Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα εύκολο θύμα του βρώμικου χρήματος


Κίνδυνος επενδύσεων από το οργανωμένο έγκλημα

Από την Deutsche Welle

Σε συνέδριο για το οργανωμένο έγκλημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο οι συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση προσφέρεται για επενδύσεις και πλύσιμο βρώμικου χρήματος της μαφίας.

Ο Γερμανός ειδικός Γιούργκεν Ροθ έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία για το υπερεθνικά οργανωμένο έγκλημα. Όχι μόνο για το πώς δραστηριοποιείται στη Γερμανία, αλλά και στη Ρωσία, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια. Μια από τις πτυχές της έρευνάς του αφορά τις προσπάθειες που καταβάλει το οργανωμένο έγκλημα για να νομιμοποιήσει τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.


Γι' αυτό ακριβώς, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Ροθ, η Ελλάδα προσφέρεται αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θεωρεί μάλιστα δεδομένο «ότι οι Τριάδες, το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα, που διαθέτουν πολύ χρήμα, έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα. Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τόσο η σικελική Κόζα Νόστρα, όσο και η καλαβρέζικη Ντράγκετα».

Η διεθνής μαφία, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Ροθ, προσπαθεί να επενδύσει φθηνά και να χρησιμοποιήσει αυτή της την πρόσβαση «μελλοντικά ως στρατηγική βάση για οικονομικές δραστηριότητες, καθώς θα έχουν αποκτήσει έναν εντελώς νόμιμο χαρακτήρα».

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Αμερικανός καθηγητής Εντγκάρντο Μπουσκάλια, σύμβουλος σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Εντγκάρντο Μπουσκάλια εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι ευάλωτη: 


«Η χώρα πλήττεται από μια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων. Προέκτασή της είναι μια κοινωνική και οπωσδήποτε μια πολιτική κρίση. Όταν σε αυτές τις συνθήκες αστάθειας αρχίζουν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και να αυξάνεται η ζήτηση για κεφάλαια, τότε έρχεται και η ώρα του οργανωμένου εγκλήματος. Ξαφνικά εμφανίζονται διαθέσιμα κεφάλαια, ύποπτα κεφάλαια, δηλαδή βρώμικο χρήμα. Βλέπεις αυτό το χρήμα να επενδύεται σε ακίνητα, σε εμπορικά κέντρα, στο τραπεζικό σύστημα.

Θα πρέπει η Ελλάδα να συνειδητοποιήσει καλά αυτούς τους κινδύνους».


Τραπεζικές καταθέσεις: ο δρόμος της μαφίας για επενδυτική δραστηριότητα

Οι επενδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος εισρέουν στην Ελλάδα μέσω κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα λεγόμενα Hedge Funds, μέσω ανώνυμων ομολόγων, μέσω εταιρειών που έχουν έδρα για παράδειγμα τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, και είναι θυγατρικές νόμιμων εταιρειών που ίδρυσε η μαφία στην Ιταλία.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επενδύσεις χωρίς να αφήσεις πολλά ίχνη για την προέλευση του χρήματος, είναι μέσω τραπεζών. Και αυτές μπορεί να τις ιδρύσει ο καθένας μας, υποστηρίζει η πολιτειολόγος Ρεγκίνε Σόνενμπεργκ από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου εξηγώντας πώς σήμερα τα ηλεκτρονικά μέσα μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες:

«Μπορείτε να ιδρύσετε μια ιντερνετική τράπεζα στο διαδίκτυο μόνον με τον αριθμό μιας πιστωτικής κάρτας. Έναν τέτοιον αριθμό, π.χ. της εταιρείας Visa, τον αποκτά κανείς πολύ εύκολα στη Ρωσία. Με αυτόν τον αριθμό ιδρύεις για λίγες ώρες δύο τράπεζες, μεταβιβάζεις χρήματα από τη μία στην άλλη και από εκεί σε άλλους προορισμούς, και μετά διαλύεις πάλι τις τράπεζες. Με άλλα λόγια η μεταβίβαση και η πλύση μαύρου χρήματος έχουν γίνει πανεύκολα».

Οι συνέπειες της διείσδυσης κεφαλαίων του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία μιας χώρας είναι δραματικές: επέκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, αύξηση της εγκληματικότητας, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει ο Γερμανός ειδικός Γιούργκεν Ροθ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα:

«Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτό το διάστημα να επαγρυπνούν. Κανονικά θα έπρεπε την όλη υπόθεση να την αναλάβει η Ε.Ε., καθώς αυτή είναι που παρέχει τα δάνεια στην Ελλάδα. Αλλά η Ε.Ε. δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Εδώ δεν έδειξε ενδιαφέρον να αναχαιτίσει έγκαιρα τον κατήφορο της Ελλάδας. Αντιθέτως, κάλυπτε διεφθαρμένες δομές. Γιατί ν' αλλάξει τώρα;»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου