Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στο ευρώ»


Από το TVXS

Τη θέση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει θέση στην ευρωζώνη και πως θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή εκφράζει με άρθρο του στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου ο διευθυντής του «think tank» Centre for European Reform Τσαρλς Γκραντ τονίζοντας πως η άμεση συρρίκνωση της ευρωζώνης είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθεροποίησή της.


«Χώρες με ανελαστικές και κακώς διαχειριζόμενες οικονομίες δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ δεκτές στην ΟΝΕ. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, με ένα τόσο υψηλό έλλειμμα, δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ παρά μόνο αν ικανοποιηθούν δυο συνθήκες:

Πρώτον, απαιτείται πολιτική συναίνεση για τη διασφάλιση μακροχρόνιας λιτότητας και, δεύτερον, η Γερμανία και άλλες εύρωστες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συνεχή παροχή πακέτων διάσωσης. Η λύση της αυστηρής λιτότητας είναι απαραίτητη, αλλά όχι αρκετή» σημειώνει ο Γκραντ.

«Στην ευρωζώνη υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία και οι λόγοι γι' αυτό είναι δύο: Πρώτον, οι ηγέτες δεν συμφωνούν για τη λύση και, δεύτερον, υπάρχει έντονο αίσθημα διάσπασης της ευρωζώνης.

Ακόμη και αν η Ελλάδα αναδιάρθρωνε το χρέος της με μια σειρά από μεγάλα "κουρέματα", το πρόβλημά της δεν θα λυνόταν. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα έβλαπτε την οικονομία της βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.

Μεγάλο μέρος της σημερινής κατάστασης οφείλεται στην έλλειψη ηγεσίας. Γερμανία και Γαλλία έχουν παραμερίσει την Κομισιόν, ενώ το Βερολίνο, που ηγείται των προσπαθειών, παίρνει αποφάσεις με βάση κυρίως στόχους της εσωτερικής του πολιτικής. Γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλά παίρνουν αποφάσεις στην πορεία, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή μια μικρότερη ευρωζώνη» καταλήγει ο αρθρογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου