Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Μεταλλάξεις...




Από το Τίποτα το Σημαντικό

Κάποτε... (Ιστοσελίδα Συνασπισμού, 3.7.2003):

Η βουλευτής του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη, ευχαρίστησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ενώσεις καταναλωτών για την μέχρι τώρα συνεργασία τους. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε την ανάγκη εθνικής νομοθεσίας που θα εξειδικεύει τις σχετικές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου και θα διασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης από μεταλλαγμένα.


Τώρα... (Ιστοσελίδα Συνασπισμού, 3.3.2010):

Να απαγορευτεί η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora από τους αγρότες της χώρας μας (Ερώτηση Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, Τ. Κουράκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας και χρήσης σε τρόφιμα και ζωοτροφές της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρείας BASF εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η πατάτα αυτή περιέχει γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά καναμυκίνη και νεομυκίνη.

Πλήθος επιστημονικών ενώσεων καθώς και κορυφαία όργανα που σχετίζονται με την υγεία όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένους), οι οποίοι περιέχουν γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και υπονομεύουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. (...)

Γιατί παρουσιάζω με «κάποτε» και «τώρα» τα δύο κείμενα αφού είναι σταθερή η στάση του Συνασπισμού; Γιατί δυστυχώς από το «τώρα» βγαίνει και άλλο ζουμί... Που όζει...

Τώρα... (Έθνος, 8.3.2010)

Κόντρα στη Μαρία Δαμανάκη, η οποία υπερψήφισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε χθες από τον Βόλο ότι «η μεταλλαγμένη πατάτα δεν θα περάσει σε εθνικό επίπεδο». (...) Η καλλιέργεια της πατάτας τύπου Amflora προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο καθηγητής Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας χαρακτήρισε την κοινοτική απόφαση «κατάπτυστη και παράνομη».

Για γέλια και για κλάματα... Η νυν Πασόκα ενάντια στις θέσεις της ως Συνασπισμένης κι ακόμα πιο δεξιά από τον Νεοδημοκράτη προηγούμενο Έλληνα επίτροπο...

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα tsouknida.com:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγες μέρες ενέκρινε τη παραγωγή γενετικά τροποποιημένης πατάτας με το όνομα Amflora. (...) Παράλληλα ενέκρινε και 3 είδη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. (...) Και έχει προκαλέσει ένα μικρό σεισμό η είδηση ότι η νέα Ελληνίδα Επίτροπος κ Μαρία Δαμανάκη (...) ψήφισε υπέρ της παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων μέσα στην Ευρώπη. Ως γνωστόν ο πρώην Επίτροπος για το Περιβάλλον ο κ. Σταύρος Δήμας είχε μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισης και είχε αντιμετωπίσει σθεναρά για μεγάλο διάστημα κάθε περίπτωση έγκρισης μεταλλαγμένου προϊόντος στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Manuel Barroso δήλωσε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι όλοι οι επίτροποι ψήφισαν την παραγωγή της μεταλλαγμένης πατάτας με το όνομα Amflora. Για επιβεβαίωση ζητήσαμε τη δήλωση και του νέου Επιτρόπου John Dalli. Ο νέος επίτροπος για την «Υγεία και την πολιτική καταναλωτών», Μαλτέζος στην καταγωγή, κ. John Dalli, μας απάντησε ξεκάθαρα ότι κανένας Επίτροπος δε μπλόκαρε τη διαδικασία.

Θυμάμαι, όταν αποφάσισε να πάει στο ΠΑΣΟΚ, με πόση έκπληξη την είχα παρακολουθήσει να επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο κατά του τότε διευθυντή της «Αυγής» σε τηλεπαράθυρο, ενώ εκείνος ήταν επί χρόνια εσωκομματικός στυλοβάτης της. Τώρα ο αμοραλισμός της και η ικανότητά της στις κωλοτούμπες δεν μου προκαλεί πια έκπληξη, αλλά απλές στομαχικές διαταραχές...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου