Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Με πολλά «nein» περιμένει τον Παπανδρέου η Μέρκελ


Από το XrimaNews

Με μειωμένες – αν όχι μηδαμινές – προσδοκίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στη Γερμανία σύμφωνα με πληροφορίες του XrimaNews.gr. Ο κύριος Παπανδρέου θα εκθέσει την πρόοδο της χώρας και θα εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της Γερμανίας για την εύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης. Θα ζητήσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την Ε.Ε., τη μείωση του επιτοκίου του, ενώ θα συζητήσει τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης.

Ο κύριος Παπανδρέου δεν αναμένεται να συζητήσει καν την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ είναι πιθανόν να μην βάλει στην κουβέντα ούτε την προοπτική χρήσης των πόρων του ταμείου διάσωσης για την αγορά κρατικών ομολόγων, αν και άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι έστω μία αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να επαναλάβει τη ρητή θέση της περί συνολικής συμφωνίας επιμένοντας στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και συνδέοντας απόλυτα το ελληνικό θέμα με την καθολική προσέγγιση της ευρωπαϊκής προοπτικής, κάτι το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να αποφύγει.

Ο κύριος Παπανδρέου δεν αναμένεται να λάβει ούτε μία σαφή δέσμευση από τη Γερμανία σύμφωνα με τις πληροφορίες του XrimaNews.gr και η μεγάλη έκπληξη θα ήταν αν λάμβανε έστω και μία δέσμευση στα θέματα τα οποία αναμένεται να συζητήσει.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης της Bundesbank ακριβώς πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ, όπου η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας επαναλαμβάνει τη θέση της εναντίον της προοπτικής χρήσης των πόρων του EFSF για την αγορά κρατικών ομολόγων υποστηρίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση οι κάτοχοι ομολόγων αλλά και οι κυβερνήσεις θα λάμβαναν ένα «λάθος μήνυμα», αιτιολογία εντελώς αυθαίρετη και ασαφής, ενώ, όσον αφορά το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, η Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν φυσικό, εκφράζει την απόλυτη αντίρρηση της.

Ακόμη η Bundesbank τάσσεται κατά της χρήσης των πόρων του EFSF για τη χορήγηση δανείων στις χώρες της Ε.Ε. ώστε να επαναγοράσουν ομόλογά τους, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέφερε τις δανειοδότριες χώρες αλλά αυτές που έχουν πρόβλημα και επιβεβαιώνοντας έτσι την εχθρική της στάση εναντίον των ευπαθών χωρών της Ε.Ε. αλλά και δείχνοντας την πλήρη αδιαφορία της για την ελληνική κρίση.

Συμπερασματικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες του XrimaNews.gr, ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να ελπίζει σε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση του με την κυρία Μέρκελ, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολλά «nein» και να εύχεται να πάρει έστω μία θετική απάντηση στα αιτήματα της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου