Από την Καθημερινή
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η εφεδρεία. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ, καταγράφοντας απόκλιση 0,7% έναντι στόχου. Με ηλικιακά κριτήρια, εγκρίθηκε το μέτρο της εφεδρείας.
Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το προσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 79 του Συντάγματος.
Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, συζητήθηκαν διεξοδικά με την τρόικα τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ), καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ, λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, από τη συνδυαστική προσέγγιση των στόχων του 2011 και του 2012, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 (έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ ή 14,65 δισ. ευρώ).
Αυτό το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) το 2012 επιτρέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση.
Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί – σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών – εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας.
Η δέσμη των πρόσθετων μέτρων που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί για το 2011 και το 2012 είναι συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ. Για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.
Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως στο ΜΠΔΣ, θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2012.
Εγκρίθηκε το μέτρο της εφεδρείας
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, «το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από τη διυπουργική επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα».
Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτιμάται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο της εφεδρείας, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.
Το κριτήριο που προτάσσεται είναι το ηλικιακό και αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χάσουν κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα βγουν σε πλήρη σύνταξη. Η ίδια ρύθμιση αφορά εργαζόμενους και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 20.000 εργαζόμενους.
Παράλληλα, 1.000 εργαζόμενοι θα βγουν σε εφεδρεία από οργανισμούς που καταργούνται, ενώ 6.000 - 7.000 θα φύγουν ως πλεονάζον προσωπικό.
Παπανδρέου: Όλα εξαρτώνται από τη συνέπεια της Ελλάδας
Η εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου είναι πολύ κοντά. Την αισιόδοξη αυτή προοπτική υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην αποψινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο εγκρίθηκαν το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2012 που θα κατατεθεί στη Βουλή και η εργασιακή εφεδρεία.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ψήφιση της συμφωνίας από τα περισσότερα κοινοβούλια της ευρωζώνης και ιδιαιτέρως από αυτό της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες. Μια ακόμα από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε, «θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, επέμεινε, για μια ακόμα φορά ότι όλα εξαρτώνται από τη συνέπεια που θα δείξει η Ελλάδα στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, ώστε να είναι αξιόπιστη έναντι όλων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία των επόμενων συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων, με πρώτη την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο θα πάρει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου