Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Άγριο «κούρεμα» στις προσδοκίες


Από το Euro2day

Των Αγγ. Παπαμιλτιάδου - Χρ. Κίτσιου

Άγριο «κούρεμα» προσδοκιών για άμεση και ικανοποιητική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους ενδέχεται να επιφέρει η διάσταση απόψεων στους κόλπους της ευρωζώνης για το πώς τελικά θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης. Τα πολλά βέτο και οι διαφωνίες στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής προκάλεσαν αμηχανία στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναδίπλωση σχεδιασμού στην ελληνική κυβέρνηση.

Πληροφορίες του Euro2day από υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. αναφέρουν ότι άρχισε να επικρατεί πλέον η άποψη πως το EFSF δεν πρέπει να «προικιστεί» αμέσως με νέα κονδύλια, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης ένταξης της Πορτογαλίας και προ παντός της Ισπανίας στον μηχανισμό.

Μούδιασμα για το ζήτημα επικρατεί και στην Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το timing και την εμβέλεια της ευρωπαϊκής λύσης για το ελληνικό χρέος. «Μην περιμένετε τον Μάρτιο θαύματα» αναφέρει σιβυλλικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος συμπληρώνοντας: «Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν θα βιαστεί να δώσει δάνεια στην Ελλάδα για να μειώσουμε το χρέος μας».

Οι σθεναρές αντιδράσεις για αύξηση των κονδυλίων από την πλευρά της Ολλανδίας και της Αυστρίας (δύο χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ») εξηγούν το «μικρό καλάθι» που κρατάει πλέον η Αθήνα. Η Αυστρία και η Ολλανδία θεωρούν ότι, εάν η Ε.Ε. προσδιορίσει το ακριβές ποσό της αύξησης του EFSF, οι αγορές θα σπρώξουν χώρες όπως η Ισπανία προς τον μηχανισμό.

Από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις φάνηκε ότι η Ολλανδία θεωρεί πως τον Μάρτιο η ευρωζώνη πρέπει να προσανατολιστεί σε ένα σκληρό και ξεκάθαρο ανακοινωθέν ότι θα βοηθήσει αμέσως τις χώρες που θα παρουσιάσουν πρόβλημα δανειοδότησης, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες.

Η μεταστροφή του κλίματος έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες νομικές δυσκολίες για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του ταμείου στήριξης EFSF, ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράζει ομόλογα προβληματικών κρατών.

«Είναι πιθανόν η Ευρώπη να αποφασίσει στις συνόδους κορυφής του Μαρτίου τη διεύρυνση του σκοπού και των κεφαλαίων του μηχανισμού και να μεταθέσει για αργότερα την οποιαδήποτε απόφαση για τη χορήγηση δανείου επαναγοράς χρέους στην Ελλάδα» εκτιμά έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το ίδιο στέλεχος εκφράζει τον φόβο ότι οι εξελίξεις για την Ελλάδα θα αρχίσουν να τρέχουν μετά τον Μάιο και ενδέχεται να περιοριστούν μόνο σε δάνειο για την επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες και όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το εύρος της αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι περιορισμένο, καθώς θα έχει αφαιρεθεί από την εικόνα η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ και τιμής κτήσης 47 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ. Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, το μόνο θέμα για το οποίο προς το παρόν έχει ξεκινήσει προετοιμασία είναι αυτό των τεχνικών λεπτομερειών για την επαναγορά χρέους από ιδιώτες, ενώ αντίθετα δεν έχει δοθεί ανάλογη εντολή για την επιμήκυνση μέρους του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Το κλίμα αναδίπλωσης των προσδοκιών έχει αρχίσει ήδη να περνά και στην αγορά. Οι τελευταίες εκθέσεις της Citigroup και της Alpha Finance είναι ενδεικτικές, ενώ με ανεπίσημα reports μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την εμπλοκή που διαφαίνεται σε μια άμεση ευρωπαϊκή λύση.


Άμεση απόφαση για επιμήκυνση φέρεται να ζητά η Ελλάδα

Η τροπή που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα έχει θέσει την κυβέρνηση σε επιφυλακή καθώς την «καίει» μια άμεση απόφαση για το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων προς την τρόικα. Όμως, όπως μετέφερε στον πρωθυπουργό και ο ίδιος ο πρόεδρος του Εurogroup, και αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

Παρότι η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την αποδέσμευση της εν λόγω απόφασης από τις διαπραγματεύσεις για την ευρωλύση, οι οποίες πλέον μπορεί να τραβήξουν μέχρι το καλοκαίρι. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι επικοινωνιακά και πολιτικά και οι δύο λύσεις έχουν προεξοφληθεί, καθώς πρέπει να δοθεί το ανάλογο αντίβαρο στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Γερμανοί αξιωματούχοι άφησαν να διαρρεύσει χθες ότι θεωρούν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - τη θεωρούν αναπόφευκτη - μπορεί να γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και θα έχουν περάσει τα απαραίτητα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή περίπτωση. Δηλαδή θα τεθούν σκληροί όροι, ποινές και επιπτώσεις και βεβαίως λιτότητα διαρκείας, ασχέτως με το τι τελικά θα ψηφιστεί σε επίπεδο ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου