Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νέα ευρωπαϊκή συνθήκη με την αρχή της πλειοψηφίας


Μέρκελ - Σαρκοζί συμφώνησαν για κυρώσεις στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη

Από Το Βήμα

Του Αλέξανδρου Καψύλη

Με πλήρη ταύτιση απόψεων των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας έληξε η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, σύμφωνα με δήλωση του γάλλου προέδρου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν οι δύο ηγέτες, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Γερμανία αποφάσισαν ότι απαιτείται να δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη, που θα αποτρέπει την επανάληψη κρίσεων όπως η σημερινή. Για την στρατηγική αντιμετώπισης της σοβούσας κρίσης, πάντως, οι δύο ηγέτες δεν φάνηκαν να υιοθετούν τις «λύσεις - μπαζούκας» που απαιτούν οι αγορές.


Γενική αίσθηση από τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής είναι ότι ο Σαρκοζί ευθυγραμμίστηκε με τις γερμανικές θέσεις που, παραμένουν σε γενικές γραμμές πάγιες κι αμετακίνητες.

Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένως λόγο για την ανάγκη «επανίδρυσης της Ευρώπης», είπε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν οι αυτόματες κυρώσεις για τις χώρες που καταστρατηγούν τους προϋπολογισμούς τους.

Προτίμηση των Μέρκελ και Σαρκοζί είναι η νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη να καλύπτει και τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Σαρκοζί, υπονοώντας ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο οι 17 χώρες της ευρωζώνης. Στο σημείο αυτό παρενέβη η γερμανίδα καγκελάριος για να ξεκαθαρίσει ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει με τις 17 χώρες-μέλη που την απαρτίζουν.

«Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι ελεύθερες, αν θέλουν, να ακολουθήσουν και να υιοθετήσουν τη νέα Συνθήκη» είπε συγκεκριμένα. Διότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει και μόνη της, αν χρειαστεί», όπως ξεκαθάρισε η καγκελάριος για να διευκρινίσει ο Σαρκοζί ότι οι «17 είναι πανέτοιμοι για να υιοθετήσουν την νέα Συνθήκη».

Η Μέρκελ αποσαφήνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα προβλέπει η νέα Συνθήκη θα πρέπει να προβλέπει σαφή και κοινά όρια για χρέους για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και επίσης ένα μόνιμο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ESM που θα προκύψει μετά από το EFSF και, όπως είπε η Μέρκελ, στόχος όλων είναι να αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα του 2012.

Η μεγάλη είδηση σε ό,τι αφορά το ESM είναι ότι οι αποφάσεις στο Μόνιμο Ταμείο θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.

Αίσθηση προκαλεί η προσπάθεια της Μέρκελ να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της προοπτικής να οδηγούνται οι χώρες-μέλη που παραβιάζουν τους νέους, κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, αυτομάτως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να ελέγχει τον κάθε προϋπολογισμό, παρά μόνο να αποφαίνεται αν το "χρεοφρένο", αν οι κανόνες και οι πρακτικές περιστολής του χρέους δηλαδή, που θα έχουν λάβει τη μορφή "χρυσού κανόνα" και θα αποτελούν εσωτερικό Δίκαιο των κρατών - μελών, εφαρμόζονται με τρόπο που συνάδει με τη Συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα αποστείλουν επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, ώστε το ζήτημα να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να καταβληθεί προσπάθεια ώστε η νέα Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο.


Fed και ΔΝΤ αντί για ΕΚΤ και ομόλογα

Για την αντιμετώπιση της σοβούσας κρίσης ο Σαρκοζί είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αποκτήσει έναν ενισχυμένο ρόλο. Ο ρόλος της Ευρωτράπεζας (EΚΤ) ως θεματοφύλακα της σταθερότητας των τιμών δεν πρόκειται να διευρυνθεί, ξεκαθάρισε ο γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η έκδοση ευρωομολόγων δεν τίθεται υπό συζήτηση».

Αντίθετα, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου και δηλώσεις αξιόπιστων Γερμανών αξιωματούχων, οι Κεντρικές Τράπεζες των 17 κρατών - μελών της ευρωζώνης αλλά και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αναλάβουν άμεση δράση για την αρωγή των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η προσπάθεια θα εκδηλωθεί μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προς το οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών - μελών μπορούν να χορηγήσουν άμεσα κονδύλια που θα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Τα κονδύλια αυτά μέσω ενός ειδικού ταμείου, που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την στήριξη των κρατών-μελών που δυσκολεύονται να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους.

«Και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η αμερικανική Fed, φέρονται έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μέρος του κόστους διάσωσης της ευρωζώνης και του ευρώ», σημειώνει η Die Zeit. Και αποκαλύπτει ότι το σχέδιο αυτό θα συζητήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η όλη στρατηγική θα στηριχθεί στην ιδέα να λειτουργήσει το ΔΝΤ ως νέα «δύναμη πυρός» που θα εξασφαλίσει κεφάλαια στο ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (EFSF), δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ανάληψη αυτού του ρόλου από την ΕΚΤ.

«Η Γαλλία και η Γερμανία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε κάθε σχόλιο θετικό ή αρνητικό που θα αφορά τις πράξεις της ΕΚΤ», τόνισε άλλωστε ο Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τη Μέρκελ.

Πρωταρχικός στόχος της νέας αυτής... υπερατλαντικής μεθόδευσης είναι η εξασφάλιση κονδυλίων για την στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας (για την αγορά ομολόγων των δύο κρατών συγκεκριμένα), καθώς το κόστος δανεισμού των κρατών αυτών (της τρίτης και της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης) έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.


Και η Bundesbank στη μάχη

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο αρμόδιος για οικονομικά θέματα εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιο Μίκαελ Μάιστερ ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα σταθεί εμπόδιο στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα, αν αυτή αποφασίσει να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους χορηγώντας δανειακά κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ».


Εξαίρεση το ελληνικό κούρεμα

Αναφερόμενη στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη διαγραφή χρεών, η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τη διαγραφή ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μια «ειδική περίπτωση» και ότι στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνονται με βάση τα δεδομένα του ΔΝΤ. «Θέλουμε οι διαδικασίες αυτές να λαμβάνουν χώρα με βάση το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.


Χαμηλώνει ο πήχης της 9ης Δεκεμβρίου

Τέλος, η Μέρκελ κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, λέγοντας ότι ο στόχος της συνόδου είναι να ξανακερδίσει η ευρωζώνη... μέρος της εμπιστοσύνης που έχει χάσει. «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη, διότι η αξιοπιστία μας έχει κλονιστεί» είπε συγκεκριμένα η γερμανίδα καγκελάριος.

Δυστυχώς φαίνεται ότι τα... μπαζούκας που περιμένουν οι αγορές για να σταματήσουν το κερδοσκοπικό όργιο κατά της ευρωζώνης και του ευρώ δεν πρόκειται να ηχήσουν τις προσεχείς ημέρες.


1 σχόλιο:

  1. Σιγά το ... ΝΕΟ ! Πάρτε και από εδώ ορισμένα "ΑΛΛΑ" στοιχεία: 1. γνωρίζεται ότι πρώτα η Γερμανία κ. η Γαλλία ξεπάρασαν το όριο του 3% που είχαν ορίσει οι ίδιοι 1 Γιατί ; και πως; 2. Γνωρίζεται ότι μετά την επανένωση των Γερμανιών, έγινε δολοφονική απόπειρα στον Σοιμπλερ και ... Λαφονταιν ; Γιατι ; Δύο πολιτικών από διαφορετικά στρατόπεδα, γιατι; 3. Ο Σοιμπλερ είτανε "αντίπαλος" στον Κολ, ενώ ο Λαφονταιν αποχώρησε ως σούπερ υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Σροντερ, εφόσον ... τσακώθηκε με της Γερμανικές κ. Γαλλίκες τράπεζες, μάλιστα τα ΜΜΕ της .... Αγγλίας των παρουσίαζαν με μουστάκι και στολή του ..... Χίτλερ !! Γιατί άραγε ;; 4. Γνωρίζεται οτι οι ιδρυτές στην ΗΠΑ της Lehmann Brotherds κ. Goldmann Sachs ξεκίνησαν απο δύο μικρά πολύ κοντά μεταξύ τους χωριά στην Γερμανία ; Από "φτωχές" οικογένειες, αλλά με .... μεγάλη όρεξη ! Το ότι είτανε Γερμανοεβραίοι δεν είτανε το .... καταλυτικό ! 5. Γνωρίζεται ότι η φράση "Bad Banks", αν και αγγλική την εφευράν οι .... Γερμανοί ; Γιατί άραγε ; Μήπως για να καλείψουν τα σχεδόν 800 δίσ. Δολ. (τοξικά ομόλογα), που τους τα φόρτοσαν τους Γερμανούς η αμερικάνικη οικονομία μετά την "υπόθεση" Lehmann διαμέσου του Ακερμαν ;; 6. Γνωρίζεται ότι η 2η μεγάλη γερμανική τράπεζα η Κομερτς Μπάνκ έχει βαρέσει κανόνι, αλλά το κρατάν μυστικό και θα την ..... κρατηκοποιήσουν ;; 7. Φαντάζεσται ότι τα λεγώμενα "πλεονάσματα" της Γερμανικής οικονομίας δεν είναι ... Γερμανικά και ένα μέρος τους είναι εικονικά ;; 8. Μπορείται να φανταστείται ότι η Γερμανία είναι ένα θύμα όπως η Ελλάδα ;; 9. Και εφόσον ψάξεται τα παραπάνω 8 σημεία και δείται τα συγκηνωνούντα δοχεία των δρόμων και διαδρομών του χρηματηστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου, τότε θα δείται τι σας (ΜΑΣ) περιμένει !! Διασταυρώστε τους μην ΜΑΣ .... ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή