Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Καρπαζιά σε φάπα μείζονα


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Από topontiki.gr

Θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τραγική. Ο λόγος για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη βόμβα που έριξε η τρόικα την Παρασκευή ξετινάζοντας όλα τα αποθέματα κουτόχορτου με το οποίο συστηματικά η κυβέρνηση και οι επιτηρητές τάιζαν τον ελληνικό λαό από τη μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να υπαγάγει τη χώρα στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Παταγωδώς κατέρρευσε κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η εικόνα μιας κυβέρνησης που πράγματι... κυβερνά τη χώρα.

Το πρώτο χαστούκι έπεσε από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, που, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην Αθήνα, σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος, την Παρασκευή περιέγραψε το σχέδιο του οργανισμού που εκπροσωπεί για την Ελλάδα. Το οποίο συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα:

«Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση (discount). Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλώς κάντε διαφανείς δημοπρασίες».

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η τρόικα έδινε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν ζήτησαν ιδιωτικοποιήσεις μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Όπως είπαν οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, αυτά τα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους.

Μια στάση εδώ. Σύμφωνα με το «ρολόι κρατικού χρέους» της εξαιρετικής οικονομικής ιστοσελίδας XrimaNews.gr:

«Το χρέος στις 12 Φεβρουαρίου 2011 κυμαίνεται στα 345 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα πουλήσει μέχρι το 2015 κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στις 12 Φεβρουαρίου 2015 το χρέος θα κυμαίνεται στα... 345 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς είναι σήμερα που η Τρόικα προτείνει να πουληθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ».

Σε απλά ελληνικά: Οι άνθρωποι ζητούν να πουλήσουμε ολόκληρη τη χώρα, να στερηθούμε – πουλώντας στους... δανειστές μας – κάθε μέσο και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ό,τι εισπράξουμε να το δώσουμε πίσω στους δανειστές, αφού τα 50 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στη «μείωση» του χρέους.

Με μια διαφορά: Ότι, όταν η διαδικασία κατάσχεσης της χώρας τελειώσει, θα τους χρωστάμε ακριβώς όσα τους χρωστάμε σήμερα που οι δανειστές και επιτηρητές προαναγγέλλουν ότι θα την κατασχέσουν! Και αρκετά περισσότερα απ' όσα χρωστούσαμε τη μέρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάς έστειλαν δεμένους χειροπόδαρα στα χέρια τους.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ακόμη και ο πιο κυνικός μαφιόζος, ο πιο ξεφωνημένος απατεώνας, θα είχε το θράσος να λέει τέτοια πράγματα δημοσίως απευθυνόμενος όχι σε έναν ολόκληρο λαό, αλλά σε έναν κουρελή και ξοφλημένο κακομοίρη που έτυχε να πέσει στα δίχτυα του.


«Τα δικά μας λαμόγια...»

Όμως, με την απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, αρχίζουν πλέον τα όργανα, καθώς:

1. Σύμφωνα με τον Σερβάς Ντερούζ, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα:

«Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο». Την τριετία 2013-2015 «θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία, από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία, την οποία δεν έχουμε υπολογίσει».

2. Στο ερώτημα αν σε όλα αυτά που πρέπει να πουληθούν – και συγκεκριμένα στη μη καταγεγραμμένη περιουσία – συγκαταλέγεται το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων της χώρας η απάντηση προκύπτει από το ότι το χρέος, όπως είδαμε πιο πάνω, θα παραμείνει σταθερό. Άρα το ξεπούλημα δεν θα έχει τέλος.

3. Η τρόικα κάρφωσε αγρίως τον Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι σε αυτό ακριβώς το συνολικό ξεπούλημα αποσκοπεί η δημιουργία, από το υπουργείο Οικονομικών, της επενδυτικής εταιρείας με τα 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου, η οποία επιδιώκεται να μπει σύντομα στο Χρηματιστήριο.

4. Την Κυριακή ο Ντερούζ μίλησε και στο Βήμα δίνοντάς μας μια ακόμη εξόχως αποκαλυπτική πληροφορία: ότι ένας «κατακλυσμός ιδιωτικοποιήσεων» είναι εκείνο που επίμονα ζητούν από τον ίδιο μεγάλοι επιχειρηματίες, κορυφαίοι τραπεζίτες, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και στελέχη «δεξαμενών σκέψης» της Αθήνας:

«Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες "κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας"».

Ποια είναι η απάντηση στους εγχώριους μνηστήρες της δημόσιας περιουσίας από την ίδια την τρόικα; Την έδωσε ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ λίγο παραπάνω.

Σε απλά ελληνικά: Η περιουσία σας δεν πάει για «εκμετάλλευση» ή «αξιοποίηση», αλλά για ανταλλαγή με μέρος του χρέους – δηλαδή την παίρνουν οι δανειστές. Και φροντίστε να κάνετε διαφανείς δημοπρασίες. Τα δικά μας λαμόγια θα τα πάρουν όλα και μην τολμήσετε να εμφανίσετε δικούς σας, γιατί θα σας πάρει ο διάολος το καπέλο.

Ανάλογη ήταν στο Βήμα – το οποίο στο ρεπορτάζ του μιλάει για «αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας» σημειώνοντας ότι πλέον «δεν πωλούνται τα ασημικά αλλά το ίδιο το ακίνητο» – η επισήμανση του κειμένου που αναφέρεται στον Ντερούζ:

«Το "νεύμα της τρόικας" είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές και για να γίνει αυτό οφείλουν να εργαστούν για τη μετατροπή τους σε θυγατρικές ευρωπαϊκών μεγαθηρίων και οι Έλληνες τραπεζίτες (που κατά τα άλλα ζητούν πιεστικά από τον κ. Ντερούζ ιδιωτικοποιήσεις των πάντων...) να αποδείξουν την αξία τους ως υπαλλήλων των Γερμανών, Γάλλων και Αμερικανών συναδέλφων τους».

Σε ακόμη πιο απλά ελληνικά: Η τρόικα στο σύνολό της και συντεταγμένα δεν επιτίθεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα κατά τρόπο εξευτελιστικό, αλλά και στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο. Οι επιμελείς εξ υμών αναγνώστες ίσως θυμούνται ότι και γι' αυτό έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως...

Επιπλέον πρώτη φορά η τρόικα εμφανίζεται δημοσίως ομονοούσα γκρεμίζοντας τις παρασκηνιακές ηλιθιότητες του τύπου «αν μας πουλήσει η Ευρώπη θα πάμε με το ΔΝΤ», οι οποίες τροφοδοτούσαν την παραπολιτική φιλολογία σαν... κυβερνητικό «χαρτί» προς αξιοποίηση στο εσωτερικό. Ακόμη απέδειξαν ότι η χρήση αυτού του «επιχειρήματος» εκ μέρους των κυβερνητικών στις επαφές τους με τους Ευρωπαίους, εν είδει εκβιασμού, αποδεικνύεται εγκληματική.


Παραδέχτηκαν τα πάντα!

Και η ελληνική κυβέρνηση; Αυτό το απίστευτο πολιτικό συνονθύλευμα, χωρίς πλέον έρμα και πολιτική αυθυπαρξία, επιχείρησε να απαντήσει με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να... επιβεβαιώσει απολύτως τις δηλώσεις των επιτηρητών κλείνοντάς τους πονηρά το μάτι για την προσήλωσή της στους τεθειμένους στόχους.

1. Την Παρασκευή, μετά την ομιλία του Τράα και τη συνέντευξη της τρόικας, ο Παπανδρέου, ο οποίος ούτε καν αντέδρασε – παρ' ότι η συνέντευξη τύπου έγινε το μεσημέρι – έκανε δηλώσεις για την... Αίγυπτο! Ουδέν... περίεργο.

2. Ο Παπακωνσταντίνου την ίδια μέρα ζητούσε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναίνεση και διάλογο για να προχωρήσει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα. Πολλοί το ερμήνευσαν ως απειλή εκλογών.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, επομένως, ολόκληρη τη μέρα σφύριζαν αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε.

3. Ξημερώματα Σαββάτου... ξύπνησε ο Πεταλωτής – για τις ανάγκες των κυριακάτικων φύλλων προφανώς – και δήλωσε ότι:

«Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Αρνείται τα περί εκποίησης, αλλά πουθενά δεν υπάρχει διάψευση της τρόικας ή του Τράα για το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων. Προφανώς ξέρει κι άλλους τρόπους εκτός από την πώληση για να μαζέψει τα 50 δισ., αλλά δεν μας τους λέει για να μας κάνει έκπληξη.

4. Το ίδιο πρωί (του Σαββάτου) έπαιξε η είδηση ότι η κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας (Στρος-Καν, Μπαρόζο και Τρισέ). Δηλαδή τους πήρε τηλέφωνο ο Παπανδρέου.

Κατόπιν τούτου ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τον «σεβασμό» του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και την... «κατανόησή του» προς το «πνεύμα των επισημάνσεων του πρωθυπουργού», όπως κατεγράφη. Όμως δεν διέψευσε ούτε τον Τράα ούτε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου της τρόικας. Στον πρωθυπουργό όμως έδειξε... κατανόηση. Σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική εκδοχή...

5. Προφανώς σκασμένη από τα γέλια, η τρόικα αργά το σαββατόβραδο βγάζει ανακοίνωση - κοροϊδία, στην οποία δεν διαψεύδεται ούτε ένα «και» από τα όσα επίμαχα είχαν δηλώσει τα καμάρια της την προηγουμένη. Η κυβέρνηση και τα μιντιακά φερέφωνα μιλούν για «συγγνώμη της τρόικας», αλλά δεν μας λένε πού την είδαν.

6. Μιλώντας με Το Βήμα της Κυριακής, ο Ντερούζ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ρίχνει νέους κεραυνούς επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου εν κρυπτώ ξεπούλησε τη χώρα χωρίς να διαπραγματευθεί έστω για τα μάτια του κόσμου:

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και χωρίς να ενημερωθούν τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, ούτε ασφαλώς η αξιωματική αντιπολίτευση, συμφώνησε στην εκτέλεση του προγράμματος ενώ δεν ζητήθηκε "πίστωση χρόνου" προκειμένου αυτό να τύχει μεγαλύτερης κυβερνητικής επεξεργασίας και να ανακοινωθεί αργότερα ως "κυβερνητική πρωτοβουλία"».

Έτσι επιβεβαιώνεται πως ο μόνος απ' αυτή την κυβέρνηση που λέει κατά καιρούς την αλήθεια είναι... ο Πάγκαλος, ο οποίος, αποκαλύπτοντας πλήρως το σκεπτικό της, δήλωνε προ καιρού ότι, όταν ζητάς δανεικά, δεν βάζεις όρους...

7. Στην κυριακάτικη δήλωσή του ο Παπακωνσταντίνου – η οποία υποτίθεται ότι συνιστούσε... απάντηση στον Ντερούζ – έκανε γαργάρα τα περί μη διαπραγμάτευσης εκ μέρους του ιδίου και του Γ. Παπανδρέου ψελλίζοντας απλώς ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και όχι η τρόικα! Δηλαδή αποδέχθηκε πλήρως πως όντως δεν διαπραγματεύθηκε απολύτως τίποτε ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός ούτε, βεβαίως, κανένας άλλος από τους υπουργούς που τόσο καιρό ολοφύρονται για την κακή τρόικα...


Αξιώνουν κατάσχεση

Να μας συμπαθάτε οι σεμνοί εκ των αναγνωστών, αλλά τέτοιο ξεβράκωμα δεν έχει ματαγίνει. Όμως το ξεβράκωμα – όσο κι αν εξευτελίζει όσους επί τόσους μήνες κοροϊδεύουν ασύστολα τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουμε κουραστεί να γράφουμε επί μήνες, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα – δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Το χειρότερο είναι ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Βοήθεια οποιουδήποτε τύπου προς την Ελλάδα δεν υπάρχει αν πρώτα δεν ξεπουληθεί. Το είπε ο Ντερούζ, αλλά το είχε γράψει το «Π» (ακόμη μια φορά...) την περασμένη Πέμπτη σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση και η Ελλάδα είναι πλέον αντιμέτωπες με την αναπόφευκτη συνέπεια της προσφυγής στον μηχανισμό... «στήριξης» και «σωτηρίας από την πτώχευση»: την κατάσχεση ολόκληρης της χώρας, για την οποία επί μήνες γράφουμε ότι αποτελεί την πεμπτουσία αυτού του μηχανισμού, όπως έχει δρομολογηθεί από τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν η τρόικα μας καλεί να πουλήσουμε - χαρίσουμε τα πάντα – και μάλιστα επιχειρεί να προκαταλάβει τον τρόπο και το αντικείμενο των πωλήσεων προειδοποιώντας ακόμη και για τη διαφάνεια στη διαδικασία του ξεπουλήματος – δεν το κάνει ως σύμβουλος, αλλά ως αντισυμβαλλόμενος και δικαιούχος. Όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ζήτησε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από τον «μηχανισμό», αποδέχθηκε και υπέγραψε, μεταξύ πολλών άλλων τραγικών, τα εξής:

«Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στον βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος» (άρθρο 14, παρ. 5 της δανειακής σύμβασης).

Με απλά λόγια: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αμετάκλητα στερήσει από την Ελλάδα κάθε δικαίωμά της να παρεμποδίσει την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ασκώντας δικαιώματα ασυλίας και εθνικής κυριαρχίας. Και τώρα οι δανειστές, επιτηρητές και πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας έρχονται να αξιώσουν – κι όχι βεβαίως να... συμβουλεύσουν – αυτό που εξ αρχής τους παραχωρήθηκε με την πιο επαίσχυντη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ποτέ χώρα.

Και η... τύποις κυβέρνηση; Όχι μόνο δεν τολμά να τους διαψεύσει έστω σε μια κεραία, αλλά – αν έχετε το κουράγιο να διαβάσετε τις απαράδεκτες ανακοινώσεις της – τους παρακαλεί να προσποιηθούν ότι αυτή αποφασίζει. Όμως φαίνεται ότι οι δανειστές βαρέθηκαν να περιμένουν. Αφού στα χαρτιά έχουν πάρει τα πάντα χωρίς αντίσταση ή διαπραγμάτευση, τώρα ζητούν και το μπαγιόκο.

Η πρόκλησή τους είναι στ' αλήθεια βαρύτατη, όπως παραδέχονται ακόμη και οι πιο ξεφωνημένοι παπαγάλοι, αλλά δεν αφορά πια την κυβέρνηση – τουλάχιστον όχι αυτή την κυβέρνηση, η οποία ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπέστατη. Αφορά κυρίως την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τον μόνο που υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα να απαντήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Ως θεματοφύλακας της τήρησης του Συντάγματος, το οποίο όμως η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στα σκουπίδια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου