Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τάδε έφη ΓΑΠ


Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός μας είπε στους επίλεκτούς του τα εξής: «Είχαμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα παρά τον ορυμαγδό απαισιοδοξίας από κόμματα και τα τσιτάτα από τα μέσα ενημέρωσης ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα και πως θα πάρουμε νέα μέτρα και ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτός ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας και η καταστροφολογία δυστυχώς συνεχίζονται. Η χώρα δεν καταρρέει, απέκτησε πρόσωπο, αξιοπιστία και οι διεθνείς παράγοντες κάνουν αισιόδοξα σενάρια για την Ελλάδα».

Μεταφέρουμε την τοποθέτηση του ΓΑΠ αυτούσια, με την απορία να πλανάται: Μήπως τελικά δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται; Μήπως τα μαθήματα υπνοθεραπείας που κάνει (και επιβάλλει με προβολές DVD και στα υπουργικά συμβούλια) ότι «όταν το πιστέψεις ότι όλα πάνε καλά, θα πάνε καλά» του έχουν κάνει κακό; Γιατί η πιο πάνω δήλωση του πρωθυπουργού εγείρει σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο είναι πλέον σε θέση να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας και τις τύχες του ελληνικού λαού. Έχουμε και λέμε:

● «Είχαμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα». Πού ακριβώς την βρήκε την θετική αξιολόγηση; Η τρόικα κοινώς μας είπε ότι «παίδες το πρόγραμμα απέτυχε και πουλήστε ό,τι βρείτε γιατί δεν σας ξελασπώνει ούτε ο Θεός ο ίδιος».

● «...παρά τον ορυμαγδό απαισιοδοξίας από κόμματα». Η συγκάλυψη στην τερατώδη οικονομική πολιτική που ασκείται από τα κόμματα της δεξιάς και η παντελής έλλειψη δημιουργικού αντιλόγου από τα κόμματα της αριστεράς σάς έχουν σώσει μέχρι σήμερα και ακόμα βρίσκεστε στο τιμόνι της χώρας.

● «...και τα τσιτάτα από τα μέσα ενημέρωσης». Σε σύγκριση με το τι πραγματικά συμβαίνει σε κοινωνία και οικονομία η (συν)κάλυψη και η υποστήριξη που σας παρέχει η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης (σαμπάνιες πρέπει να ανοίγετε εις την υγειά του Μέγκα) αγγίζει τα όρια του σκανδαλώδους. Τα ρεπορτάζ για το «κυβερνητικό έργο», μέχρι και η πρώτη είδηση και τα πρωτοσέλιδα είναι σχεδόν καθημερινά ακριβώς τα ίδια. Αλλά όλα έχουν και κάποια όρια και, όταν το καράβι πάει για ναυάγιο, αργά ή γρήγορα τα νέα θα βγουν στην επιφάνεια.

● «...και πως θα πάρουμε νέα μέτρα...». Γιώργο, πήρες πάμπολλα μέτρα το 2010, έχεις να πάρεις άλλα τόσα φέτος και άλλα 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014, έχεις να κλείσεις ακόμα μαύρες τρύπες αδιευκρίνιστου ύψους, σου λέει και η τρόικα πούλα ασημικά και ακόμα υποστηρίζεις ότι «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα»; Το τραγικό είναι ότι πες - πες το έχεις πιστέψει!

● «...και ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε». Καλά να μην ακούς τις εκτιμήσεις, αλλά τα νούμερα; Στο 6,6% έφτασε η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η χειρότερη επίδοση στην μεταπολιτευτική ιστορία. Ο πληθωρισμός (ο επίσημος) στο 5,2% κολλημένος, πάμε πρόσω ολοταχώς για στασιμοπληθωρισμό, η ανεργία καλπάζει προς το 20%, το έλλειμμα παρά τα μέτρα παραμένει διψήφιο (και ας το κρύβετε), το χρέος δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς έχει αυξηθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος παραδίδει έκθεση που λέει ότι χάσαμε το τρένο της ανάπτυξης, η Ευρώπη μας γύρισε την πλάτη, οι φόροι αυξάνονται με ρυθμό καταιγιστικό, ρευστότητα δεν υπάρχει και εσύ δίνεις άλλα 30 δισεκατομμύρια για να (ξανα)σώσεις τις τράπεζες. Πού ακριβώς πάμε καλά;

● «...Αυτός ο ορυμαγδός απαισιοδοξίας και η καταστροφολογία δυστυχώς συνεχίζονται». Roll, roll, roll a splif, twist it down the end, light it up, take a puff, Pass it to a friend. Πώς θα μπορέσουμε κι εμείς να πάμε (νοερώς έστω) στην ιδανική πολιτεία όπου ζεις;

● «...Η χώρα δεν καταρρέει». Όχι, όχι, όλα αυτά είναι στη φαντασία μας και όπου να 'ναι ξυπνάμε.

● «...απέκτησε πρόσωπο...». Αυτό της Μάργκαρετ μάλλον.

● «...Αξιοπιστία...». Α, απ' αυτό, μπόλικο. Μας σέβονται η Ε.Ε., οι αγορές, οι ΗΠΑ, η τρόικα και λοιποί συγγενείς. Εσάς σας σέβονται οι ομόλογοί σας και το ίδιο σας το κόμμα. Η οικονομική πολιτική σκίζει, το ίδιο και ο συντονισμός. Τα μέτρα είναι μελετημένα για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Δεν υπάρχει επικοινωνιακό αλαλούμ. Το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί σαν μια γροθιά για το καλό του πολίτη. Αυτά τα «καταθέτουμε νομοθετικές ρυθμίσεις και μέχρι το μεσημέρι τις αποσύρουμε» συμβαίνει σε άλλες χώρες, όχι στην δική μας. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πάνω απ' όλα, όπως είπατε κι εσείς, πρωθυπουργέ μου, υπάρχει αξιοπιστία.

● «...και οι διεθνείς παράγοντες κάνουν αισιόδοξα σενάρια για την Ελλάδα». Έχει βγει το σύμπαν και υποστηρίζει ότι το μνημόνιο απέτυχε, τα μέτρα δεν περπάτησαν, πάμε ολοταχώς για πτώχευση εάν δεν επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος μας, οι συστάσεις από όλους τους συναδέλφους σας είναι αρνητικές, το ΔΝΤ βγήκε χθες και σας κάρφωσε ότι εσείς εκπονήσατε το σχέδιο των 50 δισεκατομμυρίων σε αποκρατικοποιήσεις και οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακόμα και κρατικά ομόλογα Ζουαζιλάνδης αλλά όχι ελληνικά. Βρε μήπως τα αισιόδοξα σενάρια τα διαβάζει η Μάργκαρετ για bed time stories;

Μέχρι τον πρώτο χρόνο η παντελής έλλειψη σύνδεσης του πρωθυπουργού με την πραγματικότητα ήταν έως και χαριτωμένη. Τώρα είναι πλέον επικίνδυνη.

ΥΓ.: «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο (returns from the large portfolio) δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου». Τάδε έφη εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ερωτώμενος για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισεκατομμυρίων.

Δηλαδή, πρωθυπουργέ μου, όταν ο Παπακωνσταντίνου σου παρουσίασε το σχέδιο, τι ακριβώς διάβαζες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου