Υπεγράφη ελληνογερμανικό μνημόνιο: εξήγγειλαν 50 θέσεις εργασίας (!), επενδυτική τράπεζα και τεχνογνωσία
Από την Ελευθεροτυπία
Του Βασίλη Γεώργα
«Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να γίνει γρήγορα η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ώστε η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την υπογραφή κοινού μνημονίου για την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών.
Ο ίδιος παρέσχε πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το θάρρος της να πάρει δύσκολες αποφάσεις και την προέτρεψε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και όχι στις δημοσκοπήσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα των ειδικών επενδυτικών ζωνών, παρέπεμψε στο παράδειγμα της Πολωνίας, «που βοηθήθηκε σημαντικά σε όρους ανταγωνιστικότητας», αλλά πέταξε το μπαλάκι της απόφασης στην ελληνική κυβέρνηση σχολιάζοντας πως πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο αντικαγκελάριος ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα των επιχειρηματικών συναντήσεων των δύο χωρών λέγοντας ότι ήδη αποφασίστηκαν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου (σ.σ.: αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, όπου συμμετέχει η ΕΟΝ), μια κοινή ελληνογερμανική επένδυση σε φωτοβολταϊκά 68 εκατ., μια τουριστική επένδυση σε νησί (γήπεδα γκολφ, μαρίνα) 50 εκατ. ευρώ και μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ γερμανικής εταιρείας σε συνεργασία με την εταιρεία Κλήμης στην περιοχή της Μεσσηνίας για την τυποποίηση ελαιόλαδου, όπου θα απασχοληθούν 50 εργαζόμενοι.
Επί ένα διήμερο, πάντως, οι κ. Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδης αναζητούσαν τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο ίδιος ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ παραδέχτηκε ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ' όλα είναι η χρηματοδότηση των διαφόρων προγραμμάτων που συζητάμε, καθώς αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση διεθνώς».
Ρίσκο η Ελλάδα
Ακόμη πιο κυνικός, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών Michael Kemmer επισήμανε ότι οι τράπεζες εξετάζουν συνολικά το ρίσκο κάθε επένδυσης και στην περίπτωση της Ελλάδας το ρίσκο αυτό περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή.
Ο Φίλιπ Ρέσλερ τόνισε, ωστόσο, ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αύξηση των κονδυλίων, αλλά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού της προβλεπόμενης ευρωπαϊκής συμμετοχής σε προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα σε ποσοστό 85%-95%.
Ειδικά στον τομέα της χρηματοδότησης, που αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της συνεργασίας, στο σχετικό μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προβλέπεται ότι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW θα δημιουργήσει ειδικό επενδυτικό εργαλείο με το όνομα «Ελλάδα», μέσω του οποίου θα αποδεσμεύονται δάνεια προς Γερμανούς επιχειρηματίες ή ελληνογερμανικές κοινοπραξίες που θέλουν να προωθήσουν επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας.
Θα χρηματοδοτεί projects μέχρι 10 εκατ. ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια προτείνονται η δημιουργία fund που θα βγει στις αγορές για να συγκεντρώσει κεφάλαια και η δημιουργία κοινού Ταμείου με αξιοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Τεχνογνωσία
Η KfW, παράλληλα, θα παράσχει τεχνογνωσία προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα αντίστοιχη επενδυτική τράπεζα, η οποία θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να τροποποιηθεί ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε με εγγύηση την κρατική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ να αντληθούν κεφάλαια για επενδύσεις σε μεγάλα έργα, δίκτυα κ.ά.
Πέραν της χρηματοδότησης των σχεδίων, οι άλλοι δύο βασικοί άξονες της συμφωνίας που υπέγραψαν Χρυσοχοΐδης και Ρέσλερ αφορούν την παροχή διοικητικής και συμβουλευτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την «τακτοποίηση» των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (Siemens, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Χόχτιφ, Μπάγερν διεκδικούν λεφτά από το Δημόσιο για έργα που έχουν υλοποιήσει). Στο θέμα αναφέρθηκε με έμφαση και ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Ανταλλαγή υπαλλήλων
Σε ό,τι αφορά τη διοικητική υποστήριξη, αυτή θα παρασχεθεί από Γερμανούς σε θέματα οικονομικής νομοθεσίας και οικονομικής διαχείρισης. Νομοθετική τεχνογνωσία θα παρασχεθεί κυρίως σε θέματα ενίσχυσης ανταγωνισμού και ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού δικαίου. Στο μνημόνιο προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή υπαλλήλων και εμπειρογνωμόνων.
Στο θέμα της νομοθετικής τεχνογνωσίας η γερμανική Ομοσπονδία Συμπράξεων και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα προσφέρουν διοικητική υποστήριξη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συνεργασία την ασφάλεια των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων με νόμους.
προτεινομενος Νομος: «Μπάτε σκύλοι αλέστε»
ΑπάντησηΔιαγραφή