Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μοιράζει εντολές ο αντιβασιλέας της Μέρκελ


Από Το Ποντίκι 27.10.2011, απ' όπου και το σκίτσο του Soloup

Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ο «αντιβασιλέας» της Μέρκελ στην Ελλάδα ξεκίνησε επαφές με τους υφισταμένους του υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη γερμανική ακρίβεια και μεθοδικότητα, καθώς την ίδια μέρα η γερμανική Βουλή αποφάσιζε για την ελληνική «διάσωση».

Το σχέδιο της «διάσωσης», μετά την έγκρισή του από τη γερμανική Βουλή και αφού ο αρχι-επόπτης Ράιχενμπαχ είχε ήδη πιάσει δουλειά βλέποντας κατά μόνας μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει την υποχρέωση να το περάσει από την ελληνική Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.


Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μια ακόμη περίοδος ασφυκτικού Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) για την Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Όπως θα δείτε στη διπλανή σελίδα, στην Αθήνα έχει ήδη εγκατασταθεί το πρώτο κλιμάκιο των εποπτών (πάνω από 30 άτομα), το οποίο δημιουργεί την υποδομή του μηχανισμού για τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής διοίκησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένονται στην Αθήνα ακόμη 80 υπάλληλοι της Κομισιόν, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν - επί της ουσίας - ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων. Οι ίδιοι οι εκλεγμένοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης θα υποκατασταθούν από τη μια ντουζίνα στελεχών (φωτογραφίες και βιογραφικά παρουσιάζει το «Π» παραπλεύρως, έτσι για μια πρώτη γνωριμία) που ήδη έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή και την υπογραφή των εν λόγω κυρίων και κυριών καμία υπουργική απόφαση, ούτε για την αγορά χαρτιού τουαλέτας δεν θα υλοποιείται.


Η ομάδα δράσης

Προκειμένου να ξεπεραστούν συνταγματικά και νομικά προβλήματα (ούτε το ελληνικό σύνταγμα ούτε οι ευρωπαϊκές συνθήκες επιτρέπουν την υποκατάσταση της εκλεγμένης κυβέρνησης από κοινοτικούς υπαλλήλους), η Εποπτεία προβάλλεται ως ομάδα τεχνικών συμβούλων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για ομάδα δράσης (taskforce) με σαφείς και προσδιορισμένους επίσημα στόχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της Κομισιόν:


«Η ομάδα δράσης για την Ελλάδα οργάνωσε στις 12 Οκτωβρίου 2011 την πρώτη συνάντηση συντονισμού υψηλού επιπέδου με τις ελληνικές αρχές, τα κράτη - μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Βάσει των ζητημάτων που καθορίστηκαν στο μνημόνιο μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, καθώς και του πρώτου καταλόγου αιτημάτων από την ελληνική διοίκηση που ελήφθησαν στις 4 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου οργάνωσης της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η τεχνική βοήθεια θα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς:

♦ Μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης για την επιτάχυνση του ρυθμού και την εστίαση στα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς και για τη δημιουργία βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τομεακά μέτρα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον γεωργικό τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων.

♦ Φορολογία, έλεγχος των δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις.

♦ Οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τη διαχείριση των αποβλήτων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η ομάδα δράσης θα ενισχύσει, θα επιταχύνει και θα διευρύνει το έργο στήριξης της ελληνικής διοίκησης που είναι ήδη σε εξέλιξη». Κατά την εν λόγω σύσκεψη της 12.10.2011 ορίστηκαν οι προτεραιότητες:

♦ έναρξη 100 έργων υψηλής προτεραιότητας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, που θα επιτρέψουν τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ από τους προοριζόμενους για την Ελλάδα πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής της περιόδου 2007-2013,

♦ βοήθεια για πρόσβαση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των σημαντικότερων συμπράξεων δημόσιου/ιδιωτικού τομέα,

♦ ένα μεγάλο σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών - μελών και του ΔΝΤ στους κρίσιμους τομείς της φορολογίας, του προϋπολογισμού και των δημοσίων δαπανών,

♦ προετοιμασία συγκεκριμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, βάσει ανάλυσης του ΟΟΣΑ, και ενδεχόμενη στήριξη από σειρά κρατών - μελών.


Με πρόσκληση Παπανδρέου

Η ομάδα δράσης (για την κατάληψη της δημόσιας διοίκησης) δημιουργήθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται έπειτα από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.

Ο τρόπος λειτουργίας της Εποπτείας δεν είναι ακόμη γνωστός στις λεπτομέρειές του. Ωστόσο ήδη πληροφορίες κάνουν λόγο για την επίμονη απαίτησή της να μην υλοποιείται καμία κυβερνητική απόφαση χωρίς τη μονογραφή των αρμόδιων εποπτών και του «αντιβασιλέα» Ράιχενμπαχ.

Περί τούτου, όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, φέρεται να... ανησυχεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως του εκμυστηρεύτηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.



Παλιά ιστορία

Όσο κι αν όλα αυτά ακούγονται απίστευτα, ανεπανάληπτα και πρωτόγνωρα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στη χώρα. Η Ελλάδα έχει πλούσια εμπειρία. Για την ακρίβεια, η νεότερη ελληνική ιστορία είναι η ιστορία των δανείων, των πτωχεύσεων και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Στο βιβλίο του «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» ο Νίκος Μπελογιάννης περιγράφει πώς εγκαταστάθηκε στη χώρα το... taskforce κατά την περίοδο «του δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Τρικούπη:

«Διαπραγματεύσεις, νόμοι και συμφωνίες, όλα μπήκαν στην υπηρεσία του ίδιου σκοπού: πώς να πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους. (...) Τους παραχωρήσαμε, λοιπόν, τα μονοπώλια στο αλάτι, τα τσιγαρόχαρτα, τα σπίρτα, τις τράπουλες, το πετρέλαιο και τη σμύριδα της Νάξου.

Τους δώσαμε τον φόρο του καπνού, του χαρτοσήμου και τα έσοδα του τελωνείου του Πειραιά. Ακόμα τους παραδώσαμε ρεζέρβα τα τελωνεία της Πάτρας, της Κέρκυρας, του Βόλου και του Λαυρίου και για μας δεν απόμεινε τίποτε άλλο από το μαγείρεμα καινούργιων φορολογικών νομοσχεδίων για να αποπληρώσουμε τα έσοδα που χάσαμε».

Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Κι επειδή σίγουρα κάτι σας θυμίζουν, θα πρέπει να υπογραμμίζουμε ότι το... task force εκείνης της εποχής και το χρυσοπληρώσαμε με καλούς μισθούς και bonus (όπως θα συμβεί και με τους σημερινούς σωτήρες που έρχονται από τις Βρυξέλλες) και τους είχαμε στο σβέρκο για πάνω από μισό αιώνα! Όσο για το αν μας σώσανε; Αυτό δεν θέλει κανένα ερώτημα. Το ξέρουμε ήδη όλοι μας πολύ καλά σήμερα...


1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα είναι εξαναγκασμένη να διαλέξει μια από τις δυο επιλογές:

    · Ή να υποκύψει και να υποταχθεί στη Τρόικα αποδεχόμενη την ήττα της.
    · Ή να αρνηθεί τις προσταγές των αγορών και της Τρόικας αναστέλλοντας τη πληρωμή και ξεκινώντας ένα λογιστικό έλεγχο για να καταγγείλει το άνομο τμήμα του χρέους.

    Ο Γιώργος παραχωρεί την Ελλάδα στους AGGLOAMERIKANOYS και τους Έλληνες στους δουλεμπόρους των αγορών, θα αποφασιστεί ο απόλυτος εξευτελισμός των Ελλήνων!!! Τέτοια Δημοκρατία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή