Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τίνος υπαλληλάκος είναι ο Γιούνκερ;



Από topontiki.gr (τα φωτογραφικά προέρχονται από το εξαιρετικό ιστολόγιο Antistachef)

Του Σταύρου
Χριστακόπουλου

Μετά την κατραπακιά από την τρόικα, η οποία βγήκε να ανακοινώσει – ως αδιαμφισβήτητος επικυρίαρχος – το πρόγραμμα ξεπουλήματος κάθε δημόσιου περιουσιακού στοιχείου της χώρας μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια συντονισμένη εκστρατεία ώστε να πείσει ότι αυτή αποφασίζει και όχι οι επιτηρητές. Ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά για «αξιοποίηση». Όμως οι φάπες... συνεχίζονται!

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον επίτροπο Όλι Ρεν, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της τρόικας και των δανειστών: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της» είπε και «λάλησε» ο Γιούνκερ.

Από την Παρασκευή το βράδυ οι κυβερνητικοί είχαν πάρει τις μιντιακές ρούγες και – πριν ακόμη βγει η κυβερνητική ανακοίνωση μέσα στη μαύρη νύχτα κάποιοι (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) έφτασαν, ακόμη μια φορά, αναφερόμενοι στους «τροϊκανούς», να λένε τις γνωστές και πολυφορεμένες ανοησίες για «υπαλλήλους» που δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν αντί ή εξ ονόματος της κυβέρνησης.

Άλλος πάλι τους έλεγε «ιταμούς», άλλος «χούλιγκαν εισαγωγής», «βαλτούς» και «θρασείς», «απολύτως αποτυχημένους» και πάει λέγοντας. Αυτή που ξεπέρασε κάθε... προσδοκία ήταν η ΓΣΕΕ – ναι, ναι, η γνωστή σε όλους μας ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου – η οποία προέταξε τα στήθη της καλώντας την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους «υπαλλήλους εκπροσώπους της τρόικας», οι οποίοι «ξεπέρασαν κάθε όριο».

Αυτονόητο ερώτημα, κατόπιν όλων τούτων: Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο γνωστός σε όλους μας Γιούνκερ, ο οποίος επισήμως είπε χθες ότι η κυβέρνηση «οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ», τίνος υπάλληλος είναι; Ο Παπακωνσταντίνου, που ήταν κι αυτός στο Eurogroup, δεν τόλμησε να ζητήσει από τον Γιούνκερ να ανασκευάσει. Υποθέτουμε βασίμως ότι σήμερα θα πάρει το παιχνίδι πάνω του ο Πεταλωτής.

Ίσως μάλιστα να παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος του έχει κάτι χρωστούμενα από το πρόσφατο παρελθόν.

Αυτός δεν ήταν που είχε πει πως ο Παπανδρέου γυρίζει δεξιά κι αριστερά και αποκαλεί την Ελλάδα «διεφθαρμένη χώρα»; Εκείνη την ατάκα, για την οποία ο Παπακωνσταντίνου έγινε ρεζίλι καθώς διέδιδε ότι στον Βέλγο την είχε πει ο... Καραμανλής;

Αυτός δεν ήταν που εσχάτως, αντί να συναντάται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, έβλεπε τον Σαμαρά κατά «παρέκκλιση» από το πρωτόκολλο στις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις;

Είναι βέβαιο ότι ο Γ. Παπανδρέου θα απαντήσει σήμερα καταλλήλως στον άθλιο αυτόν υπαλληλάκο.


Ξεπουλημένοι και δαρμένοι

Πέρα όμως από την πλάκα – που μόνο πλάκα δεν έχει πια έτσι όπως κατάντησαν τη χώρα – η ουσία παραμένει: Κυβέρνηση και τρόικα έβαλαν γενικό πωλητήριο, δίχως μάλιστα τα όποια έσοδα να «βοηθήσουν» στην υποτιθέμενη αποκλιμάκωση του χρέους, το οποίο θα παραμείνει ακέραιο και φορτωμένο ολόκληρο στις πλάτες μας. Παρεμπιπτόντως, θυμάστε τι έγραφε το «Π» την περασμένη Πέμπτη;

«Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της περασμένης Παρασκευής έκρυβε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Ανάμεσα στα βέτο και τις διαφωνίες που υπήρξαν από τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών - μελών για τα γερμανικά σχέδια, υπήρξαν και ενστάσεις για την προοπτική η Ελλάδα να βοηθηθεί μέσω του Ταμείου Στήριξης EFSF. Δεν μιλάμε για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ήδη υπάρχοντος δανείου από την τρόικα, αλλά για μια επιπλέον βοήθεια, η οποία θα αποσκοπούσε στην ουσιαστική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας μας, μέσω επαναγοράς του και με το ανάλογο haircut βεβαίως».

Σε καμιά περίπτωση λοιπόν οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε κίνηση προς την Ελλάδα που θα μπορεί να ερμηνευθεί – άσχετα από το αν πράγματι είναι – σαν «βοήθεια». Αφού πρώτα μας δέσμευσαν με τον μηχανισμό της δήθεν «στήριξης», αφού μας αλυσόδεσαν με την αίσχιστη των δανειακών συμβάσεων και τα αλλεπάλληλα συνοδευτικά αυτής Μνημόνια, τώρα απαιτούν αυτό που ήταν εξ αρχής προδιαγεγραμμένο: «Πουλήστε τα όλα».

Όπως όμως λέγαμε και χθες, δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για κατάσχεση. Δεδομένου ότι η τρόικα και αυτοί τους οποίους εκπροσωπεί δεν είναι απλώς επιτηρητές ή... «υπάλληλοι», κατά πώς τους θέλουν π.χ. ο Πρωτόπαπας και ο Παναγόπουλος (τι παραδείγματα κι αυτά: από τη μήτρα της ΓΣΕΕ και οι δύο!), αλλά για αντισυμβαλλόμενους και δυνάμει «δικαιούχους» της ελληνικής περιουσίας. Σύμφωνα πάντα με τη δανειακή σύμβαση της κυβέρνησης Παπανδρέου!

Μάλιστα, αντίθετα προς όσα άφηναν οι κυβερνητικοί – και τα απαραίτητα παπαγαλάκια – τόσο καιρό να διαρρέουν στην όζουσα πολιτική και «ενημερωτική» ατμόσφαιρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, παρά τα μεταξύ τους νιτερέσα, δεν διαφωνούν για τη μοίρα της Ελλάδας.

Η ατζέντα της τρόικας είναι αυτή του ΔΝΤ. Την οποία μάλιστα η Ε.Ε. υιοθετεί όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά σε όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα άλλωστε με το γερμανικό περιοδικό Spiegel η Κομισιόν σχεδιάζει στα πρότυπα του ΔΝΤ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) για την ευρωζώνη, ο οποίος θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο «διάσωσης» (EFSF) το 2013 και θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ.

Συνεπώς όσοι στην κυβέρνηση πίστευαν πως, με τις «πλάτες» του ΔΝΤ, μπορούν να... εκβιάζουν την ευρωζώνη, απαιτώντας «επιεικέστερη» μεταχείριση και πολιτικό αβαντάρισμα, τώρα πρέπει να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν κάθε λόγο, παρά τα αποκλίνοντα συμφέροντα που εκπροσωπούν και εκφράζουν, να ομονοήσουν σε ένα βασικό σημείο: στη διασφάλιση των κεφαλαίων των δανειστών της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο τούτο αυτονοήτως... θα μας σκίσουν τα ράμματα. Ομονοούντες και εν πλήρει συναινέσει δε, ώστε να μην διανοηθεί κάποιο από τα άλλα – σημερινά ή μελλοντικά – «γουρουνάκια» να σηκώσει κεφάλι...

Τα κρίσιμα ερωτήματα, κατόπιν όλων αυτών, είναι:

Πόσοι θα συνεχίσουν να πιστεύουν τα αλλεπάλληλα, συνεχή και αυταπόδεικτα ψέματα μιας κυβέρνησης η οποία δεν δίστασε να εμπλέξει την Ελλάδα σε μια περιπέτεια που οδηγεί αυτομάτως και αναπόδραστα στην κατάσχεση και τη διάλυσή της;

Πόσοι θα συνεχίσουν να πιστεύουν μια Ν.Δ., η οποία, αφού μας οδήγησε έως το χείλος του γκρεμού, σήμερα – υποτίθεται κάνοντας αντιπολίτευση – έρχεται να υπερηφανευτεί πως αυτή πρώτη έχει προτείνει την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας έως του ποσού των 50 δισ. ευρώ – όσο δηλαδή προβλέπει το πρόγραμμα κυβέρνησης και δανειστών – και μάλιστα ότι η τρόικα εφαρμόζει δική της «ιδέα»;

Απαντήσεις μην περιμένετε. Κανείς δεν θα αξιωθεί να τις δώσει...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου