Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η Γερμανία ωθεί την Ελλάδα στην πτώχευση


Από το XrimaNews (με πληροφορίες από το Bloomberg)

Τη μείωση του χρέους κατά 5% ετησίως μετά το 2012 ζητά η Γερμανία από την Ελλάδα με βάση τον όριο του 60% που θέτει ως ανώτατο για το ύψος του κρατικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον γερμανικό όρο, προκειμένου να συμφωνήσει στην ενίσχυση του EFSF, οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν πως, αν από το 2012 και μετά έχουν χρέος μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ, θα λαμβάνουν μέτρα για την ετήσια μείωση του κατά το ένα εικοστό, δηλαδή κατά 5% τον χρόνο.

Με την Ελλάδα να αναμένεται να έχει χρέος της τάξης του 156% του ΑΕΠ το 2012, μία τέτοια απόφαση θα σημαίνει ότι από το 2013 θα πρέπει, επιπροσθέτως των υπολοίπων μέτρων, να μειώνει το χρέος της κατά 5% ετησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το Ρολόι Κρατικού Χρέους του XrimaNews.gr, τον Ιανουάριο του 2013 το ελληνικό χρέος θα κυμαίνεται περίπου στα 364 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει επιπλέον 18,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του έτους. Ακόμη και αν δεν συμπεριληφθούν τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει το λιγότερο 14 δισ. ευρώ επιπλέον. Το πρόβλημα είναι εξίσου δραματικό και για την Ιταλία.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν αποδεχτεί τον όρο και μόνο Ελλάδα και Ιταλία αρνήθηκαν. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και την πιθανότητα να ασκηθεί βέτο στη συγκεκριμένη απόφαση από μία από τις δύο χώρες.

Αυτό είναι το πιο δυνατό χτύπημα της Γερμανίας στην Ελλάδα και πρόκειται για ωμή επίθεση καθώς τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε περίπτωση που χώρα να κατάφερε να μειώνει το χρέος της κατά 5% ετησίως στη μοντέρνα χρηματιστηριακή ιστορία, πόσο μάλλον εν μέσω κρίσης και στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή από τη Γερμανία ουσιαστικά αποκλείει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που εγκριθεί ή την αναγκάζει να δέχεται βαριές κυρώσεις για κάθε έτος που δεν θα πετυχαίνει τη μείωση του χρέους της κατά 5%, με αποτέλεσμα να την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.


1 σχόλιο: