Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Νέα μέτρα φωτιά από κυβέρνηση - τρόικα


Πακέτο λιτότητας 12 δισ. ευρώ συζητούν από αύριο Γ. Παπακωνσταντίνου - Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) - Σ. Ντερούζ (Ε.Ε.) - Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ)

Από την Αυγή (το σκίτσο του Πάνου έχει δημοσιευθεί στο Ποντίκι)

Ακόμη σκληρότερα μέτρα, τα οποία θα κάνουν περισσότερο δύσκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών μέσα από νέες μειώσεις εισοδημάτων και πρόσθετες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις, επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα.

Οι απεσταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα βρεθούν στην Αθήνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, θα ζητήσουν – μεταξύ πολλών άλλων – μείωση μισθών κατά 25% στο Δημόσιο έως το 2014, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η τρόικα, που αναμένεται αύριο στην Αθήνα, θα επισκεφθεί υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και θα ελέγξει όλες τις πτυχές της οικονομίας, που είναι συνδεδεμένες με την τέταρτη δόση του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. 


Παράλληλα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εξειδικεύσει το «πακέτο» των μέτρων των 12 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που θα λάβει η κυβέρνηση την τριετία 2012-2014 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα ενσωματώσει στο επόμενο Μνημόνιο, που θα υπογράψει σύντομα με την «τρόικα», τα μέτρα της τριετίας.

Τα μέτρα θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της «τρόικας», Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, οι οποίοι φθάνουν σήμερα στην Αθήνα για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο στην πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου. Ο υπουργός Οικονομικών θα τα συμπεριλάβει στο νέο τέταρτο κατά σειρά αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα υπογράψει με την «τρόικα» και τα μέτρα αυτά προβλέπουν:


Μείωση παροχών

Περικοπή επιδομάτων και ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα για όσους πολίτες βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (6.480 ευρώ), στα οποία περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.

Κατάργηση επικαλύψεων στα οφέλη από καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Μείωση αποδοχών στους 768.000 υπαλλήλους δημόσιων φορέων.

Τρία μέτρα που θα μειώσουν τις συνολικές αποδοχές των 768.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα έως και 25% την τριετία 2012-2014 είναι:

Παράταση της πολιτικής «παγώματος» των προσλήψεων καθώς και μείωση του προσωπικού σε όλη τη «γενική κυβέρνηση» με αύξηση του λόγου 5:1.

Επιμήκυνση ωραρίου απασχόλησης με αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 την ημέρα, ώστε το ωράριο του δημόσιου τομέα να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού. Ήδη ο συναρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την εφαρμογή αυτού του μέτρου από το προσεχές φθινόπωρο γνωστοποιώντας πως δεν θα συνοδευτεί καν από καταβολή υπερωριών.

Περιορισμοί στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου. Προτείνεται π.χ. να μειωθεί η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς και να συνδεθούν τα επιδόματα με την παραγόμενη εργασία.

Αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σήμερα η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Δηλαδή κάθε δύο χρόνια ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Προτείνεται, λοιπόν, αυτό το χρονικό διάστημα να αυξηθεί πάνω από τα 2 χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα και οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερα διαστήματα!



Φιλελευθεροποίηση στους δημόσιους οργανισμούς και φορείς


● Επώδυνες αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική, με νέες αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος εκατομμυρίων οικογενειών.

Περιορισμός των επιδοτήσεων των παρεχομένων υπηρεσιών στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς.

● Συνέχιση του «παγώματος» των προσλήψεων στους παραπάνω φορείς.

● Νέα μείωση στα επιδόματα των εργαζομένων.

● Πρόσθετη περικοπή του λειτουργικού κόστους.

Πώληση μη στρατηγικών τομέων.

Κατάργηση όλων των φορέων που δεν προσφέρουν έργο.

● Κατάργηση φορέων με λειτουργίες και αρμοδιότητες που επικαλύπτονται και μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στις αρμόδιες διευθύνσεις των εποπτευόντων υπουργείων.

Συγχώνευση φορέων που εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες για την εξουδετέρωση των επικαλύψεων. Συνολικά προτείνεται να καταργηθούν 200-300 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου.



Νέα φοροεπιδρομή

1. Νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, μέσω μείωσης των περιπτώσεων όπου εφαρμόζονται χαμηλοί συντελεστές, με μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή στον υψηλό συντελεστή 23%. Ζητείται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά.

Από τις νέες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που ζητά το ΔΝΤ αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις της τάξης του 10%-20% σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, τα κόμιστρα των ταξί, οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, οι ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη φορολογία των εισοδημάτων των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων) μέσω της μείωσης των ποσοστών των αποσβέσεων, της κατάργησης φοροαπαλλαγών και της διατήρησης του ελέγχου των ενδοομιλικών τιμολογήσεων μέσω της επιβολής νέων κανόνων και περιορισμών.

Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των φορολογητέων καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

3. «Εκλογίκευση» του συστήματος φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή από μισθώματα, υπεραξίες μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τόκους καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ρέπος κ.λπ. Όπως επισημαίνεται, το καθεστώς φορολογίας των εισοδημάτων αυτών είναι περίπλοκο.

4. Τέλος, μείωση των εξοπλιστικών δαπανών του ελληνικού κράτους.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου