Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι... «πράσινοι» μυστικοσύμβουλοι της Τίνας


Από το Euro2day

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενεργοί επιχειρηματίες στον χώρο της «πράσινης ενέργειας» βάζουν το «καπέλο» του... «άτυπου» συμβούλου, φέρονται να διαμορφώνουν την πολιτική του ΥΠΕΚΑ και αναλαμβάνουν έργα. Ημέρες δόξας στο πολυσχιδές υπουργείο της κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Μπλεγμένη με τα σκουπίδια βρέθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, εξαιτίας στενού συνεργάτη της. Ο λόγος για τον επιχειρηματία κ. Ανδρέα Λουκάτο – ειδικό στη διαχείριση απορριμμάτων – ο οποίος φέρεται να διατέλεσε άτυπος υπουργικός σύμβουλος στην αρχή της θητείας της κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Ο κ. Ανδρέας Λουκάτος φέρεται να συμμετείχε σε άτυπη επιτροπή για τα απορρίμματα, τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια. Παλιός γνώριμος της υπουργού, όπως άλλωστε και ο κ. Δημήτρης Λάλας, έφτασαν σε σημείο με την παρουσία και τη δράση τους να πυροδοτήσουν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΥΠΕΚΑ.

Ενδεικτική προς αυτήν την κατεύθυνση η ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνιο του 2010, που αναφερόταν σε «...επιρροές συμβούλων και μυστικοσυμβούλων που επηρεάζουν εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας, αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν».

Το ενδιαφέρον για τον πρώτο από τους άτυπους συμβούλους της υπουργού είναι πως τον Αύγουστο είχε οριστεί ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στον Εθνικό Φορέα για την ανακύκλωση (ΕΟΕΔΣΑΠ, Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων) με την υπογραφή της τότε υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη.

«Η πολυσχιδής δραστηριότητα ενός επιχειρηματία μπορεί να έχει τις αγαθότερες προθέσεις, ωστόσο εγείρονται θέματα ηθικής τάξεως. Είναι δύσκολο ένα επιχειρηματίας, μέτοχος ανώνυμης εταιρείας, να διαχωρίσει τα δικά του συμφέροντα καθώς και αυτά των μετόχων του από αυτά του Δημοσίου» σχολιάζει σχετικά άνθρωπος της αγοράς.

«Εφόσον υπήρξε άτυπος σύμβουλος και συμμετείχε στην επιτροπή, θα έπρεπε αυτοβούλως να μην συμμετάσχει – τουλάχιστον – σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με ζητήματα όπου εστίασε την προσοχή της η άτυπη επιτροπή» σχολίαζε από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου!

Ο κ. Ανδρέας Λουκάτος, πρόεδρος και μέτοχος (περί το 30%) μιας από τις μεγαλύτερες μελετητικές εταιρείες στην εγχώριο αγορά, της ΕΠΕΜ Α.Ε., είχε παραστεί χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο σε ορισμένες από τις πρώτες συσκέψεις... γνωριμίας, τις οποίες είχε πραγματοποιήσει η υπουργός με στενούς συνεργάτες της με την ανάληψη των καθηκόντων της (σ.σ.: Περισσότερες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες συμβούλους της κυρίας Μπιρμπίλη: http://t.co/JohCgLm).

Η παρουσία του είχε σταθεί αφορμή για να διατυπωθούν σχόλια και μέσα στο υπουργείο, αλλά και για να εγερθούν ερωτήματα ως προς τον ρόλο που επιφυλασσόταν για τον κ. Λουκάτο.

Στην άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια που είχε συνεδριάσει και σκοπό είχε την ενημέρωση της κ. Μπιρμπίλη για το θέμα των απορριμμάτων, από τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βαρύτητα δόθηκε σε αυτούς της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Σημειωτέον πως ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, που είχε εκπονηθεί από σύμπραξη μελετητών (μεταξύ αυτών και η ΕΠΕΜ) και είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριο του '05 από την τότε ηγεσία της Περιφέρειας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Με τη νέα ηγεσία προκηρύχθηκαν ξανά διαγωνισμοί μελετών (με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους) προϋπολογισμού 108.900 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, για τα σχέδια Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου για την Επικαιροποίηση Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου και Εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης άλλων 72.600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Τελικά προκρίθηκαν οι προτάσεις της ΕΠΕΜ, που παρέδωσε τις σχετικές μελέτες. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ανδρέας Λουκάτος σημείωνε πως στον διαγωνισμό «...κατατέθηκαν προσφορές και από άλλες μελετητικές εταιρείες», ενώ υποστήριζε πως «σε άλλους διαγωνισμούς για συμβούλους στερεών αποβλήτων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα η εταιρεία του δεν κέρδισε...».

Όμως, από κοινού με τον κ. Δημήτρη Λάλα (πρώην πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνεργάτη της υπουργού σε θέματα κλιματικής αλλαγής και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ΑΠΕ) είχαν συστήσει εταιρεία μελετών από το '06, τη ΦΑΣΕΤΣ ΕΠΕ, που εξειδικευόταν σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Πέρυσι τον Μάρτιο μετέτρεψαν την εταιρεία τους σε Α.Ε. με τον κ. Δ. Λάλα να εισφέρει 40.800 ευρώ (έλαβε 1.360 μετοχές) και τον κ. Ανδρ. Λουκάτο 19.200 (640 μετοχές), δηλαδή σε σχέση συμμετοχής ένα προς τρία. Στελέχη του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν πως για τους δύο «συντρόφους» της υπουργού ουδέποτε δημοσιεύτηκαν σχετικά ΦΕΚ (περί γνωστοποίησης ορισμού τους σε θέση συμβούλου), ενώ οι όποιες επαφές περιορίστηκαν σε άτυπη παρουσία τους για μόλις λίγες συνεδρίες και ο κ. Λουκάτος σταδιακά έκανε στην άκρη.

Όμως, για τον κ. Δ. Λάλα (...επονομαζόμενο και πρύτανη των... ΑΠΕ) οι ψίθυροι δεν λένε να κοπάσουν. Ο ίδιος έχει τον πρώτο λόγο στη σύνταξη σχετικών νομοσχεδίων, όπως λ.χ. αυτού που ψηφίστηκε για τις ΑΠΕ.
«Χρώμα» Λάλα έχει και ο κανονισμός για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά και ο νόμος 3855 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Περισσότερα για τον έναν εκ των δύο συμβούλων (Δ. Λάλα) μπορείτε να πληροφορηθείτε όταν επισκεφθείτε το pasokwebtv, όπου μιλά για την πράσινη ανάπτυξη (με συντονίστρια την κ. υπουργό). Προφανώς όχι μόνο η μετέπειτα υπουργός αλλά και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν καλά τον κύριο Λάλα για να τον βγάζουν στο webtv τους! (http://www.youtube.com/watch?v=QNRcpUBEceo).

Επιπρόσθετα, ο ίδιος άτυπος σύμβουλος, όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Κώστας Νασίκας, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, κατακεραύνωνε στις ημερίδες για την ενέργεια (http://www.hellabiom.gr/index.html) τις επιλογές Χατζηδάκη στη διαχείριση των κονδυλίων ΑΠΕ.

Επίσης, άτυποι σύμβουλοι της υπουργού φέρεται να εμπλέκονται σε μελέτες για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ενδεικτικά προς αυτήν την κατεύθυνση τα όσα αναφέρονται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σελ. 42, σε σχετικό άρθρο της κ. Νάντιας Βασιλειάδου με τίτλο: Στα δικαστήρια η σύμβαση για τα τέσσερα εργοστάσια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου