Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ατζέντα


Ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι επανεξετάζονται οι όροι εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου και ότι αναζητείται «βιώσιμη» λύση

Από την Καθημερινή

Του Σωτήρη Νίκα

Σε διαδικασία επανεξέτασης των όρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI) βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη. Αν και δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε χθες πως «εξετάζονται οι όροι εφαρμογής της απόφασης» για το PSI και παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή αναζητείται «βιώσιμη» και «μόνιμη» λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Μια μέρα μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος έδωσε χθες το στίγμα ότι η Ευρωζώνη προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας. Και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, παρά τα προβλήματα που έχουν, «πάντα αποφασίζουν προς το καλύτερο» και όχι προς το χειρότερο.


Στο θέμα αναφέρθηκε προχθές αργά το βράδυ και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι επανεξετάζεται το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. «Σε ό,τι αφορά το PSI» ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ «πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζήσαμε αλλαγές από τότε που λάβαμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επομένως εξετάζουμε τεχνικές αναθεωρήσεις».


Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μελετάει τις αλλαγές που μπορεί να κάνει στο PSI. Αλλαγές, που έχουν να κάνουν με το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων που θα ανταλλαγούν. Από τις αποφάσεις του Ιουλίου προκύπτει ότι το «κούρεμα» αυτό θα είναι της τάξης του 10% (οι ζημίες για τις τράπεζες σε καθαρή τρέχουσα αξία θα φτάσουν το 21%).

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν, κυρίως στη Γερμανία, ότι απαιτείται πιο δραστικό κούρεμα της τάξης του 50%. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να γίνει σε εθελοντική βάση, γεγονός που θα οδηγούσε σε καθαρή χρεοκοπία.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν γίνεται «καμία συζήτηση για default (χρεοκοπία) της Ελλάδας».

Ένα εναλλακτικό σχέδιο που συζητείται είναι ένα πιο «ενισχυμένο» PSI (PSI+). Δηλαδή, μέσα στο υφιστάμενο εθελοντικό πλαίσιο να υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα». Ο ISDA (αρμόδιος φορέας για το εάν «πυροδοτούνται» τα CDS) ανέφερε χθες πως μια επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των ζημιών που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του PSI δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Το μεγαλύτερο κούρεμα θα είναι μέρος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και η πρώτη δόση του θα είναι η πολυαναμενόμενη 6η του παλαιού πακέτου.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας δεν θα αποτελέσει τη βάση για την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ, αλλά και «τη βάση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου». Μάλιστα, σημείωσε πως το ζητούμενο δεν είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά «να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2014 που θα δίνει ριζική απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα πείσει τις αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας και έχει κατατεθεί στο Eurogroup η έκθεσή της. Αυτό προβλέπεται να γίνει προς τα τέλη του Οκτωβρίου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν έχει γράψει ούτε μία λέξη από την έκθεσή της.

Πέρα από αυτά, φαίνεται πως η Ευρωζώνη έχει την πρόθεση να προστατέψει την Ελλάδα και τον εαυτό της. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χθες ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup της Δευτέρας περιλαμβάνεται η απόλυτη προστασία του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια ενίσχυση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά με ομαλό τρόπο θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, να έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις (άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στα εργασιακά, περικοπές σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων, αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης, επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης κ.λπ.) και να έχει κλείσει η αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (λήψη νέων μέτρων 6 δισ. ευρώ για 2013-2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου