Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

«Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η Ελλάδα θεραπευμένη»


Πρόταση Ρέιντερς για εκταμίευση μέρους της πέμπτης δόσης

Από τον ANT1 online

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως τις αρχές Ιουλίου μέρος μόνο της επόμενης δόσης των δανείων των 12 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί κατ' αρχήν προς την Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, δήλωσε την Κυριακή ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι «προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα» υπέρ της Ελλάδας, εκτίμησε ο υπουργός Ντιντιέ Ρέιντερς, φθάνοντας στη σύνοδο με τους ομολόγους του της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο.


«Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές Ιουλίου» πρόσθεσε.

Στον βαθμό που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να υλοποιήσουν ένα νέο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Ρέιντερς περιέγραψε μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία οι δύο οικονομικοί υποστηρικτές θα καταβάλλουν το ήμισυ της δόσης αμέσως και το υπόλοιπο αργότερα. «Δεν θα ήταν αδιανόητο το να χωρίσουμε» τη δόση, είπε επίσης μια διπλωματική πηγή.

Εξάλλου σε συνέντευξή του στο δευτεριάτικο φύλλο της εφημερίδας La Tribune ο Ντιντιέ Ρέιντερς προειδοποιεί κατά μιας πτώχευσης της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Υπενθυμίζοντας την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, κάλεσε να «μην επαναληφθεί μια αποτυχία αυτού του τύπου, δεδομένου μάλιστα ότι θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

«Εάν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει, τότε τα βλέμματα θα στραφούν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως το Βέλγιο αλλά επίσης και η Γαλλία, όταν βλέπουμε το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους της» προσθέτει.

Παραδέχεται ότι δεν καταλαβαίνει «πολύ καλά» τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών να βοηθήσουν την Ελλάδα, διότι «όταν επρόκειτο για την υποστήριξη των τραπεζών μας, δεν διστάσαμε. Μιλήσαμε για εγγυήσεις "τρισεκατομμυρίων" ευρώ, μια λέξη που δεν ήταν ακόμη γνωστή την εποχή εκείνη».

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ότι το ευρώ είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προπάντων για τις χώρες - εξαγωγείς, όπως η Γερμανία, το Μπενελούξ και η Σκανδιναβία. Όταν πηγαίνετε στην Αθήνα, βλέπετε στους δρόμους Mercedes και Audi» σημειώνει.

Φυσικά «πρώτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, αλλά, αν είναι να της προκαλέσουμε ασφυξία, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η χώρα θεραπευμένη» σημειώνει ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να της «αφήσουμε τον επαρκή αριθμό ετών για να ασκήσει πραγματικά το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο: 4, 5 ή 7 χρόνια».

Ο Ρέιντερς διάκειται ευνοϊκά στο να συμμετάσχουν οι τράπεζες, αλλά σε εθελοντική βάση, στο σχέδιο βοήθειας, όμως αρνείται να πληρώσει η Ελλάδα υψηλό τίμημα για τη χορήγηση νέων διμερών δανείων. «Δεν θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πληρώσει πολλά στον βελγικό λαό για τη βοήθειά του, διότι αυτό δεν είναι πλέον αλληλεγγύη» τόνισε.

[Πηγή: ΑΠΕ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου