Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Άραγε, ξέρουν πώς ζει ο κόσμος;


Από την Καθημερινή

Του Κωνσταντίνου Ζούλα

Όσα θα διαβάσετε συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο σε πολυκατάστημα διεθνούς αλυσίδας της οδού Πειραιώς. Ενώ έμπαινα στο πάρκινγκ και ένας υπάλληλος μου υποδείκνυε πού να σταθμεύσω, λίγα μέτρα πιο δίπλα ένας συνάδελφός του με προέτρεπε να φύγω ενημερώνοντάς με ότι το κατάστημα είναι κλειστό λόγω απεργίας.

Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το κατάστημα λειτουργούσε μεν, αλλά με το 1/3 των υπαλλήλων του. Οι «υπόλοιποι» ήταν ακριβώς έξω από την κεντρική του είσοδο, μοιράζοντας φυλλάδια στον κόσμο για να καταγγείλουν την εταιρεία τους ότι έχει διώξει 85 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα και παρακαλώντας ευγενικά τους πελάτες «να μη νομιμοποιήσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει ο ιδιοκτήτης».

Το σοκ από την πρωτόγνωρη αυτή εικόνα έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν μπήκα στο μαγαζί και είχα μια συζήτηση με όσους εργάζονταν. Διότι συνειδητοποίησα ότι τους «έξω» σε σχέση με τους «μέσα» δεν τους χώριζε απολύτως τίποτα. «Λόγω προϋπηρεσίας παίρνω 670 ευρώ καθαρά τον μήνα και όχι 630, όπως οι περισσότεροι», μου είπε ένας υπάλληλος, εξηγώντας μου ότι «τώρα θέλουν να μας τα κόψουν και αυτά επιβάλλοντάς μας να δουλεύουμε εκ περιτροπής εξάωρα».

Μια συνάδελφός του μου επιβεβαίωσε ότι έχουν εκδιωχθεί 85 εργαζόμενοι μόνο τους τελευταίους μήνες «και τρέμουμε μήπως έχουμε την "τύχη" τους», ενώ ένας άλλος προσέθετε: «Την προηγούμενη εβδομάδα απήργησα κι εγώ, αλλά δεν μπορώ να χάσω κι άλλο μεροκάματο, γιατί έχω δύο μικρά παιδιά»...

Κάθε τόσο μια γυναικεία φωνή ακουγόταν από τα μεγάφωνα: «Το κατάστημά μας λειτουργεί κανονικά και οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία μας και τη βούληση των εργαζομένων». Έλεγε εν γνώσει της ψέματα, καθώς από τον τόνο της φωνής της μπορούσες να καταλάβεις ότι διάβαζε αμήχανα ένα μήνυμα της εργοδοσίας.

Ειλικρινά αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση και εν γένει οι κρατούντες έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει πλέον στη χώρα μας. Θα βοηθούσε να πάνε επιτέλους μια βόλτα στην αγορά. Μήπως και οι σημερινοί περιορίσουν, έστω, τα τηλεοπτικά χαμόγελα αυταρέσκειας ότι «πάμε καλά» και οι προηγούμενοι πάψουν να διατείνονται ότι δεν μας οδήγησαν μόνον εκείνοι ώς εδώ που φτάσαμε.


2 σχόλια:

  1. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!
    ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΛΕΟΝ!
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ.ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.
    Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ,ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ,ΤΟΣΟ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.
    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ,ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!...

    ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε (σαν γνήσιος βλάκας), αγόραζα ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ.
    Όλοι αυτοί οι δημοσιοκάφροι που στρέφονται καθημερνά με μίσος εναντίον μας χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα κατά τ' άλλα για την κατάντια μας, θα πρέπει να πάρουν το δικό τους μάθημα : ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΛΟΦΥΛΑΔΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ (για όσους ξέρουν ελάχιστη ιστορία). Και έτσι για την ιστορία να πω ότι η χούντα είχε μόνο το Γεωργαλά. Η σημερινή χούντα έχει δεκάδες Γεωργαλάδες (παπαδημητρίου, πρωτοσάλτε, τρέμη, χατζηπαπάρας, τσίμας, καψής, πρετεντέρης, κλπ κλπ.) και φυσικά ΜΜΕ ισοδύναμα με το βαρύ πυροβολικό των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, και λοιπών τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
    Το να αγοράζεις σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ κλπ κλπ, είναι σαν να δίνεις στα ΜΑΤ τα δηλητηριώδη αέρια που θα σου πετάξουν στη μούρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή