Από τη Ναυτεμπορική
Στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ανοιχτά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία (της 21ης) Ιουλίου, σημείωσε μετά τη λήξη του Eurogroup. Μπορεί να μην ισχύουν πλέον και να πρέπει να προσαρμοστούμε... Οι υπουργοί θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, το Βερολίνο πιέζει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα τραπεζική κρίση. Όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε όλοι οι υπουργοί να προετοιμάσουν έως την επόμενη σύνοδο αναφορά για την κατάσταση των τραπεζών τους και τα μέτρα προστασίας που προτίθενται να λάβουν.
Και τη Δεύτερα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως επανεξετάζονται οι όροι του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου). «Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζήσαμε αλλαγές από τότε που λάβαμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επομένως εξετάζουμε τεχνικές αναθεωρήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μ. Φέκτερ νωρίτερα ανέφερε πως η ευρωζώνη εξετάζει αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι επιλέγουν την ακριβότερη από τις τέσσερις λύσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής η πρώτη επιλογή, δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή χρεόγραφα, των οποίων το κεφάλαιο θα είναι πλήρως εξασφαλισμένο με 30ετή ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon), αξιολόγησης ΑΑΑ, είναι και η δημοφιλέστερη.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) το κουπόνι των νέων αυτών ομολόγων έχει καθοριστεί στο 4% κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της διάρκειάς τους, στο 4,5% τα επόμενα πέντε χρόνια, και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειάς τους.
H πρόταση του IFF βασιζόταν στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές θα επέλεγαν εξίσου και τις τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στην πρώτη, σημείωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
«Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειονότητα προσανατολίζονται στην επιλογή 1 – που είναι ξεκάθαρα η ακριβότερη επιλογή – και γι' αυτό πρέπει να ξαναϋπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει και πώς θα χειριστούμε το θέμα» τόνισε η Φέκτερ σε συνέντευξη Τύπου.
Πάντως, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF) ανακοίνωσε πως παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου. Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση από ταμειακής άποψης, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και μείωση του χρέους και έτσι οδηγούν την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΙIF Frank Vogl.
Μπερνάνκι: Συνέπειες στις ΗΠΑ από μη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας στην οικονομία των ΗΠΑ, αν και, όπως διευκρίνισε, η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών είναι «ελάχιστη».
Σημείωσε όμως πως «στην περίπτωση μιας μη συντεταγμένης χρεοκοπίας (της Ελλάδας) που θα προκαλούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών ή εντάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό θα δημιουργούσε αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας».
«Για τον λόγο αυτόν είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν στον δρόμο που έχουν χαράξει και ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματος» της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου