Από την Καθημερινή
«Οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από το ευρώ», λέει ο πρώτος, ο δεύτερος διαφωνεί: μία αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις προοπτικές της Ελλάδας φιλοξένησε στο κυριακάτικο της φύλλο η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Αμφότεροι ανήκουν στην ίδια γενιά και τρέφουν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλο.
Στο ζήτημα της Ελλάδας όμως οι απόψεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρωζώνης χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψει μια χώρα την Ευρωζώνη» λέει κατηγορηματικά ο Σόιμπλε.
«Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργεί ως λέσχη. Όταν ένα μέλος παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες, τότε θα πρέπει να υπάρχει ως ύστατη λύση η αποπομπή ενός τέτοιου μέλους από τη λέσχη» απαντά από την πλευρά του ο Ίσινγκ και προσθέτει:
«Φυσικά η Ελλάδα πρέπει μόνη της να αποφασίσει τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει, όταν δεν θα λαμβάνει πλέον χρήματα και το κράτος θα έχει de facto χρεοκοπήσει. Ποιο κούρεμα θα ακολουθήσει, είναι μια κυρίαρχη απόφαση των Ελλήνων».
Ο ιδιωτικός τομέας
Ο Σόιμπλε κάνει λόγο για «μείωση του χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε τι ποσοστό, θα το δούμε, όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας. Ίσως το ποσοστό από το οποίο ξεκινήσαμε ήταν τελικά πολύ μικρό» παραδέχεται.
«Για μένα είναι σαφές, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της» υπογραμμίζει ο Ίσινγκ. «Αναρωτιέμαι από πού προέρχεται η αισιοδοξία για ανάπτυξη» λέει και συνεχίζει:
«Χρειαζόμαστε ένα κούρεμα τουλάχιστον 50%. Αυτό που είναι αδύνατο είναι να συνεχίσει η Ελλάδα να αναχρηματοδοτείται από την ΕΚΤ. Γιατί αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέους κινδύνους μετάδοσης. Όλες οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων των υπολοίπων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, θα κατέρρεαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Γιατί είναι δύσκολο να ζητάς από ένα λαό μεταρρυθμίσεις και περικοπές όταν όλα μπορούν να γίνουν απλούστερα με ένα haircut».
«Όλα θα εξαρτηθούν από τους ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετάσχουν, όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει από τον Ιούλιο, αν και τότε τα ποσοστά ήταν σαφώς χαμηλότερα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το κούρεμα προϋποθέτει συγκεκριμένους όρους, μόνο αν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε» επιμένει ο Σόιμπλε.
«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη λύση. Θα προκαλούνταν σοβαρές αναταράξεις στις αγορές. Ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου