστα, ρόλο ενορχηστρωτή έπαιζε και παίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ), με τη σιωπηρή στήριξη του υπουργού Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως μαγειρεύονται και άλλα deals ελληνικών τραπεζών «και με το εξωτερικό» και θεωρεί ότι το κεφάλαιο αντιπρότασης της Εθνικής προς την Alpha δεν έχει κλείσει. «Σε περίπτωση αδιεξόδου, αναμένουμε ότι η Εθνική θα στραφεί σε άλλη ιδιωτική τράπεζα».


Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις

Σε εμπιστευτική έκθεση της τρόικας τον Δεκέμβριο του 2010 για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα αναφερόταν: Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών τους στοιχείων (θυγατρικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δάνεια και άλλα ρευστά διαθέσιμα) ή και σε αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να απεξαρτηθούν από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ.

Οι συστάσεις έγιναν παρουσία των επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Eurobank, της Πειραιώς, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η παρότρυνση για πιο επιθετικές κινήσεις αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση προόδου της τρόικας, που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όπως και η διοχέτευση ρευστότητας στην ελληνική αγορά που νοσεί. Σε αυτό το πλαίσιο πάρθηκε και η απόφαση για επιπλέον εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, αναφέρει το στέλεχος του ΔΝΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου